Pošlji povpraševanje

Kakovostne in dobro vpojne pralne plenice

Pralne plenice sploh v zadnjih letih doživljajo ponovni razcvet. Pralne plenice sicer obstajajo že zelo dolgo, včasih pa so bile praktično edino, v kar smo povijali dojenčke. Kaj kmalu so jih nadomestile plenice za enkratno uporabo, ki pa imajo v primerjavi s plenicami kar nekaj slabosti. Plenice za enkratno uporabo so za razliko od pralnih plenic, celo poceni pralnih plenic, izdelane iz materialov, ki ne dihajo, poleg tega pa so bistveno manj trajnostne.

Z razmahom trajnostnih konceptov in koncepta »zero waste«, ji zagovarja ponovno uporabo in zmanjševanje odpadkov, so tudi pralne plenice postale znova vedno bolj priljubljene. Resda so na prvi pogled pralne plenice cenovno manj ugodne od plenic za enkratno uporabo, a le če jih presojamo na kratki rok. 

Pralne plenice

Zavedati se namreč moramo, da so dolgoročno gledano pralne plenice cenejše od katerihkoli drugih plenic za novorojenčke. Njihova bistvena odlika in prednost je v tem, da jih lahko eno in isto plenico uporabimo večkrat, saj jo preprosto operemo (na roke ali v pralnem stroju). Na ta način zmanjšujemo odpadke, obenem pa privarčujemo nekaj denarja ter nismo venomer v skrbeh in na lovu za novimi plenicami.


Lastnosti najboljših pralnih plenic na trgu

Plenice za enkratno uporabo, ki so na dolgi rok v primerjavi s pralnimi plenicami cenovno gledano manj ugodne, so za razliko od pralnih plenic pogosto izdelane in umetnih materialov. Prav slednji pa so tisti, ki dojenčkovi koži, ki je tako občutljiva, ne omogočajo, da diha. V kolikor za svojega novorojenčka uporabimo pralne plenice, te težave ne bomo imeli.

Najboljše plenice za dojenčka so izdelane iz naravnih materialov, tj. blaga, prav tako pa omogočajo pester izbor barv, potiskov in vzorcev, v tem pogledu pa so podobne oblačilom. Tudi kupovanje (poceni) pralnih plenic in previjanje dojenčka s tem postane zabavno opravilo. A katere pralne plenice so najboljše in kje jih lahko kupimo? Obstaja veliko različnih vrst pralnih plenic, razlikujejo pa se ne le bo barvah in vzorcih, temveč tudi po velikosti in materialu, iz katerega so izdelane.

Obstajajo univerzalno velike plenice ali pa pralne plenice, ki jih lahko prilagodimo velikosti in teži otroka. Univerzalne plenice »rastejo« skupaj z otrokom i imajo zato tudi vrstico pritiskačev, s katero uravnavamo velikost.


Kam po poceni pralne plenice?

Res je, da je poceni pralne plenice težko najti, saj kakovost izdelave običajno določa tudi ceno. Vsaj na prvi pogled so pralne plenice cenovno gledano dražje v primerjavi s plenicami za enkratno uporabo, vendar pa se nakup dolgoročno vsekakor splača. Kupimo jih lahko praktično kjerkoli, tako v fizičnih prodajalnah, specializiranih za prodajo izdelkov za novorojenčke in otroke, kot tudi na spletu.

Podjetje Tosama med drugim nudi tako ugodne in poceni pralne plenice kot tudi najboljše pralne plenice, za katere bomo odšteli nekaj več. Težko se je torej odločiti, katere pralne plenice so najboljše, saj je njihov nakup odvisen predvsem od tega, kaj si želimo za svojega otroka. Ne glede na to, koliko pralne plenice cenovno pridejo, pa se odlikujejo po kar nekaj dobrih lastnostih. Tovrstne plenice zmanjšujejo količino odpadkov, obenem pa niso prijazne zgolj okolju, temveč tudi občutljivi dojenčkovi oz. otrokovi koži. Izdelane so namreč iz koži prijaznih materialov, zato ne vsebujejo kemikalij, poleg tega pa so tudi enostavne za pranje, uporabo in namestitev. Čeprav so pralne plenice cenovno sprva dražje, pa se nakup že po nekaj pranjih splača.


Pralna plenica

Pralne plenice – cena, kakovost in trajnost

Marsikdo se ne odloči za pralne plenice, cena pa je pri tem poglavitnega razloga. A v kolikor se želimo znebiti vsakodnevnih skrbi glede vnovičnega nakupa plenic in dejansko porabiti manj ter živeti bolj okolju prijazno, so tako najboljše pralne plenice kot tudi poceni pralne plenice dobra izbira. Pri tovrstnih pralnih plenicah je izbira ogromna, saj lahko izbiramo med nešteto modeli in cenami, a celo pri najboljših pralnih plenicah, ki so najdražje, bomo dolgoročno gledano privarčevali.

Za plenice za enkratno uporabo v določenem času običajno odštejemo tudi 1000 evrov ali več, za pralne plenice pa od 100 do 800 evrov. Razlika je precejšnja. Ko pralnih plenic ne potrebujemo več, jih lahko bodisi zavržemo ali pa shranimo oz. podarimo naprej.


Katere pralne plenice so najboljše za otrokovo kožo?

Načeloma so vse pralne plenice kakovostne in v primerjavi s plenicami za enkratno uporabo bolj prijazne okolju ter otroku. A katere pralne plenice so najboljše in najbolj zdrave za občutljivo otrokovo kožo? Čeprav se občutljivost dojenčkove kože razlikuje, pa pralne plenice, celo najbolj poceni pralne plenice, le redno razdražijo otrokovo kožo. Ker so (najcenejše kot tudi najboljše) pralne plenice izdelane iz naravnega bombaža, ne vsebujejo nikakršnih kemikalij.

Organski bombaž je tudi dokazano najprimernejši za človeško kožo, sploh pa za dojenčkovo. Ne glede na to, pa se pralne plenice cenovno razlikujejo tudi v tem pogledu, saj njihova cena zavisi od tega, za kateri material se odločimo. Pralne plenice ne vsebujejo polimernega gela, a so v primerjavi s plenicami za enkratno uporabo celo bolj vpojne.