Merilec krvnega tlaka   


Merilec krvnega tlaka je bil včasih dostopen samo pri zdravniku, vendar so ti časi že dolgo mimo. Sedaj ima že veliko gospodinjstev doma enega ali več. Nadlaktni merilec krvnega tlaka je namreč hitra in učinkovita metoda za preverjanje višine krvnega tlaka. Z njegovo pomočjo boste v udobju lastnega doma lahko preverili, kakšno je stanje glede vašega pritiska.  


Kaj je krvni tlak in kakšne so normalne vrednosti? 

Krvni tlak je pritisk, ki ga ima kri na žilno steno. Po navadi se meri z nadlaktnim merilcem krvnega tlaka, vendar pa obstajajo tudi merilci tlaka drugih vrst. Rezultat se meri v enotah živega srebra (mm Hg). Sestavljen je iz dveh številk, ki predstavljata zgornjo in spodnjo vrednost krvnega tlaka. Optimalna izmerjena vrednost naj bi bila nižja od 120/80 mm Hg. Kljub temu pa o zares povišanemu tlaku govorimo šele, ko vrednosti presežejo 140/90 mm Hg. Meritve med tema dvema vrednostima sodijo pod visoko normalen krvni tlak.  


Kje in kako kupiti merilec tlaka za domačo uporabo? 

Najprimernejše lokacije za nakup kvalitetnega merilca krvnega tlaka so seveda tehnične in specializirane trgovine ter seveda lekarne. Tam so prodajalci najbolj usposobljeni za svetovanje glede vrste merilca tlaka in vam ga bodo z veseljem pomagali izbrati. Dobili boste tudi garancijo, v primeru okvare pa tudi možnost nadomestnih delov in servisa. Najpogostejša izbira za domačo uporabo je nadlaktni merilec krvnega tlaka.  

Niste prepričani, da vaš merilec krvnega tlaka deluje pravilno? Lahko ga odnesete v zdravstveni dom in tam primerjate vrednosti klinično izmerjenega tlaka in tistega, izmerjenega z vašim merilcem tlaka. Odstopanje ne sme biti večje od 5 mm Hg. 


Postopek meritve – nadlaktni merilec krvnega tlaka 

Pred, med in po merjenju z merilcem krvnega tlaka veljajo določena pravila: 

  • pol ure pred merjenjem se ne smete gibati, jesti, piti, kaditi ali zaužiti zdravil,
  • priporočljivo je meriti zjutraj ali zvečer,
  • pred meritvijo se umirite,
  • merite sede, z neprekrižaniminogami na tleh, 
  • manšeto namestite v višino srca,
  • merite vedno na isti roki,
  • med merjenjem ne govorite in ne imejte pozornosti na drugih stvareh
  • rezultat meritve z nadlaktnim merilcem krvnega tlaka si zapišite, tudi datum in uro.

Merilec krvenega tlaka, namenjen uporabi na nadlahtnici

Za koga je priporočljiv merilec krvnega tlaka? 

Še posebej je pomembno, da imajo merilec tlaka doma tisti, ki so jim že ugotovili povišan krvni tlak. Na ta način se nadzoruje tudi delovanje zdravil za zniževanje krvnega pritiska. V tem primeru je potrebno merjenje enkrat tedensko do enkrat mesečno. Če imate neurejen tlak, pa opravite meritev tudi do dvakrat dnevno. V primeru, da imate konstantne vrednosti, je priporočljivo merjenje enkrat letno kot preventivni ukrep.