Pošlji povpraševanje

Dermatološko testirani tamponi iz organskega bombaža, ki so preprosti za uporabo

Tamponi so poleg higienskih vložkov in spodnjega perila eden najbolj intimnih izdelkov, saj jih uporabljamo na najobčutljivejših predelih. Različni materiali in dišave lahko povzročijo neprijetno draženje in ščemenje, ki občutno vplivajo na naše počutje v že tako težkih dnevih menstrualnega cikla. Tamponi iz organskega bombaža so najprimernejši za tovrstne težave, saj ne spremenijo pH vrednosti sluznice v nožnici ter omilijo simptome alergij ali vnetij. Izbira kvalitetnih tamponov je tako ključnega pomena za naše dolgotrajno počutje in celo zdravje.

Tamponi iz organskega bombaža

Tamponi iz organskega bombaža: kako z izbiro tamponov pomagamo sebi in okolju

Certificiran organski bombaž je proizveden po ekoloških kmetijskih standardih, kar pomeni, da s proizvodnjo ohranja ekosistem, čisto vodo in izčrpava zemlje. Za proizvodnjo tamponov iz organskega bombaža je uporaba kemikalij in GSO (gensko spremenjeni organizmi) prepovedana, saj lahko ta povzročijo nezaželeno reakcijo. Bombaž se od organskega bombaža po svojih pozitivnih lastnostih bistveno ne razlikuje, pomembna pa je razlika v ekološkem pomenu- s tamponi iz organskega bombaža pomagamo pri ohranitvi našega planeta.


Lastnosti tamponov iz organskega bombaža

Organski bombažOrganski bombaž je sestavljen iz daljših in močnejših vlaken, ki omogočajo višjo kvaliteto tamponov. Je visoko vpojen material, ki je hkrati mehak in nežen na otip. Ena najpomembnejši lastnosti sta gotovo zmanjšano draženje in trenje ter preprečitev nastajanja neprijetnih vonjav.

Higienski vložki in tamponi iz organskega bombaža so tako odlična rešitev za vse ženske, ki se spopadajo s težavami kot je vnetje intimnih predelov, občutljiva ali razdražena koža, alergije …

Zaobljen vrh tampona iz organskega bombaža omogoča varno in enostavno vstavljanje, žlebovi na robu tampona pa enakomerno vpijajo menstrualno kri. Gladkost in kompaktnost tampona iz organskega bombaža je dosežena z vlaknovinskim ovojem, ki omogoča enostavno uporabo tampona.

Organski bombaž nima dodatnih parfumov ter ni beljen s klorom. Skozi celoten menstrualni cikel je potrebno tampone iz organskega bombaža redno menjavati- vsaj na vsake 4 ure. Uporaba tamponov je ponoči odsvetovana- priporočena je uporaba higienskih vložkov z visoko vpojnostjo iz organskega bombaža, ki omogoča dihanje kože.


Tamponi skozi zgodovino

Uporaba tampona se skozi zgodovino ni bistveno spreminjala- cilj tampona je vedno vpijanje krvi, da ta ne isteče iz nožnice. V antičnem Rimu so ženske tampone pripravile iz volne, Japonke so uporabljale papirju podoben material, Indonezijke pa rastlinska vlakna. Prvi komercialni tamponi so bili izdelani v začetku 20. stoletja v Ameriki, z drugo svetovno vojno in emancipacijo žensk v družbi pa uporaba tampona ni ostala več zgolj tabu tema. Z aplikatorjem se je uporaba tamponov razširila, saj je takšen način preprostejši in bolj higieničen. Danes je glavni material za izdelavo tamponov bombaž, saj se ta izkaže za najbolj vpojnega in prijaznega za kožo.


Ali so tamponi lahko škodljivi?

Tekom zgodovine je zaradi nepoznavanja ženske anatomije v zdravstvenih krogih prihajalo do pomislekov o varnosti tamponov in ali so tamponi lahko škodljivi. Moderna medicina tamponov ne odsvetuje, saj ne povzročajo nobene neposredne nevarnosti, vseeno pa je potrebno upoštevati določena priporočila. Sindrom toksičnega šoka je redka, vendar resna bolezen, ki jo povzročijo toksini bakterije, ki se razmnoži v nožnici in nato vstopi v telo. Povzroči ga lahko uporaba istega tampona v daljšem časovnem obdobju, kot je priporočeno s strani proizvajalca (navadno 4 ure), vendar je razlog za razvoj bolezni samo v polovici primerov uporaba tamponov. Simptomi bolezni so vročina, bruhanje, zmedenost, vrtoglavica, bolečine v mišicah … Če simptoma opazite pri sebi, nemudoma izstavite tampon in kontaktirajte zdravnika.

Največ pomislekov ali so tamponi lahko škodljivi, se pojavlja med mladimi ženskami. Dekleta so obremenjena s strahom, da lahko z uporabo tampona izgubijo nedolžnost, kar pa ni res. Naloga tampona je zgolj in samo vpijanje menstrualne krvi, da ta ne izteče iz nožnice. Nedolžnost lahko »izgubimo« samo pri spolnem odnosu. Pri mladih dekletih, ki se z uporabo tampona iz organskega bombaža srečujejo prvič, je primerna uporaba tamponov z aplikatorjem. Ta precej olajša vstavljanje tampona globoko v nožnico, hkrati pa je primerna v okoljih, ko zaradi najrazličnejših razlogov ne moremo poskrbeti za zadostno higieno.

Potrebno se je zavedati tudi sprememb v ženskem telesu v času menstruacije- poruši se ravnovesje mikroorganizmov v nožnici. Zaradi vlažnega in toplega okolja je to odlično gojišče patogenih mikroorganizmov, še posebno pri uporabi tamponov in higienskih vložkov iz sintetičnega materiala. Veliko bolj priporočljivi so vložki in tamponi iz organskega bombaža, ki omogočajo dihanje.

Ali so tamponi škodljivi? Odgovor je ne, vendar pa se moramo zavedati, kaj pomeni pravilna uporaba tamponov in zdravstvene težave, ki jih lahko nepravilna uporaba povzroči.

Tamponi iz organskega bombaža niso škodljivi

Uporaba tampona ali higienskega vložka?

Izbira med uporabo tampona ali higienskega vložka je popolnoma osebna odločitev, saj se izdelka iz zdravstvenega vidika ne razlikujeta. Pri nepravilni uporabi tamponov lahko pride do neprijetnega občutka- če tampon iz organskega bombaža pravilno vstavimo, ta ne sme povzročati bolečine.

Zaradi prej omenjenega sindroma toksičnega šoka, je uporaba istega tampona v daljših časovnih obdobjih odsvetovana, v kar spada tudi čas, ko spimo. Ponoči je priporočena uporaba higienskih vložkov, ki so visoko vpojni. V naši spletni trgovini lahko najdete tudi široko ponudbo visoko vpojnih higienskih vložkov, ki z inovativnim jedrom zagotavljajo do 50% večjo vpojnost. Vrhnja plast in jedro sta izdelana iz 100% organskega bombaža, ki ponuja maksimalno ugodje, tudi ko spimo.