Pošlji povpraševanje

Dojenček in njegova prehrana

Dojenček potrebuje na začetku življenja veliko nege in ljubezni, ob tem pa tudi vse hranilne snovi, ki zagotovijo normalen in zdrav razvoj dojenčka. Na začetku življenja je najboljša dojenčkova prehrana gotovo mamino mleko, vendar pa to zmeraj ni mogoče, zato so strokovnjaki na srečo oblikovali tudi kvalitetno prehrano (začetno mleko za dojenčke idr.), ki nudi vse vitamine in minerale, potrebne za nemoten in pravilen dojenčkov razvoj. V kolikor ni mogoče zagotoviti zadostne količine materinega mleka, lahko v Tosami izberete kvalitetno adaptirano mleko (proti krčem, zaprtju, ločimo pa tudi adaptirano mleko za različne starosti ter kakovostne napitke za tiste dojenčke, ki ne prenašajo laktoze).

hrana dojenčka pred spanjemKako potekata razvoj dojenčka in njegova prehrana?

Dojenček na začetku izjemno hitro napreduje, tako da strokovnjaki ločujejo razvoj dojenčka po mesecih. Od prvega do šestega meseca potrebuje dojenček materino mleko, v kolikor to ni mogoče, ga nadomestimo s kvalitetno hrano dojenčka pred spanjem, ponoči in čez dan. Hranimo ga takrat, ko nam sporoči (ponavadi z jokom), da je lačen, v prvih mesecih pa dodajamo tudi vitamin D, da omogočimo pravilno rast kosti. Po šestih mesecih je dojenčkov razvoj že toliko napredoval, da lahko začnemo uvajati tudi trdo hrano, ki vključuje kašice, še zmeraj pa je dojenčka dobro dojiti ali mu ponuditi specializirano prehrano za dojenčka.

Dojenček in njegova hrana po 6 mesecu starosti

adaptirano mleko za dojenčkePo šestem mesecu zahteva dojenčkov razvoj več snovi, saj se je do takrat njegova teža že podvojila in izključno materino mleko ali adaptirano začetno mleko za dojenčke več ne zadostujeta. Strokovnjaki matere spodbujajo, da dojenčka dojijo vsaj do enega leta starosti, hkrati pa mu ponudimo mlečno-žitne, zelenjavne, zelenjavno-mesne, sadne in druge primerne kašice, ki naj bodo zmeraj bolj goste, da se navadi žvečenja. Pri tem je vašega dojenčka in njegov razvoj dobro opazovati, v primeru dvoma, pa se posvetujte s strokovnjakom. Če iščete specifično dojenčkovo prehrano ali potrebujete nasvet, vas vabimo, da se oglasite v eni izmed poslovalnic Tosame, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri svetovanju. Pri nas lahko za svojega dojenčka poleg prehrane kupite tudi različne pripomočke, kot so dude, plenice, brisačein ostalo.