Pošlji povpraševanje

Kateri so simptomi  bakterijskega vnetja nožnice in glivičnega vnetja nožnice?

Ženske se v intimnem okolju srečujemo z veliko nevidnimi problemi. Eden izmed najbolj zoprnih in pogostih je vnetje nožnice. Veliko žensk se ob izrazu vnetje nožnice ustraši, vendar je to vse prej kot neobičajno. Vsaka se s tem problemom sooči vsaj enkrat v življenju, zaradi različnih razlogov. Simptomi so lahko različni, vendar so vse prej kot zaželeni.

Poznamo dve vrsti vnetja nožnice, ki sta bakterijsko vnetje nožnice in glivična vnetja nožice. Obe sta zelo nezaželeni in neprijetni za žensko. Prav zaradi tega je pomembno, da se preventivno borimo proti temu, da se pojavi vnetje nožnice.

Ženske vnetja nožnice velikokrat sramujejo

Kakšne so lastnosti intimnega nožničnega okolja?

Zelo pomembno je, da kot ženska razumemo delovanje nožničnega okolja in razumemo zakaj se vnetje nožnice sploh pojavi. Nožnica je okolje polno bakterij in glivic, ki sestavljajo sestavo same nožnice. Vsi ti dejavniki sestavljajo pH, ki se giblje nekje med 3,5 in 4,5. Ko pa pride do spremembe samega pH-ja, to postane idealno okolje za širitev vnetja. Vnetje nožnice tako nastane ko pH pade.

Do spremembe samega pH-ja pa lahko pride z hormonskimi spremembami, ki se pojavijo med nosečnostjo, menopavzo in celo med menstruacijo. Seveda pa vnetje nožnice ne nastane zgolj zaradi notranjih dejavnikov, temveč tudi zunanjih. Simptomi se lahko pokažejo tudi zaradi prekomerne higiene z intimnimi mili, ki uničujejo pH, razna zdravila, stres, preveč oprijeta oblačila, sintetični materiali in še mnogo drugega.


Kateri so pokazatelji za vnetje nožnice?

Vnetje nožnice simptomi se po navadi pokažejo kot srbečica spolovila, pekoč občutek, sprememba v izcedku iz nožnice, večja količina izcedka, čuden vonj ali celo razjeda na spolovilu. Vnetje nožnice se največkrat pokaže z izredno nadležnim srbenjem spolovila in nekoliko bolj sirast izcedek. Velikokrat se pojavi, ko ženske uporabljajo preveč agresivna mila. Prav tako se pojavi s prekomerno vlažnostjo in toploto zaradi tesnih oblačil. Prav zaradi tega je pomembno, da se ženske preventivno zaščitimo z najboljšimi intimnimi produkti na trgu.

Eni izmed teh so naravni vložki iz organskega bombaža linije Natura Femina Organic. Njihovi produkti so narejeni prav za uravnavanje pH in omogočajo vpojnost in kroženje zraka. Izbira samega materiala in izdelava vložkov, skrbita za žensko telo.


Preberite več o izdelkih za intimno nego


Bakterijsko vnetje nožnice in glivična vnetja nožnice. Kaj so razlike?

Glivična vnetja nožnice so poznana ravno po srbečici, sirastem izcedku in občasnem pekočem občutku. Ko se vnetje nožnice nekoliko stopnjuje, lahko pride tudi do bolečega uriniranja in bolečine med spolnim odnosom. Glivična vnetja nožnice lahko odpravimo sami in ob pravilni intimni negi simptomi izzvenijo. Če se pa vnetje nožnice pojavi v hujši obliki, lahko uporabimo razne antimikotike v obliki kreme in podobno.

Če imamo zelo občutljivo sluznico, se lahko vnetju nožnice izognemo tako, da se izogibamo odišavljenim vložkom, močnim pralnim praškom, mehčalcem in podobno. Prav tako je priporočljiva uporaba bombažnega oziroma svilnatega perila, ki omogoča kroženje zraka. Prav tako pa je zelo priporočljiva uporaba naravnih intimnih produktov, ki dopuščajo kroženje zraka in imajo ustrezen pH. Z ustrezno higieno lahko preprečimo vnetje nožnicePriporočljiva je redna menjava intimnih vložkov in tamponov, ter uporaba pravih produktov. Kot že prej omenjeno je linija Natura Femina Organic primerna prav za tiste, ki se jim je vnetje nožnice ponovilo že večkrat. Njihovi produkti poskrbijo, da se glivična vnetja nožnice ne ponavljajo tako pogosto. Vložki imajo vgrajene kanale, ki poskrbijo za vpojnost, prav tako pa organski bombaž omogoča kroženje zraka. S pravilno higieno, intimno nego in zdravim življenjskim slogom bodo glivična vnetja nožnice preteklost.

Bakterijsko vnetje nožnice se od glivičnega vnetja nožnice razlikuje že po vonju in barvi. Bakterijsko vnetje nožnice se tako kaže z izcedkom, ki ima vonj po ribah in je kremast ali celo sive barve. Tudi to vnetje nožnice se razširi z spremembo pH-ja v nožnici. Tudi tukaj se vnetje nožnice pogosteje pojavi po uporabi sintetičnega perila in v premajhnem kroženju zraka. Simptomi bakterijskega vnetja nožnice se lahko pozdravijo s sistemskimi antibiotiki in raznimi kremami, ki vsebujejo antibiotik. Bakterijsko vnetje nožnice je lahko problematično takrat, ko se pojavi v času nosečnosti, saj lahko negativno vpliva na porod. Simptomi bakterijskega vnetja nožnice so lahko prezgodnji porod in v redkih primerih tudi splav. Seveda se s primernim zdravljenjem vnetja nožnice lahko rešimo vseh neželenih simptomov.

Pomembno je poudariti, da se tako bakterijsko vnetje nožnice, kot tudi glivična vnetja nožnice pojavljajo zelo pogosto in je o tem potrebno govoriti več. Ženske se tako ob pojavu simptomov pogosto sramujejo in zaradi tega pravočasno ne poiščejo pomoči. Prav vnetje nožnice pa lahko ženski odvzame samozavest in dobro počutje v svojem telesu. Na trgu je tudi veliko produktov, ki lahko ženskemu telesu samo škodijo in pospešijo vnetje nožnice. Zato je pomembno, da se ženske izobražuje o primernih produktih in kakšnega v poplavi le teh izbrati. S pravilno izobrazbo in ozaveščanju žensk, lahko vnetje nožnice in simptome močno omilimo in zmanjšamo. Vnetje nožnice bo postalo preteklost in ženske bodo v svoji koži znova zasijale.