Pošlji povpraševanje

Prehranska dopolnila za imunski sistem koristijo telesu


Prehranska dopolnila za imunski sistem predstavljajo dobrodošlo obliko dopolnilnega zdravljenja tako v hladnejših kot tudi v hladnejših mesecih. Glavna naloga prehranskih dopolnil, ki jih sicer poznamo v več oblikah, je zlasti v tem, da pripomorejo k boljšemu delovanju imunskega sistema. Slednji v človeškem telesu igra pomembno nalogo, saj varuje telo pred vdorom t. i. patogenih tujkov, kot so denimo virusi, bakterije in glivice.Prehranska dopolnila za krepitev imunskega sistema

Navedeni tujki iz okolice našemu telesu predstavljajo določeno vrsto grožnje, saj lahko škodijo našemu zdravju, posledično pa privedejo do raznih okužb, ki jih med drugim lahko odpravimo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil za imunski sistem. Tovrstna dopolnila pridejo v poštev tako pri preventivi kot tudi pri kurativi, koristno pa je, da jih kombiniramo z zdravim načinom prehranjevanja, gibanjem in zadostno mero počitka. Le na ta način lahko namreč zagotovimo dobro delovanje našega imunskega sistema, ki bo manj dovzeten za razne okužbe.


Krepitev imunskega sistema in njegova vloga

Imunski sistem je izraz, ki ga v vsakdanjem življenju pogosto srečamo, le malokdaj pa se njegove vloge pri našem zdravju tudi zares dobro zavedamo. Imunski sistem sestavlja množica celic, ki jih imenujemo levkociti, z drugo besedo pa tudi bele krvničke. Glavna vloga levkocitov je ta, da naše telo oz. organizem varujejo pred patogeni, tj. virusi in posledičnimi okužbami, slednje pa počnejo na različne načine: medtem ko limfociti sproščajo protitelesa, fagociti požirajo najrazličnejše patogene organizme. Da vse celice, tj. levkociti, naš organizem ščitijo v zadostni meri, pa je nujno, da imajo za svoje delovanje na voljo najrazličnejše snovi, med drugim beljakovine, minerale in vitamine. Tu pa pridejo na vrsto prehranska dopolnila za imunski sistem, ki ne skrbijo le za krepitev imunskega sistema skozi daljše časovno obdobje, temveč tudi za nenaden dvig imunskega sistema v primeru različnih obolenj in okužb. Tako kot poznamo različne vrste levkocitov, razlikujemo tudi med najrazličnejšimi prehranskimi dopolnili – vitamin C, ki ga tako dobro poznamo, pa je le eden izmed njih.


Zakaj so prehranska dopolnila pomembna in katera poznamo?

Prehranska dopolnila za imunski sistem

Imunski sistem tvori kopica celic, običajno levkocitov, ki se sicer obnavlja sam od sebe, priporočljivo pa je, da za pravilno delovanje imunskega sistema poskrbimo z ustreznimi prehranskimi dopolnili. Z

daleč najpomembnejši med prehranskimi dopolnili za imunski sistem so minerali, vitamini in beljakovine.

Kljub temu, da natančnejše vloge pri delovanju in dvigu imunskega sistema še ne poznamo, se med minerali najbolj poudarja pomembnost bakra, železa, cinka in selena, ki je kot ključne priznala tudi Evropska agencija za varnost hrane. Poleg omenjenih mineralov pa so kot prehranska dopolnila za dvig imunskega sistema znani vitamini, kot denimo C, D, A B6, B12 in folna kislina. Če minerali kot prehranska dopolnila za imunski sistem prispevajo predvsem k delitvi levkocitov, nastajanju protiteles in prostih radikalov (ki so pomembni za škodovanje in uničevanje patogenov), potem vitamini igrajo ključno vlogo pri nastanku in razvoju belih krvničk.


Prehranska dopolnila za dvig imunskega sistema

Imunski sistem torej varuje naše telo pred vdorom patogenih mikroorganizmov, za ustrezno delovanje pa potrebuje pomoč dodatnih prehranskih dopolnil, med drugim zlasti vitaminov in mineralov. Semkaj uvrščamo baker, železo, cink, selen, poleg tega pa tudi sledeča prehranska dopolnila: vitamin C, D, A, B6, B12 in folno kislino. Prav o vlogi vitaminov pri krepitvi imunskega sistema pogosto slišimo, ne vemo pa, kakšna je dejansko njihova vloga. Kot prehranska dopolnila za imunski sistem vitamini igrajo vlogo pri nastajanju limfocitov, ki skrbijo za t. i. imunski spomin in uničevanje z virusi okuženih celic, kar sčasoma prepreči širitev okužbe po telesu. Še posebej pomemben je pri dvigu imunskega sistema je vitamin C, ki ohranja zdravje naše kože, pospeši t. i. fagocitozo in nastanek limfocitov. Poleg prehranskega dopolnila vitamina C pa vitamin D denimo uravnava delovanje imunskega sistema in zavira avtoimunske bolezni.