Prehranska dopolnila za nosečnice prispevajo k dobremu razvoju ploda


Nekatere spremembe, ki se v ženskem telesu dogajajo med nosečnostjo, so bolj očitne, druge manj. Ene tistih, ki se jih na zunaj ne vidi, so vezane na imunski sistem in njegovo delovanje. Ker otrok predstavlja tako del mame kakor očeta, mora biti materin imunski sistem primerno reguliran, da ploda ne zavrne, kot nekaj tujega. Spremembe, ki se v materinem imunskem sistemu zgodijo v ta namen sicer ščitijo otroka, mama pa je lahko zaradi njih bolj dovzetna za hude odzive na viruse, kot je denimo virus gripe, zato je zelo pomembno, da primerno poskrbi za dvig imunskega sistema. Prehranska dopolnila v nosečnosti pri tem zelo pomagajo, saj je s samo hrano težko zaužiti dovolj hranilnih snovi, ki jih mati in otrok potrebujeta za optimalno stanje in razvoj. 


Prehranska dopolnila za nosečnice

Katera prehranska dopolnila je smiselno dodajati med nosečnostjo? 

Nosečnost je torej čas v katerem se zaradi rasti in razvoja novega bitja v telesu, pri materi povečajo potrebe po nekaterih hranilih, ki naj bi si jih načeloma zagotovila predvsem z zdravo, uravnoteženo, raznoliko in varno prehrano. Jemanje kakovostnih prehranskih dopolnil je smiselno le v primerih, ko določenih snovi, zaradi različnih razlogov, s hrano ne more pridobiti dovolj, a so nujne in njihovo pomanjkanje dokazano vpliva na slabši otrokov razvoj. Pogosto se to zgodi v primerih, ko nosečnico spremlja stalna slabost in telo zavrača določeno vrsto hrane, ki pa je pomembna zaradi hranilnih snovi, ki jih vsebuje. Tudi takrat se je smiselno posvetovati z zdravnikom o dodajanju prehranskih dopolnil v nosečnosti. 


Folna kislina – obvezen dodatek po priporočilu zdravnikov 

Sirup železo C+ folna kislina

Edino prehransko dopolnilo, ki se v času načrtovanja nosečnosti priporoča prav vsem ženskam, pa je folna kislina. V nekaterih primerih zdravnik priporoči še kakšnega, vendar pa jemanje kar povprek nikakor ni priporočljivo, saj si z njim lahko nosečnica naredi več škode kakor koristi. Posvet z zdravnikom je v vsakem primeru ključnega pomena za dobro odločitev jemanja prehranskih dopolnil med nosečnostjo. 

Folna kislina ali folat je vodotopni vitamin za nosečnice, ki spada v skupino B vitaminov (imenujemo ga tudi vitamin B9), esencialna snov, ki je sami v telesu nismo sposobni proizvesti, temveč ga pridobivamo z uživanjem primerne prehrane. Zaradi njene udeležbe v nastanku nukleinske kisline, torej dednega materiala, igra nadvse pomembno vlogo, največja potreba po njej pa nastane takrat, ko se dogaja največ celičnih delitev, torej v obdobju razvoja in rasti organizma ter življenju pred rojstvom.

Najpomembnejši vir folne kisline predstavljajo zeleno-listnate rastline, pa tudi nekatero sadje in surova zelenjava, vendar pa je značilno, da je zlasti nosečnice, pri katerih so potrebe po njej povečane, s hrano pridobijo občutno premalo. Pri zdravih nosečnicah njen priporočeni odmerek znaša 400mg na dan, kar pomeni, da si jo morajo zagotoviti v obliki prehranskega dopolnila


Druga prehranska dopolnila v nosečnosti 

Seveda pa se v nosečnosti povečajo tudi potrebe po številnih drugih snoveh. Zaradi razvoja plodovega okostja, pri čemer je ob pomanjkanju kalcija lahko prizadeto materino okostje, žensko telo izkaže povečano potrebo po tem elementu. Za njegov dober izkoristek in optimalen razvoj ploda je prav tako nujno, da ima zadosti vitamina D, ki sicer pod vplivom sončnih žarkov v veliki meri nastaja v koži, a se pogosto zgodi, da ga pozimi, zaradi pomanjkanja sonca, s hrano ne moremo dobiti dovolj. Zato je morda smiselno, da posežemo po prehranskih dopolnilih. Vitamin D je torej koristen za nosečnice, hkrati pa tudi otroke v vseh stopnjah razvoja. 

Predvsem v zadnjem delu nosečnosti se povečajo tudi potrebe po železu, ki jim nosečnica navadno zadosti z izrabo zalog v svojem telesu. V primerih, ko so te že sicer majhne, se težko izogne slabokrvnosti, ki se lahko kaže tudi kot izrazita utrujenost. Če vrednost hemoglobina v krvi pade pod 110 miligramov na liter, bo nosečnici ginekolog najverjetneje svetoval jemanje železovih pripravkov, saj bi bilo v takih primerih primanjkljaj težko nadomestiti zgolj s prehrano. Pri pridobivanju železa s hrano so pogosto zelo pomembne njene kombinacije. V nekaterih primerih se dodatno svetuje tudi uživanje vsestranskega Vitamina C, ki dodatno poveča absorpcijo. Tablete vitamina C spadajo med najpogostejše uporabljene prehranske dodatke nasploh. 


Previdnost nikoli ni odveč 

Ko se odločamo za prehranska dopolnila med nosečnostjo moramo biti zelo previdni, saj lahko kaj hitro pride do pretiravanja. Na trgu najdemo kombinirana prehranska dopolnila za nosečnice, ki lahko vsebujejo kombinacije različnih hranil. Med njimi so poleg folne kisline največkrat tudi drugi vitamini skupine B, vitamini C, E in D, biotin, nikotin amid, pantenonska kislina, jod, kalcij, železo, magnezij, mangan, baker, fosfor, cink ipd.

Če tovrstna prehranska dopolnila med nosečnostjo kombiniramo med sabo, lahko prav hitro pride do prevelikega vnosa. Zato se je vedno potrebno pozanimati, kaj določeno prehransko dopolnilo vsebuje in v kakšnih količinah. Vsekakor pa naj velja, da po takšnih dodatkih posežemo šele takrat, ko ugotovimo, da si vseh potrebnih hranil, iz takšnih ali drugačnih razlogov, ne moremo zagotoviti s kakovostno, uravnoteženo, raznovrstno in varno prehrano. To je namreč osnovni in najboljši način za pridobivanje telesu potrebnih snovi.