Pošlji povpraševanje

Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu


Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu je precej pogost pojav, o katerem se ne govori veliko. Rojstvo otroka je za žensko telo najbolj stresno dejanje, po katerem potrebuje precej časa, da si opomore. Uhajanje urina, v redkih primerih pa tudi blata, je posledica poroda, ki v večini primerov sčasoma izzveni. Proces je mogoče pospešiti z vajami, a če ne pomagajo niti te, imamo na voljo več neinvazivnih metod, ki proces regeneracije telesa pospešijo. V vsakem primeru je uhajanje urina med nosečnostjo težava, ki si jo lahko z različnimi pripomočki olajšate. Pomembno je, da najdete prave pripomočke za svoje potrebe in kvaliteta vašega življenja se bo bistveno izboljšala.  

uhajanje urinauhajanje urina


Vzroki za nekontrolirano uhajanje urina oz. urinsko inkontinenco

Urinska inkontinenca v nosečnosti je pogost pojav, pa vendar nosečnost še zdaleč ni edini vzrok za inkontinenco. Mišice in vezivno tkivo medeničnega dna podpirajo anatomsko lego mehurja in ostalih organov v medenici, hkrati pa skrbijo za zadrževanje in kontrolirano izločanje urina in blata. Pomembne so tudi za zadovoljno spolno življenje. Z leti te mišice oslabijo, še posebej če jih ne krepimo in jih zaradi prevelike telesne teže še dodatno obremenjujemo. Njihova slabitev se največkrat izrazi ob telesnih naporih, na primer teku ali dvigovanju bremen, ko je povečan pritisk v trebušni votlini večji od pritiska, ki so ga te mišice sposobne zadržati. Posledica je lahko nekontrolirano uhajanje urina, ki mu drugače rečemo tudi stresna urinska inkontinenca


Nekontrolirano uhajanje urina med nosečnostjo po porodu

Med nosečnostjo se v ženskem telesu odvijajo velike hormonske spremembe, ki vplivajo na strukturo mišic in vezivnega tkiva medeničnega dna, hkrati pa teža ploda v maternici še dodatno poveča pritisk nanje. Velikokrat zaradi preobremenjenosti teh mišic med nosečnostjo, sploh med zadnjim tromesečjem, te ne zmorejo enako učinkovito opravljati svojo nalogo zadrževanja urina. Vaginalen porod je zanje še bolj stresen, ob katerem se te še bolj raztegnejo ali celo poškodujejo, med drugim pa lahko pride celo do raztrganin. Ena izmed posledic je lahko nehoteno uhajanje urina, ki v večini primerov izzveni že v nekaj dneh po porodu, pri nekaterih ženskah pa traja več mesecev.  


VEČ O UHAJANJU URINA MED NOSEČNOSTJO IN PO PORODU SI PREBERITE TUKAJ!


Uhajanje urina med nosečnostjo


Uhajanje urina ob kihanju in pri kašljanju

Uhajanje urina ob kihanju oziroma pri kašljanju je tipičen primer stresne urinske inkontinence, saj pride ob kihanju in kašljanju do povečanega pritiska v trebušni votlini. Ta povišan pritisk je večji od pritiska, ki so ga sposobne zadržati mišice medeničnega dna, ki nadzorujejo zadrževanje urina, in posledično lahko uide nekaj kapljic urina ali več, odvisno od tega, kako močne so mišice. Med nosečnostjo, ko so mišice medeničnega dna nenehno pod velikim pritiskom, prihaja do uhajanja urina pogosteje kot sicer. Veliko žensk se na tak način prvič sreča s tem problemom. Urinska inkontinenca v nosečnosti je lahko v blažji ali pa težji obliki ter je večinoma le začasna. Blažje oblike uhajanja urina je mogoče vsaj delno preprečiti tako, da pred kihanjem ali napadom kašlja zavestno stisnemo mišice medeničnega dna. Na ta način tudi krepimo omenjene mišice in posledično sčasoma zmanjšujemo problem.  


Kaj lahko pri urinski inkontinenci v nosečnosti naredimo sami 

Nekontrolirano uhajanje urina po porodu po navadi izzveni, ko se mišice medeničnega dna dovolj regenerirajo. Ta proces pospešimo z rednim in vsakodnevnim izvajanjem Keglovih vaj. Priporočeno je, da jih začnemo izvajati že med nosečnostjo, z njimi pa potem nadaljujemo takoj po porodu. Krepitev mišic medeničnega dna je ključna za odpravo inkontinence v nosečnosti. Pomagamo si lahko tudi z uporabo različnih vrst vložkov, pri čemer je dobro dajati prednost naravnim materialom, sploh bombažu, ki je nežen do kože in diha. Dobri bombažni vložki so na primer bombažni vložki Tosamine linije Natura femina, ki ne vsebujejo nobenih kemičnih dodatkov in so dermatološko testirani. Zaradi svojih naravnih značilnosti so še posebej primerni za nosečnice in ženske po porodu, ko je spolovilo še toliko bolj občutljivo. Z njimi se učinkovito zaščitimo v obdobju, ko krepimo mišice medeničnega dna, a še nimamo popolnega nadzora. Tako bo vaš vsakdan po porodu veliko lažji in se ne boste rabili pretirano ukvarjati še z stalnim mokrenjem. To lahko namreč še posebej v tem obdobju povzroča dodaten stres, ki pa seveda po porodu nikakor ni zaželjen.  

Če pa se izvajanje vaj ne izkaže za učinkovito – pri tem ne smemo pozabiti, da lahko proces regeneracije telesa po porodu traja več mesecev – se lahko odločimo še za neinvazivno zdravljenje. Na voljo je laserska terapija in magnetna stimulacija mišic. Pri laserski terapiji toplota laserskega žarka segreva mišično in vezivno tkivo medeničnega dna, kar povzroča boljšo prekrvavitev, krčenje tkiv in pospeši regeneracijo. Pri magnetoterapiji pa se z magneti stimulirajo oslabele mišice in tako pripomorejo k hitrejšem obnavljanju. Obe metodi sta učinkoviti že po enem ali dveh tretmajih, zato sta pri močnejši in dolgotrajni obliki uhajanja urina, ko težave ne moremo več nadzorovati zgolj z uporabno bombažnih vložkov, zelo priporočljivi.