Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu

Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu je precej pogost pojav, o katerem se ne govori veliko. Rojstvo otroka je za žensko telo najbolj stresno dejanje, po katerem potrebuje precej časa, da si opomore. Uhajanje urina, v redkih primerih pa tudi blata, je posledica poroda, ki sčasoma izzveni. Proces je mogoče pospešiti z vajami, a če ne pomagajo niti te, imamo na voljo več neinvazivnih metod, ki proces regeneracije telesa pospešijo.

uhajanje urinauhajanje urina

Vzroki za nekontrolirano uhajanje urina

Mišice in vezivno tkivo medeničnega dna podpirajo anatomsko lego mehurja in ostalih organov v medenici, hkrati pa skrbijo za zadrževanje in kontrolirano izločanje urina in blata. Pomembne so tudi za zadovoljno spolno življenje. Z leti te mišice oslabijo, še posebej če jih ne krepimo in jih zaradi prevelike telesne teže še dodatno obremenjujemo. Njihov slabitev se največkrat izrazi ob telesnih naporih, na primer teku ali dvigovanju bremen, ko je povečan pritisk v trebušni votlini večji od pritiska, ki so ga te mišice sposobne zadržati. Posledica je nekontrolirano uhajanje urina, ki mu drugače rečemo tudi stresna urinska inkontinenca.

Nekontrolirano uhajanje urina med nosečnostjo po porodu

Med nosečnostjo se v ženskem telesu odvijajo velike hormonske spremembe, ki vplivajo na strukturo mišic in vezivnega tkiva medeničnega dna, hkrati pa teža ploda v maternici še dodatno poveča pritisk nanje. Velikokrat zaradi preobremenjenosti teh mišic med nosečnostjo, sploh med zadnjim tromesečjem, te ne zmorejo enako učinkovito opravljati svojo nalogo zadrževanja urina. Vaginalen porod je zanje še bolj stresen, ob katerem se te še bolj raztegnejo ali celo poškodujejo, pride lahko celo do raztrganin. Posledica je nehoteno uhajanje urina, ki v večini primerov izzveni že v nekaj dneh po porodu, pri nekaterih ženskah pa traja več mesecev.

VEČ O UHAJANJU URINA MED NOSEČNOSTJO IN PO PORODU SI PREBERITE TUKAJ!

Uhajanje urina ob kihanju in pri kašljanju

Uhajanje urina ob kihanju oziroma pri kašljanju je tipičen primer stresne urinske inkontinence, saj pride ob kihanju in kašljanju do povečanega pritiska v trebušni votlini. Ta povišan pritisk je večji od pritiska, ki so ga sposobne zadržati mišice medeničnega dna, ki nadzorujejo zadrževanje urina, in posledično lahko uide nekaj kapljic urina ali več, odvisno od tega, kako močne so mišice. Med nosečnostjo, ko so mišice medeničnega dna nenehno pod velikim pritiskom, prihaja do uhajanja urina pogosteje kot sicer. Veliko žensk se na tak način prvič sreča s tem problemom. Blažje oblike uhajanja urina je mogoče vsaj delno preprečiti tako, da pred kihanjem ali napadom kašlja zavestno stisnemo mišice medeničnega dna.

Kaj lahko naredimo sami

Nekontrolirano uhajanje urina po porodu ponavadi izzveni, ko se mišice medeničnega dna dovolj regenerirajo. Ta proces pospešimo z rednim in vsakodnevnim izvajanjem Keglovih vaj. Priporočeno je, da jih začnemo izvajati že med nosečnostjo, z njimi pa potem nadaljujemo takoj po porodu. Pomagamo si lahko še z uporabo vložkov, pri čemer je dobro dajati prednost naravnim materialom, sploh bombažu, ki je nežen do kože in diha. Dobri bombažni vložki so na primer bombažni vložki Tosamine linije Natura femina, ki ne vsebujejo nobenih kemičnih dodatkov in so dermatološko testirani. Z njimi se učinkovito zaščitimo v obdobju, ko krepimo mišice medeničnega dna, a še nimamo popolnega nadzora.

Če se izvajanje vaj ne izkaže za učinkovito – pri tem ne smemo pozabiti, da lahko proces regeneracije telesa po porodu traja več mesecev – se lahko odločimo še za neinvazivno zdravljenje. Na voljo je laserska terapija in magnetna stimulacija mišic. Pri laserski terapiji toplota laserskega žarka segreva mišično in vezivno tkivo medeničnega dna, kar povzroča boljšo prekrvavitev, krčenje tkiv in pospeši regeneracijo. Pri magnetoterapiji pa se z magneti stimulirajo oslabele mišice in tako pripomorejo k hitrejšem obnavljanju. Obe metodi sta učinkoviti že po enem ali dveh tretmajih, zato sta pri močnejši in dolgotrajni obliki uhajanja urina, ko težave ne moremo več nadzorovati zgolj z uporabno bombažnih vložkov, zelo priporočljivi.

Več o uhajanju urina si preberite tukaj: https://www.vsi.si/tosama/uhajanje-urina