Pošlji povpraševanje


Prehranska dopolnila v pomoč pri razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa predstavlja svojevrstno obliko zdravljenja, saj telo očisti najrazličnejših, nemalokrat tudi strupenih oz. škodljivih snovi. Poleg stresa, ki nas v vsakdanjem življenju pogosto spremlja, naše telo obremenjujejo tudi zastrupljevalci, kamor med drugim uvrščamo kofein, alkohol, sladkor in nenazadnje nikotin. Čeprav je v našem telesu določen delež omenjenih snovi vedno prisoten, pa je dobro, da vsaj nekajkrat pričnemo s procesom razstrupljanja telesa.

Razstrupljanje telesa s prehrano in prehranskimi dopolnili

S pomočjo razstrupljanja telesa, bodisi s pomočjo diete bodisi z uporabo prehranskih dopolnil, se lahko očistimo škodljivih snovi tako rastlinskega kot tudi živalskega izvora, ki ne bremenijo zgolj našega telesa, temveč tudi naš um. Razstrupljanje telesa, pogosto poznano tudi pod imenom »detoksifikacija«, sodi v t. i. komplementarno medicino, ki dopolnjuje uradno medicino. Detoksifikacija na naraven način ali pa s prehranskimi dopolnili je nujna, ko kopičenje strupov v telesu prične obremenjevati določene dele telesa, kar lahko sčasoma privede do razvoja zdravstvenih težav. Čeprav lahko z razstrupljanjem telesa pričnemo na naraven način, tj. s pomočjo prehrane, pa nam lahko pri tem koristijo prehranska dopolnila – razstrupljanje je tako namreč še lažje.


Zakaj je razstrupljanje telesa koristno?

Pri razstrupljanju telesa oz. detoksifikaciji gre torej za odstranjevanje škodljivih snovi, ki so se nabrale v telesu, obenem pa pripomore tudi k vsesplošni krepitvi našega telesa, regeneraciji, pomoč pri (klasičnem) zdravljenju bolezni in okrevanju ipd. Običajno je detoksifikacija usmerjena v regeneracijo določenega telesnega organa, denimo jeter, ledvic, črevesja ali pljuč.

Poudariti moramo, da naj razstrupljanje telesa vselej poteka v tesni povezavi s sodobno, tj. klasično, medicino, pri čemer naj velja, da nam pri detoksifikaciji najbolje pomaga ustrezna prehrana, ob kateri lahko uživamo tudi prehranska dopolnila. Obstaja več tehnik oz. načinov za razstrupljanje jeter: dieta, postenje, kelacija, klistiranje in številne druge. Katero bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od nas samih in našega zdravstvenega stanja, kateremu naj bo čiščenje tudi prilagojeno. Z razstrupljanjem jeter – dieta, prehranska dopolnila in ostalo nam pri tem lahko pomaga – pripomoremo k temu, da vsi vitalni procesi v našem telesu normalno delujejo.


Preberite več o prehranskih dopolnilih za imunski sistem


Razstrupljevalne tehnike in vloga prehranskih dopolnil

Razstrupljanje telesa ne predstavlja le modne muhe, temveč je staro že skoraj toliko kot človeštvo samo; celo stari Grki in Egipčani so namreč verjeli, da je detoksifikacija ključ do vsakršnega dobrega zdravljenja. Še zdaleč pa ne gre zgolj za spremembo načina prehranjevanja in uporabo prehranskih dopolnil razstrupljevalnega učinka, temveč tudi za počitek in čiščenje telesa navzven. Ko iz telesa odstranimo toksine in ga obenem nahranimo z zdravimi hranili – pri čemer nam lahko pomagajo tudi prehranska dopolnila –, razstrupljanje telesa postane pomemben korak tako pri preprečevanju bolezni kot tudi pri ohranjanju dobrega zdravja.

Čeprav je pri celotnem procesu najpomembnejšo vlogo igra prav prehrana, obogatena s prehranskimi dopolnili, razstrupljanje poteka na različne načine: poslužimo se lahko namreč diete, postenja, kelacije, klistiranja in ostalih metod. Pri razstrupljanju jeter dieta pride najbolj v poštev, saj z njeno pomočjo ne pripomoremo le k izboljšanju delovanja tega pomembnega organa, temveč tudi k lastnemu zdravju. Jetra nasploh predstavljajo enega izmed najpomembnejših organov v telesu, saj čistijo kri in izločajo prebavne sokove, na ta način pa služijo opravljanju vitalnih funkcij v telesu.


Razstrupljanje jeter – dieta in prehranska dopolnila

Pri odločanju za ustrezen pristop k detoksifikaciji je nujno, da izberemo način prehranjevanja, ki nam ustreza in ga lahko dopolnimo tudi z morebitnimi prehranskimi dopolnili. 

Prehransko dopolnilo za razstrupljanje telesaRazstrupljanje organov in jeter z Liverin forte bo na ta način namreč neprimerno bolj učinkovito. Hrana za razstrupljanje telesa naj zato vsebuje zelenjavo, (nesladko) sadje (še posebej limono), stročnice in veliko tekočine, najbolje kar vode.

Poleg zdravih hranil z razstrupljevalnim učinkom se priporoča tudi uživanje živil in začimb, kot so na primer kurkuma, česen, regrat, šparglji, ingver, grenivka, zelena, brstični ohrovt itd. Poleg prehrane se zlasti v zadnjem času poudarja tudi pomen prehranskih dopolnil za razstrupljanje jeter; dieta, obogatena s prehranskimi dopolnili za razstrupljanje jeter (Liverin forte, Zeolit idr.), je namreč bistveno učinkovitejša.

Prehranska dopolnila za razstrupljanje jeter – Liverin Forte, Zeolit in ostala – do dostopna v mnogih oblikah, najpogosteje pa jih zaužijemo bodisi v obliki kapsule oz. tablet bodisi v obliki praška. Slednjega običajno vmešamo v vodo in popijemo, na naše telo pa učinkuje kot »goba«, saj nase naveže vse toksine, ki jih iz telesa nato izločimo z urinom.


Kako se lotiti čiščenja telesa s pomočjo diete in prehranskih dopolnil?

Razstrupljanje telesa z dietoRazstrupljanje telesa lahko poteka v blažji in strožji različici, pri obeh pa je dobro, da se prej posvetujemo z osebnim zdravnikom, še posebej če nameravamo uporabiti prehranska dopolnila. Razstrupljanja se običajno lotimo s pitjem sveže iztisnjenih zelenjavnih sokov oz. čaja (koprivinega, metinega, regratovega ipd.), iz svoje prehrane pa moramo izločiti naslednje izdelke: mlečne izdelke, živalske produkte, predelano hrano, kofein, sladkor, alkohol in seveda nikotin. Pri razstrupljanju telesa oz. jeter (dietno in s prehranskimi dopolnili) si lahko pomagamo tudi z izvajanjem joge, vsesplošnim sproščanjem in umiritvijo. Vse navedeno nam namreč pomaga odpraviti zakisanost telesa, obenem pa na ta način sprostimo tudi odvečen stres.