Ortoze – pripomočki za rehabilitacijo sklepov

Ortoze, imenujemo jih tudi opornice, so medicinski pripomočki, ki se jih poslužujemo pri rehabilitaciji. Z njimi želimo ohraniti oziroma povečati gibljivost kolena, gležnjev, stopal, ramen, zapestij in drugih sklepov. Do poškodbe sklepa lahko pride pri poškodbi, bolezni ali operaciji.

Poznamo dve vrsti ortoz: statične in dinamične. Statične ortoze so namenjene vzdrževanju položaja sklepa (podprejo določen del ali celoten ud), medtem ko dinamične ortoze prispevajo k večji gibljivosti sklepa (npr. kadar oseba ne more popolnoma iztegniti ali skrčiti prsta ali komolca).

Ortoze se široko uporabljajo za zdravljenje športnih poškodb, kot so zlomi, zvini, poškodovane tetive ali živci. Uporablja se jih ob fizioterapevtskem zdravljenju ali delovni terapiji. Pogosto se jih uporablja tudi za lajšanje bolečin in pomoč pri degenerativnih boleznih, kot sta npr. revmatoidni artritis in artroza sedlastega sklepa palca. V spletni trgovini Tosama je na voljo bogata izbira ortoz po ugodnih cenah. Kupite lahko kvalitetne ortoze, manšete, bandaže, opornice in druge pripomočke za koleno, gleženj, stopalo, rame, zapestje ipd.

Bolečine v sklepih - ortoze so odlična pomoč

Ortoza za koleno – za razbremenitev kolenskega sklepa

Ortoza za koleno se uporablja pri rehabilitaciji po kolenski poškodbi ali operaciji. Kolenu daje oporo, ga razbremenjuje in pomaga zmanjšati bolečino. Blazinice ortoze, ki so nameščene okrog pogačice, med gibanjem stimulirajo oz. masirajo točke na kolenu in pospešujejo okrevanje. Nošenje ortoze pozitivno vpliva na gibljivost in stabilnost kolena. 

Kvalitetna ortoza za koleno ima prilagodljive stranske tečaje, ki se prilagajajo posameznikovi osi rotacije sklepa. Posledično se zmanjšata napetost v kolenskem sklepu in pogostost škodljivih gibov. Ortoze za koleno pogosto uporabljajo tudi vrhunski športniki. Poleg ortoz se v športu veliko uporabljajo tudi kolenske manšete in kolenski trakovi, ki zmanjšujejo pritisk na pogačico in so udobni za nošenje.

Ortoza za koleno

Ortoza za gleženj se najpogosteje uporablja za rehabilitacijo po zvinu

Ortoza za gleženj je namenjena delni imobilizaciji gležnja oziroma skočnega sklepa. Uporabljamo jo pri rehabilitaciji po operaciji, poškodbi (npr. strgan ligament) ali pri zdravljenju bolezni (npr. kronična nestabilnost skočnega sklepa). Boleč in nestabilen gleženj je pogosta posledica zvina, zaradi katerega razpokajo vezi.

Zvin gležnja je poškodba, ki se popolnoma sanira šele čez nekaj tednov ali mesecev. V času okrevanja je pomembno, da nosimo ortozo, ki zaščiti gleženj pred preobremenitvijo, lajša bolečine in mu dodaja stabilnost. Nosimo jo lahko tudi v primeru izpaha gležnja.

Ortoza za gleženj je izdelana tako, da nas ne ovira pri nošenju, ampak je udobna in prožna, da smo pri gibanju svobodni in lahko premikamo prste. Obenem nam nudi potrebno oporo. Izdelana je iz materiala, ki diha in je koži prijeten. Je anatomsko oblikovana in se prilega obliki gležnja oz. stopala.

Ortoza za gleženj

Ortoze za stopalo – za korekcijo hallux valgusa oziroma deformiranega nožnega palca

Ortoze za stopalo so lahko statične ali dinamične. Statične ortoze stabilizirajo stopalo, dinamične pa povečujejo gibljivost sklepa. Uporabljamo jih v procesu rehabilitacije, npr. po poškodbi ali operaciji, ki ima za rezultat slabo gibljivost stopala. Ta medicinski pripomoček pomaga pri celjenju kožnih in podkožnih brazgotin ter odpravi zarastlin v sklepih in ob kitah. Poleg tega vpliva na normalno dolžino kit. Ortoze za stopalo so izdelane iz posebnega materiala, ki ima lahko obliko nogavice in se prilagaja stopalu.

V podjetju Tosama izdelujejo tudi ortoze za stopalo, kot je na primer ValguLoc stabilizacijska ortoza za korekturo nožnega palca. Uporablja se jo za korekcijo deformacije nožnega palca (t. i. hallux valgus) oziroma kot del pooperativne oskrbe. Ortoza je zasnovana tako, da vrši manjši pritisk na palec ter ga pri tem sili v pravilen položaj z raztezanjem skrajšanih struktur. Njena namestitev je enostavna, nosimo pa jo lahko brez obutve (npr. med spanjem).

Ortoze za deformirane nožne palce

Ortoze za rame – za imobilizacijo in lajšanje bolečin po poškodbi

Ortoze za rame uporabljamo pri bolečinah v rami, podlakti in roki. Do bolečin v teh predelih največkrat prihaja po poškodbi, kot so zlomi in izpahi. Ortoze za rame so dveh vrst – nekatere so namenjene nudenju podpore, druge pa imobilizaciji ramenskega sklepa. Ortoza za ramo je zračna in udobna za nošenje ter nas ne ovira pri vzdrževanju higiene. Izdelana je tako, da se prilagaja telesu in se pripenja z zaponko.

Ortoza za zapestje

Ortoze za zapestje – zdravljenje sindroma karpalnega kanala

Ortoze za zapestje so namenjene zmanjšanju obremenitve zapestja, npr. pri sindromu karpalnega kapala, poškodbi zapestja ali šibkem zapestju. Izdelane so iz materiala, ki je koži prijazen, lahek in udoben, obenem pa omogoča gibljivost prstov in palca. Ortozo za zapestje, ki je na voljo v spletni trgovini Tosama, lahko nosite na levi ali desni roki. Ortoza je dodatno oblazinjena za še večje udobje ob nošenju. 

Sindrom karpalnega kanala je vse pogostejša težava zlasti pri ženskah. Gre za to, da se živec ujame v zapestje, pogosta posledica tega pa je vnetje. To stanje prepoznamo po mravljinčenju v roki – to je zgodnja faza tega sindroma, pri kateri se lahko še pomaga. Če diagnoza napreduje, je namreč potrebna operacija. Vzroki za to pogosto težavo so številni, med njimi poškodba, tumor, vnetje tetiv, različne bolezni (npr. diabetes) in nosečnost. 

Če potrebujete opornico ali ortozo, vabljeni v spletno trgovino Tosama shop, kjer vas čaka pestra izbira medicinskih pripomočkov kakovostnih proizvajalcev. Ortoze so razvrščene po kategorijah, in sicer: ortoze za zapestje, vrat, komolec, gleženj, koleno, hrbet in križ, palec in meča. Ortoza bo razbremenila bolečino v sklepu, imobilizirala predel ali vam omogočila, da ponovno začnete z vadbo. Ortoze lahko delujejo tudi kot preventiva.