Pošlji povpraševanje

Inkontinenca pri moških - niste sami


Inkontinenca pri moških je pojav, o katerem se večinoma govori zelo malo. Urinska inkontinenca je že sama po sebi tabu tema. Tudi ko se govori o njej, pa je večinoma govora o starostnikih ali pa ženskah, ki se srečujejo s tem problemom. Tako ob pojavu uhajanja urina moški pogosto ne komunicirajo. Imajo namreč občutek, da se jim to ne bi smelo dogajati in celo, da je njihov problem sramoten. Vendar pa se zaradi tega sramu pogosto zgodi, da popolnoma normalen in ozdravljiv problem ostane. Inkontinenca pri moškem tako povzroča vedno večji problem, lahko pa tudi vodi v zaplete. 


Urinska inkontineca pri moškem

Urinska inkontinenca – kaj to sploh je? 

To je nehoteno uhajanje urina, ki pri človeku že povzroči vsakodnevne življenjske probleme na področju higiene, pa tudi socialnih stikov. V tem primeru je ključnega pomena, da se oseba obrne na osebnega zdravnika. Ta bo postavil diagnozo in ponudil morebitne rešitve. Na ta način lahko zopet zaživite čim bolj normalno življenje. 

Po navadi se govori o ženski ali starostni inkontinenci, pa vendar uhajanje urina pri moških ni tako zelo redko. Vse napisano v tem članku velja tako za starejše, kot tudi za mlajše ter tako za ženske, kot tudi za moške. Pa vendar se prav zaradi stigme dotikamo prav inkontinence pri moških.  


Vrste urinske inkontinence pri moških 

Veliko je možnih vzrokov, zaradi katerih se lahko pojavi uhajanje urina. Moški imajo malo manjše dejavnike tveganja kot ženske in zato je sprožiteljev manj. Kljub temu pa so vrste urinske inkontinence pri moškem enake kot pri ženski: 

  • urgentna inkontinenca (nenadna močna potreba bo uriniranju, ki je ne moremo zadržati),
  • stresna inkontinenca (se pojavi pri telesnem naporu, kašljanju, smehu...)
  • funkcionalna inkontinenca (vzrok tiči v fizični ali psihični motnji, kot je poškodba ali demenca),
  • čezrobnainkontinenca ali overflow (konstantno uhajanje seča po kapljicah). 

Možno je tudi, da ima oseba hkrati več vrst urinske inkontinence. V tem primeru govorimo o mešani inkontinenci. Pri moških to ni tako pogosto, še posebej ne pri mlajših. Po navadi sta to dve vrsti in sicer urgentna in stresna urinska inkontinenca.  


Dejavniki tveganja za inkontinenco pri moških

Dejavniki tveganja za urinsko inkontinenco so poleg ženskega spola in višje starosti tudi prekomerna telesna teža ter družinske predispozicije. Uhajanje urina moški najpogosteje začnejo doživljati po različnih operativnih posegih v bližini sečnice in sečnega mehurja. Pri tem se lahko poškoduje mišično in živčno tkivo, ki obkroža sečnico. Škode se v določenih primerih ne da popraviti, vendar pa se je o tem definitivno treba posvetovati z zdravnikom.  


Kako si pri uhajanju urina moški lahko pomaga

Prva in najpomembnejša stvar ob pojavu urinske inkontinence pri moških je obisk osebnega zdravnika. Čeprav je vam o težavi morda težko govoriti, pa je to zdravniku nekaj popolnoma vsakdanjega. Najprej bo povprašal o različnih simptomih in vsem, kar je povezano s težavo. Po tem je zelo verjetno, da vas bo naročil na kakšne preiskave. Te bodo povedale še več o dogajanju v telesu. Na koncu vam bo predstavil možnosti zdravljenja in svetoval glede na vašo situacijo. Zdravljenje je odvisno od vzroka urinske inkontinence, vrsto ter tudi stopnjo. Do ozdravitve oziroma v primeru, da ta ni možna, pa se poslužimo uporabe medicinskih pripomočkov. 


Načini zdravljenja urinske inkontinence pri moškem 

Zdravnik po navadi usmeri v naslednje vrste zdravljenja urinske inkontinence: 

  • zdravila za sproščanje mišic in umirjanje prekomerne aktivnosti mehurja,
  • treniranje vzdržljivosti mehurja,
  • Keglove vaje (da, tudi za inkontinenco pri moških),
  • električna stimulacija,
  • spremembe življenjskega stila, kot so izguba telesne teže, prenehanje kajenja in uživanja kofeina, alkohola.

Telesna dejavnost

Zapleti, ki lahko spremljajo uhajanje urina moških 

Nezdravljena in neurejena inkontinenca pri moških pogosto vodi do določenih zapletov. Tem se lahko z ustreznimi higienskimi navadami večinoma izognemo. Zaradi uhajanja urina so genitalni predeli lahko konstantno vlažni. To vodi v nastanek izpuščajev in kožnih vnetij, ki so izjemno neprijetna in boleča. Najboljša preventiva je redno umivanje, skrb za suho kožo in mazanje z različnimi negovalnimi kremami. Možen zaplet so tudi različne okužbe sečil.  


Kako živeti z uhajanjem urina kot moški 

Prvi korak, ki ga morate storiti, je sprejeti samega sebe in svoje stanje. Inkontinenca pri moških ni popolnoma nič sramotnega in nikakor nima vpliva na moškost. Seveda je še posebej od začetka življenje z urinsko inkontinenco pri moškem težko. Pa vendar si z izbiro ustreznih pripomočkov lahko pomagate, da bo vaše življenje kar se da normalno in prijetno. Ne bojte se prositi za pomoč in svojih stisk zaupati partnerki ali pa družinskim članom.  

Poskrbeti je treba za pripomočke pri inkontinenci, ki bodo ustrezali vam in vašim potrebam. K njim spadajo različni ščitniki, predloge, vložki in spodnje perilo. Izbira je odvisna predvsem od stopnje urinske inkontinence in osebnih preferenc. Na začetku se je zaradi nepoznavanja različnih pripomočkov najbolje obrniti na usposobljene osebe, ki znajo najbolje svetovati. Pri Tosami so v tem odlični in vam z veseljem pomagajo.