Pošlji povpraševanje

Kompresijske nogavice za pomoč pri težavah s krčnimi žilami

Kompresijske nogavice so eden izmed pripomočkov, ki nedvomno vsakogar opominjajo na starost in težave ter bolečine, ki jo spremljajo. Le malokdo pa ve, da kompresijske nogavice niso nujno povezane z (visoko) starostjo in nekaterimi težavami, denimo krčnimi žilami na nogah, ki v tem času postanejo bolj očitne. Bolezni, kot sta denimo vensko popuščanje in posledično razvoj krčnih žil na nogah, namreč lahko prizadeneta praktično vsakogar – še posebej pa tiste, ki veliko časa preživijo na nogah. Kompresijske nogavice zatorej predstavljajo izvrsten pripomoček, ki pomagajo pri težavah s krčnimi žilami na nogah, in sicer ne glede na starost, stopnjo težav z nogami in raven aktivnosti. Blagodejno namreč vplivajo tako na sam razvoj in bolečine, ki nastopijo ob venskem popuščanju, kot tudi na krvno cirkulacijo v nogah. Obstaja torej več razlogov za nošnjo kompresijskih nogavic, pomembno pa je, da z njihovo uporabo ne odlašamo, saj so lahko na ta način posledice krčnih žil na nogah precej hujše.

Kompresijske nogavice

Kaj je cirkulacija in kaj so krčne žile na nogah?

Eden izmed najpomembnejših pojavov ob pretežno stoječem načinu dela so vsekakor krčne žile na nogah. Da bi lahko deloma preprečili njihov nastanek oz. nadaljnji razvoj, še posebej pa omilili njihove posledice, je potrebno razumeti, kako pravzaprav, deluje cirkulacija v naših nogah. T. i. cirkulacijski oz. cirkulatorni sistem je namreč zadolžen za dovod kisika, krvi in hranilnih snovi po našem telesu; žile pri tem delujejo kot nekakšne cevi, ki celicam v našem telesu zagotavljajo dovoljšno raven kisika in hranljivih snovi. Problem pa nastane, ko naš žilni sistem prične delovati slabše kot sicer, pri čemer se pojavijo tudi simptomi t. i. slabe cirkulacije, najbolj izraziti pa so prav v tistih telesnih delih, ki so najdlje oddaljeni od srca, tj. v nogah in rokah. Nobeno naključje ni torej, da se krčne žile najpogosteje pojavljajo prav na nogah. Za njihov pojav pa je običajno pogosto tudi, da mišice in zaklopke v venah običajno niso dovolj učinkovite, da bi lahko preprečile zastajanje krvi v nogah. Temu pojavu pravimo tudi vensko popuščanje, ki ga pogosto spremlja občutek težkih oz. utrujenih nog.

Težave z ožiljem in kako jih preprečimo

Krčne žile na nogah zatorej pogosto nastanejo prav ob pojavu venskega popuščanja, običajno pa se pojavijo v obliki drobnih, modrikastih žilic, ki niso zgolj estetsko problematične, temveč nakazujejo na globlje težave s povrhnjimi žilicami, tj. venulami in kapilarami. Težave s krčnimi žilami na nogah najpogosteje pridejo izraza kot občutek težkih in mrtvih nog, to pa je obenem tudi znak za uporabo kompresijskih nogavic, ki nam lahko te težave saj deloma olajšajo. Med tiste, ki zaradi venskega popuščanja najpogosteje posegajo po kompresijskih nogavicah za krčne žile, pa so prav ženske. Raziskave so namreč pokazale, da med najpogostejše dejavnike za nastanek tovrstnih žil sodijo prav ženski spol, starost, nosečnost, prekomerna telesna teža, dedna pogojenost, prav tako pa tudi opravljanje poklicev, ki se opravljajo v pretežno sedečem ali pa statično stoječem položaju. Med najpogostejše kupce, ki segajo po kompresijskih nogavicah za krčne žile, prav tako sodijo tisti ljudje, ki se nezdravo in nekakovostno prehranjujejo, premalo gibajo in imajo nasploh težave s hormoni.

Kompresijske nogavice za krčne žile in kako lahko pomagajo

Krčne žile niso nujno pogojene s starostjo in spolom, saj lahko prizadenejo marsikoga, venskemu popuščanju pa so še posebej izpostavljeni tisti, ki opravljajo statično sedeče oz. stoječe delo. Vsem tem, prav tako pa nekaterim drugim, denimo nosečnicam, lahko pri lajšanju težav pomagajo kompresijske nogavice, ki pomagajo pri cirkulaciji krvi. Kompresijske nogavice nas stisnejo pri gležnju, nato pa kompresija postopoma popušča. Tudi kompresijske nogavice za nosečnice delujejo na podoben način, saj ustvarjajo boljši venski pretok in preprečujejo otekanje ter utrujenost nog, in sicer tako v sedečem kot tudi stoječem položaju.