Prva pomoč - povijanje ran


Prva pomoč pri povijanju ran je bistvenega pomena, da čimprej oskrbimo rano in preprečimo okužbe. Okužbe ran povzročajo različni organizmi, med katerimi so najpogostejše bakterije stafilokoki. Če ostanejo bacili v rani, prodrejo v kri in v centralno živčevje, kar lahko vodi do resnejših težav, v skrajnem primeru celo do smrti. Težavam se lahko izognemo s pravočasnim in pravilnim ukrepanjem. V članku se bomo posvetili nekaterim pomembnim temam, med katerimi so oskrba rane (prva pomoč), prva pomoč pri opeklinah in priporočljivi izdelki.

PREBERITE SI VEČ O NEGI DOJENČKA


Prva pomoč - povijanje in oskrba ran

Hitro ukrepanje, prva pomoč, povijanje ran in prva pomoč pri opeklinah so bistvenega pomena, ko pride do poškodb. Čeprav manjše rane in odrgnine, ki nastanejo pri padcu, večinoma ne ogrožajo življenja, pa lahko vodijo v zaplete in okužbe, če jih hitro ne oskrbimo. Prva pomoč pri povijanju ran poteka v več korakih:

  • Umivanje ali razkuževanje rok: rane se nikoli ne dotikamo z umazanimi rokami, pa naj se nam zdi, da se še tako mudi, saj lahko s tem povečamo možnost okužbe. Roke si temeljito umijemo z vodo in milom, če to ni mogoče pa z antibakterijskim robčkom ali razkužilom.
  • Prva pomoč pri povijanju ran najprej vključuje čiščenje. Rano mehansko očistimo z milom in tekočo vodo, najbolje pa je uporabiti fiziološko raztopino. Odstranimo vse vidne delce, prah in drugo umazanijo. Tujkov, ki so se zagozdili globoko v rano, ne odstranjujemo sami, saj bi jih lahko potisnili še globje v tkivo. V tem primeru se obrnimo na medicinsko pomoč. Očistimo tudi kožo okoli rane.
  • Rano in kožo v okolici previdno osušimo.
  • Nato pa rano prekrijemo s prvo pomočjo pri povijanju. Prizadete dele telesa prekrijemo s sterilno gazo, še bolje pa je, če uporabimo sterilno oblogo iz medicinskega medu, na primer Vivamel, ki pospešuje celjenje.
prva pomoč

Kako poteka prva pomoč pri opeklinah


Tudi prva pomoč pri opeklinah je zelo pomembna. Do opeklin pride zaradi toplote, kemične ali električne energije, sevanja ali trenja. Pri vsakodnevnih nesrečah so najpogostejše opekline zaradi suhe vročine (ogenj, vroča kovina ali zrak) ali vročih tekočin. Kakšno prvo pomoč pri opeklinah nudimo, je odvisno od tega, do kako hude poškodbe je prišlo, in od tega, kako velik del kože je poškodovan. Ločimo med opeklinami prve, druge in tretje stopnje. Pri opeklinah prve stopnje je poškodovana samo povrhnjica ali podkožna plast v manjši meri. Znaki te opekline so rdečica, oteklina in bolečina. Pri opeklinah druge stopnje je poškodovana tudi notranja usnjica. Znaki takšnih srednje težkih opeklin so pordela koža, mehurji in hude bolečine. Opekline tretje stopnje pa prizadenejo vse plasti kože in lahko segajo do maščevja, mišic in celo kosti. Poškodovano območje je videti suho in belo. V zadnjih dveh primerih je potrebno takoj poklicati nujno medicinsko pomoč, opisali pa bomo prvo pomoč pri opeklinah prve stopnje.

  • Odstranimo vir toplote: če lahko pogasimo ogenj in poškodovanca prenesemo na varno.
  • Prva pomoč pri opeklinah vključuje odstranitev oblačil, a le tistih, ki niso prilepljena na kožo (te zaradi možnosti dodatnih poškodb ne odstranjujemo sami).
  • Opeklino čimprej začnemo hladiti, najbolje s tekočo hladno vodo (8 do 23 stopinj Celzija) ali s hladnimi obkladki (npr. mokre brisače, nikakor pa ne uporabimo ledu!).
  • Rano pokrijemo s sterilno gazo za prvo pomoč pri povijanju, poškodovanca pa nato peljemo k zdravniku.

prva pomoč


Katere izdelke za prvo pomoč in povijanje izbrati


Na trgu je na voljo veliko izdelkov za prvo pomoč pri ranah. V Tosami lahko izbirate med številnimi obvezami in drugimi izdelki za oskrbo rane pri prvi pomoči. Med najučinkovitejšimi so gotovo obloge z aktivnim medicinskim kostanjevim medom Vivamel, ki so ne le sterilne, temveč tudi pospešujejo celjenje rane. Na voljo so prva pomoč pri povijanju alginatna obloga z medom 5x5 cm, prva pomoč pri povijanju alginatna obloga z medom 10x10 cm in Vivamel kontaktna mrežica z medom. Za več informacij o izdelkih za prvo pomoč pri opeklinah ali drugih oskrbah rane se lahko obrnete na Tosamo.

Preberite si tudi več o mleku za dojenčka:https://www.vsi.si/tosama/tosama/katero-adaptivno-mleko