Pošlji povpraševanje

Uhajanje urina pri kašljanju – zakaj do tega pride?

Uhajanje urina ni le težava starejših ljudi, kot smo pogosto zmotno prepričani, temveč se lahko iz različnih razlogov pojavi tudi pri mlajših posameznikih. Še posebej pogosto je pri mladih ženskah, saj so raziskave pokazale, da vsako peto žensko, staro nad 35 let, pestijo težave z nehotenim uhajanjem urina, po obdobju menopavze pa se s to težavo srečuje vsaka druga ženska. Vzrokov za pojav uhajanja urina je ogromno. Če se nezmožnost zadrževanja pojavlja akutno, je lahko posledica okužbe sečnega mehurja, jemanja določenih zdravil, slabše gibljivosti, zaprtja itd. Kronično uhajanje urina pogosto nastane zaradi določenih sprememb v možganih, sečnem mehurju ali sečnici in v živčnem sistemu, medtem ko je uhajanje urina pri otrocih v večini primerov normalen pojav, saj je v tem obdobju kapaciteta mehurja precej omejena, kar se z odraščanjem spremeni. Uhajanju urina med kašljanjem pravimo stresna inkontinenca – pojavlja se tudi med kihanjem, dvigovanjem težkih bremen, napenjanjem itd. Ko se pritisk v trebuhu poveča, bo prišlo do uhajanja urina. Gre za najpogostejšo obliko inkontinence pri ženskah, ki pa se lahko pojavi tudi pri moških, zlasti po operaciji prostate. Vzroki za pojav uhajanja urina med kašljanjem so povezani z dedno slabostjo tkiv, s telesno nedejavnostjo in previsoko telesno težo ter s hormonskimi spremembami v menopavzi. Velik vpliv na razvoj nehotenega uhajanja urina ima porod, pri katerem se mišice medeničnega dna raztegnejo in zrahljajo.

uhajanje urina

Kako ukrepati, ko se pojavi uhajanje urina?

Uhajanje urina pri starejših ljudeh je normalen pojav, saj mišice, ki zapirajo mehur, s starostjo oslabijo, zato pravzaprav ne moremo storiti prav veliko. Nasprotno pa je pri mlajših ljudeh, saj lahko z določenimi vajami okrepimo mišice. Priporoča se izvajanje tako imenovanih Keglovih vaj, ki krepijo mišice medeničnega dna. Če bomo med uriniranjem večkrat zavestno zadržali urin, bomo prav tako krepili moč mišic. Rahlo uhajanje urina pri kašljanju nas lahko ovira pri sproščenem druženju, vendar se moramo zavedati, da so te težave pogoste, čeprav o njih le redko spregovorimo. V podjetju Tosama se zavedamo, da je uhajanje urina vse pogostejša težava tudi med izvajanjem športne aktivnosti, zato smo v ta namen razvili izdelke najvišje kakovosti, ki bodo preprečili neprijeten občutek ob mokrenju. Tako se vam ne bo potrebno odreči druženju z osebami, ki jih imate najraje in posvečanju športu, ki vas zabava in sprošča.

Najbolj kakovostni pripomočki za izboljšanje kakovosti življenja

Če se srečujete z uhajanjem urina med kašljanjem ali telesno aktivnostjo, ne spreglejte pripomočkov, s katerimi je mogoče precej izboljšati kakovost življenja na različnih področjih. Eden takšnih izdelkov so nepropustne hlačne podloge, ki preprečujejo, da bi urin prišel v stik z oblačili.  Na voljo so tudi higienske in vpojne hlačke, anatomsko oblikovane vpojne predloge za moške in drugi pripomočki, ki bodo poskrbeli, da boste lahko brez težav uživali v družbi ali športu. Higienski izdelki iz naše ponudbe hitro vpijejo tekočino, zato koža in oblačila ostanejo suha. Prav tako nevtralizirajo neprijetne vonjave in preprečujejo iztekanje urina ob straneh. So enostavni za uporabo in zagotavljajo maksimalno udobje med nošenjem. Ob uporabi higienskih pripomočkov za izboljšanje kakovosti življenja priporočamo vsakodnevno in pravilno izvedbo vaj za krepitev mišic, saj lahko na tak način rahlo uhajanje urina povsem odpravimo.