Starostna inkontinenca - težava starostnikov, o kateri se ne govori dovolj 


Starostna inkontinenca je vedno bolj razširjen pojav, ki prizadene večino starostnikov, čeprav pa se lahko pojavi že veliko prej v življenju. V povezavi z ozaveščanjem o problematiki 14. septembra obeležujemo slovenski  dan urinske inkontinence. Ker pa je kljub močni razširjenosti starostna inkontinenca še vedno tabu tema, je potrebno o njej spregovoriti pogosteje in glasneje. Pomembno je, da delamo na zavedanju ljudi, da uhajanje urina pri starejših ni nič nenavadnega in, da si vsak zasluži pomoč. V tem članku boste izvedeli več o urinski inkontinenci pri starostnikih, vzrokih za ta pojav in načinih, kako si pri tem pomagati. 


Stare roke

Kaj je urinska inkontinenca pri starostnikih? 

Urinska inkontinenca je nenamerno uhajanje urina do te mere, da osebi predstavlja socialni, higienski in lahko celo finančni problem. V tem primeru oseba potrebuje zdravniško pomoč in nasvete, s pomočjo katerih lahko spet zaživi čim bolj normalno življenje. 

Kot smo že omenili, je to pogosto stanje, ki lahko prizadene osebo katerekoli starosti in spola. Ker je ta članek namenjen predvsem starostni inkontinenci, torej inkontinenci pri starostnikih, bo poudarek na tej starostni skupini. Seveda pa večina omenjenega velja za vsako osebo, ki se spopada z nehotenim uhajanjem urina. Pri starejših je to le še bolj izrazito in pogosto. Razlog pogostosti je v tem, da z leti življenjska doba narašča in s tem tudi delež starejšega prebivalstva. 


Vrste in vzroki za uhajanje urina pri starejših 

Vzrokov za starostno inkontinenco urina je več. To je tudi kriterij, glede na katerega ločimo več vrst inkontinence. Pri starostnikih in pri mlajših ljudeh torej obstajajo naslednje vrste: 

  • stresna (medenične mišice pri kašljanju, smehu ali naprezanju popustijo),
  • urgentna (močna in nenadna potreba po uriniranju),
  • funkcionalna (vzrok fizična ali psihična motnja, kot je demenca ali poškodba),
  • overflowali čezrobna (neprestano uhajanje urina po kapljicah). 

V primeru, da govorimo o kombinaciji dveh ali več vrst starostne inkontinence, se to imenuje mešana inkontinenca. Pri starostnikih je to še posebej pogosto. Nekateri dejavniki tveganja za urinsko inkontinenco pri starostnikih so spol (dovzetnejše so ženske), družinska predispozicija za inkontinenco ter prekomerna telesna teža. 


Najboljše rešitve za uhajanje urina pri starejših 

Ker je uhajanje urina pri starejših še vedno tabu tema, se pogosto dogaja, da o tem ne želijo govoriti. Posledično je človekova kakovost vsakdanjega življenja slabša. Vendar pa obisk pri zdravniku lahko izboljša situacijo. Ta vas bo povprašal o simptomih in situacijah, v katerih se pojavlja uhajanje urina. Pri starejših je možnost za popolno okrevanje morda manjša, pa vendar vam bo zdravnik znal svetovati ne glede na situacijo. Lahko sledijo različne preiskave in nato zdravljenje glede na vrsto inkontinence, vzrok in stopnjo.  

Možni načini zdravljenja starostne inkontinence so naslednji: 

  • sprememba življenjskega sloga (izguba telesne teže, zmanjšanje vnosa kofeina, alkohola in prenehanje s kajenjem),
  • treniranje vzdržljivosti mehurja (načrtno zadrževanje urina vsaj 10 minut od takrat, ko se začuti potreba po uriniranju – cilj je uriniranje na dve do štiri ure),
  • Keglove vaje (to so vaje za krepitev mišic medeničnega dna),
  • električna stimulacija,
  • zdravila (namen je sproščanje mišic in s tem umirjanje prekomerne aktivnosti mehurja),
  • medicinski pripomočki (vložki in vpojno spodnje perilo).


Možni zapleti starostne inkontinence 

Če se uhajanje urina pri starejših ne zdravi oziroma obravnava na pravilen in higienski način, lahko pride do zapletov. Vlažnost kože genitalnega predela je pogosta, predstavlja pa tveganje za nastanek izpuščajev in kožnih vnetij. Zato je še posebej pomembno, da se koža v okolici intimnih predelov neguje in ostaja čim bolj suha. Poleg tega se lahko pojavijo tudi okužbe sečil. Druge neprijetnosti pri starostni inkontinenci so vpliv na družabno življenje (oseba zaradi težav zavrača druženje) in večja možnost padcev (zaradi hitenja na stranišče). 


Pripomočki za inkontinenco pri starostnikih 

Pripomočki za urinsko inkontinenco pri starostnikih različne predloge, ščitniki, vložki in spodnje perilo. Izbira je zelo široka. Zato je predvsem pomembno dobro premisliti, kaj si od pripomočka za inkontinenco želite in seveda kaj potrebujete. V Tosami vam bodo znali svetovati glede izbire izdelkov in njihove uporabe.  

Pri manjših težavah starostne inkontinence zadostujejo manjši in tanjši izdelki, ki imajo nižjo stopnjo vpojnosti. Pri težjih oblikah pa je potrebno poseči po bolj vpojnih pripomočkih. Ti se imenujejo predloge. Namestijo se s pomočjo mrežastih hlačk in se lepo prilegajo telesu. Njihovo menjavanje je enostavno in pod oblačili so praktično nevidne. Obstajajo tudi mobilne vpojne hlačke. Nosijo se kot navadno spodnje perilo in se bo uporabi zavržejo. Za zelo težke oblike inkontinence in v primeru, da je oseba nepokretna, pa so dobra izbira hlačne predloge oziroma plenice. 

Tosama ponuja razllične vrste pripomočkov za urinsko inkontinenco.

Življenje s starostno inkontinenco 

Živeti z urinsko inkontinenco pri starostnikih ni lahko. Ta namreč vpliva na vse vidike življenja človeka -  fizični, socialni in finančni. Dobro je, da o urinski inkontinenci spregovorimo z bližnjimi, zdravnikom in seveda svetovalci. Ti nam bodo ne le ponudili možne rešitve, temveč tudi uteho s pogovorom. Ljudje prevečkrat skrbimo o tem, kaj bodo mislili drugi, vendar pa v večini primerov bližnji z veseljem prisluhnejo in ponudijo pomoč.