Pošlji povpraševanje

Dojenje - kdaj začeti?

dojenjeZ dojenjem novorojenčka je najbolje pričeti takoj po porodu, ko gre za dojenje nedonošenčka, pa takrat, ko vam to dovoli zdravnik. Veliko mamic že nekaj dni pred porodom nestrpno pričakuje naval mleka, a čeprav je mogoče, da nekaj kapljic opazimo že pred porodom, začne mleko nastajati šele po tem, ko začnemo z dojenjem. Priporoča se, da pristavimo novorojenčka k prsim takoj oziroma čimprej po porodu. Prvo materino mleko se imenuje mlezivo (kolostrum) ter je gostejše in temnejše. Tega je manj, a je zelo hranilno in kalorično ter nujno potrebno za novorojenčka. Dojenje z mlezivom je pomembno, da se dojenčkova prebavila navadijo na hrano. Dojenje se nato nadaljuje, po nekaj dneh pa lahko mame opazijo pojav, ki ga imenujemo »naval mleka«.

PREVERITE PONUDBO BLAZINIC ZA DOJENJE

Pomembnost dojenja novorojenčka

Dojenje novorojenčka je najboljši način, s katerim otroku ponudimo hranila, ki jih potrebuje. Do šestega meseca naj bi bilo dojenje novorojenčka edini način zagotavljanja njegove prehrane, v kolikor pa to ni mogoče, mu lahko ponudimo adaptirano mleko (za alergike, napenjanje, zaprtost, za ponoči, podnevi itd.). Dojenje koristi imunskemu sistemu novorojenčka in lahko pomaga ščititi tudi pred astmo, spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju, otroku zagotovi vitamine, maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate in druge snovi ter vzpostavlja čustveno vez in komunikacijo med novorojenim otrokom in mamo.

VEČ O ADAPTIRANEM MLEKU

Kaj pa, ko dojenje ne poteka po načrtu?

dojenjeZ dojenjem novorojenčku zagotovimo vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za zdrav razvoj in v prvih šestih mesecih druge hrane, razen dojenja, sploh ne potrebuje. Vendar pa vse zmeraj ne poteka po načrtih. Kadar imajo mamice z dojenjem težave, preverimo vzrok. Najpogosteje gre za nepravilno pristavljanje ali pa otrok ne more »zgrabiti« bradavice. V tem primeru se priporoča dojenje z nastavkom. Pri pravilnem dojenju z nastavkom vam lahko pomagajo v porodnišnici, obrnete se pa lahko tudi na prodajalce in svetovalce v Tosami, kjer lahko za svojega dojenčka kupite tudi otroške brisače, previjalne blazine, dudein ostale pripomočke.

Več na:http://www.tosama.si/