Pošlji povpraševanje

Vnetje nožnice je precej manj verjetno s kakovostnimi vložki

Vnetje nožnice, s katerem se vsaj enkrat v življenju sreča izredno visok odstotek žensk, je izjemno neprijetno, še posebej če gre za ponavljajočo se, kronično težavo. Vendar pa na srečo večinoma ne gre za nekaj, česar ne bi bilo mogoče preprečiti. Z določenimi preventivnimi ukrepi oziroma navadami namreč močno zmanjšamo nevarnost za vnetje nožnice – tako bakterijsko kot glivično. Seveda pa je treba najprej razumeti, zakaj se ta težava sploh pojavi …

Vnetje nožnice

Kateri so najpogostejši vzroki za vnetje nožnice?

Na določene dejavnike, zaradi katerih se razvije vnetje nožnice, katerega glavni simptom je običajno izcedek, ne moremo neposredno vplivati. Eden takšnih dejavnikov so na primer hormonske spremembe, ki nemalokrat porušijo pH-ravnovesje v nožnici, kar olajša čezmeren razrast problematičnih mikroorganizmov. Po drugi strani pa obstaja nemalo dejavnikov, ki so odvisni predvsem od vas samih. Med pogoste povode denimo spada čezmerno umivanje intimnih predelov, ki ni nič manj problematično kot pomanjkljiva higiena.

Nevarnost za glivično ali bakterijsko vnetje nožnice se poveča tudi zaradi pogostih spolnih odnosov brez zaščite. Semenska tekočina je namreč bazična snov, medtem ko mora biti zdravo nožnično okolje rahlo kislo. Med dejavnike tveganja, na katere lahko vplivamo neposredno, pa med drugim uvrščamo še uporabo neustreznih higienskih pripomočkov med menstruacijo. Problematični so predvsem zaščitni vložki, izdelani iz sintetičnih materialov, saj je vpojnost tovrstnih izdelkov pogosto zelo slaba, obenem pa sintetični zaščitni vložki onemogočajo hitro in učinkovito odvajanje toplote oziroma ohlajanje območja. Posledično je koža vlažna in pregreta, s čimer se ustvari idealno okolje za hitro razmnoževanje škodljivih bakterij in glivic.


Glivično ali bakterijsko vnetje nožnice? Opazujte izcedek pri vnetju.

Vnetje nožnice praviloma delimo na dva osnovna tipa. Tako poznamo glivično in bakterijsko vnetje nožnice. Prvo, ki je pogostejše, je večinoma povezano z glivo, imenovano Candida albicans. Prisotnost te glive v nožnici sicer sama po sebi ni problematična, težava pa se pojavi, če pride do pretirane razmnožitve. 

Bolečina pri bakterijskemu vnetju nožniceV tem primeru govorimo o t. i. kandidazi. Če so za težavo krive bakterije, je to najpogosteje bakterija Eschericia coli, med relativno pogoste povzročitelje pa uvrščamo še vrsti bakterij, imenovani Trichomonas vaginalis in Gardnerella vaginalis.

Pri ugotavljanju, ali gre za glivično ali bakterijsko okužbo nožnice, je zelo pomenljiv podatek o tem, kakšen je izcedek. Za izcedek pri vnetju intimnega predela, ki so ga povzročile bakterije, je značilna belkasto rumena barva, ki se včasih spremeni celo v gnojno zeleno, hkrati pa je za ta izcedek značilen neprijeten vonj. Po drugi strani je izcedek pri vnetju, povezanem z glivicami, pogosteje brez vonja, barva izcedka je bela, tekstura pa grudasta. Seveda zgolj izcedek ni dovolj za to, da bi bilo mogoče podati dokončno sodbo o tipu okužbe in izbrati najustreznejšo obliko zdravljenja, vendar gre kljub temu za relativno zanesljivo osnovno vodilo. Pri obeh tipih okužbe se sicer poleg izcedka običajno pojavi srbečica, za bakterijsko vnetje nožnice pa so obenem pogosto značilne precej neprijetne bolečine, ki so omejene predvsem na spodnji del trebuha, včasih pa se okužba razširi celo na sečila.


Kakovostni zaščitni vložki prispevajo k zmanjšanju nevarnosti za vnetja

Pri zdravljenju se običajno uporabljajo antibiotiki ali antimikotiki. Ko je okužba za vami, pa je seveda smiselno razmisliti, kako preprečiti njeno ponovitev. Kot je bilo omenjeno, so pri tem med drugim pomembni ustrezni higienski bombažni vložki med menstruacijo. Z zaščitnimi vložki, izdelanimi iz naravnih, koži prijaznih materialov, ki zagotavljajo hitro odvajanje toplote in ki omogočajo koži, da diha, bo tveganje za čezmerno razmnožitev problematičnih glivic ali bakterij bistveno manjše. Posledično bodo v vaši nožnici prevladovale koristne bakterije, ki tvorijo zaščitno mlečno kislino.


Organski zaščitni vložki so odlična perventiva pred vnetjem nožnice

Zaščitni bombažni vložki, ki so del linije Natura Femina Organic, ki smo jo ustvarili pri Tosami, so zagotovo ena najboljših izbir. To so namreč zaščitni vložki iz organskega bombaža, proizvedenega po ekoloških standardih, v kombinaciji s koruznim škrobom. Izbira naravnih materialov omogoča nemoteno kroženje zraka, patentirano nadpovprečno vpojno jedro, ki smo ga razvili sami, pa še poveča kakovost vložkov. Zaščitni vložki Natura Femina Organic tako pomagajo pri ohranjanju naravnega, zdravega pH-ja kože, hkrati pa zmanjšujejo možnost za najrazličnejše preobčutljivostne odzive.

Zaščitni dnevni vložkiNa voljo so vam nadpovprečno vpojni nočni ter dnevni zaščitni vložki ter ščitniki perila. Kakovost slednjih je morda še posebej pomembna, saj gre za izdelke, ki se pogosto uporabljajo praktično vsak dan. Izbira ščitnikov perila – za zaščito perila pred izcedkom ipd. – mora biti zato izjemno premišljena. Izogibajte se izdelkom z umetnimi dišavami, barvili in drugimi problematičnimi snovmi, ki bi lahko prispevale k povečanemu tveganju za glivično ali bakterijsko vnetje nožnice.

Kakovostni zaščitni bombažni vložki, namenjeni uporabi med menstruacijo, in ščitniki perila za vsakodnevno uporabo so torej vsekakor zelo priporočljiv preventivni ukrep. Hkrati pa je smiselno razmisliti še o nekaterih drugih možnostih. Nevarnost za (ponovno) vnetje nožnice lahko med drugim zmanjšate s pomočjo probiotikov, ki prispevajo k vzpostavitvi oz. ohranjanju zdrave vaginalne mikroflore. Večji vnos probiotikov, npr. s pomočjo prehranskega dopolnila, je še posebej priporočljiv po zaključeni antibiotični terapiji. Antibiotiki namreč ne uničijo zgolj škodljivih mikroorganizmov, ampak tudi koristne, zato je skorajda nujno, da telesu pomagate, da si opomore.