Pošlji povpraševanje

Magnezij za normalno delovanje mišic, zdravje srca in kosti

Magnezij je mineral, ki je ključnega pomena za zdravje in dobro počutje. Je eden izmed najpomembnejših mineralov v telesu, saj sodeluje pri več kot 300 bioloških procesih, vključno z delovanjem mišic in živčnega sistema, proizvodnjo energije in ohranjanju zdravega srca in kosti. 

Pomanjkanje magnezija znaki vključujejo krče, utrujenost, zmanjšano koncentracijo, glavobole in težave z mišicami. Bogate vire minerala najdemo v zelenjavi, žitih, oreščkih, semenih in morskih algah. Prehranska dopolnila z mineralom so danes na voljo v različnih oblikah, kot šumeče tablete, kapsule, dobite pa jih tudi v prahu.

Magnezij v prahu

Vloga magnezija v človeškem telesu

Prehrambni dodatki, kot so magnezij v prahu, šumeče tablete, kapsule so za delovanje človeškega telesa zelo pomembni, saj telo samo ne more proizvesti minerala. Mineral sodeluje pri različnih procesih v človeškem telesu - najpomembnejši so:

  • sinteza beljakovin,
  • delitev celic,
  • delovanje mišic, živčnih celic in srca,
  • uravnavanje glukoze v krvi ter krvnega tlaka,
  • ohranjanje zdravih kosti in zob,
  • delovanju živčnega sistema,
  • normalno psihološko delovanje,
  • elektrolitsko ravnotežju,
  • tvorbo DNK in RNK.

Magnezij šumeče tablete ali ostale oblike, pomagajo pri normalnem delovanju telesa, saj mineral sodeluje v več kot 300 encimskih sistemih. Njegove glavne funkcije so tako povezane s podporo zdravega srca (ohranjati zdravo srčno mišico in uravnava krvni tlak), ohranjanjem zdravih kosti (vloga pri gradnji in ohranjanju zdrave kostne mase), podporo zdravega živčnega sistema (lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in tesnobe) in še več.

Pomanjkanje magnezija znaki

Izberite magnezij v prahu, kapsule, ali šumeče tablete

Priporočen dnevni vnos ali s kratico PDV za magnezij znaša 375 mg - za ženske nekoliko manj kot za moške. Pri raznovrstni in raznoliki prehrani lahko takšno količino vnesete brez posebnih prilagajanj, saj priporočenemu dnevnemu vnosu zadostite že s 100 g ovsenih kosmičev, skodelico kuhane špinače, 2 rezinama rženega kruha, skodelico kave ali skodelico kuhanega divjega riža.

Seveda so potrebe različne glede na spol, starost, fizično aktivnost ipd. V vsakem primeru pa lahko v primeru, da vam minerala primanjkuje, zaužijete tudi prehranska dopolnila kot so magnezij v prahu ali šumeče tablete.

Magnezij kapsule

Za pomanjkanje magnezija znaki in kje v človeškem telesu se nahaja

V človeškem telesu se ta pomemben mineral nahaja v približno 50%-60% nahaja v kosteh, 20% v mišicah, preostanek pa drugih mehkih tkivih. Pomanjkanje se ne bo razbralo iz krvne slike, temveč iz ostalih preiskav.

Kot že omenjeno, je zadostno količino minerala možno zaužiti z raznovrstno prehrano, lahko pa se poslužujete tudi izdelka v prahu, izberete magnezijeve šumeče tablete ali magnezijeve kapsule. Z mineralom bogata hrana so oreški, polnozrnata žita, stročnice in zelena zelenjava in krompir.

V manjših koncentracijah ga najdemo tudi v mleku, perutnini, pomarančah, bananah ter kavi in čaju. Za splošno orientacijo pred pomanjkanjem magnezija (znaki) v prehrani se lahko držite pravila, da imajo več omenjenega minerala tista živila, ki imajo večjo vsebnost klorofila in prehranskih vlaknin.

Magnezij kapsule

Pomanjkanje magnezija znaki zdravstvene narave

Tudi v razvitem svetu je pogosto pomanjkanje magnezija Znaki nizke ravni minerala v telesu so zmedenost, zmanjšan apetita, mišične krče, otopelost, povišan krvni tlak in motnje v srčnem delovanju. Če sumite, da imate v telesu pomanjkanje magnezija, znake predstavite zdravnike. Le usposobljeno zdravstveno osebje vas bo lahko pravilno diagnosticiralo in predpisalo primerno zdravljenje.

Pomanjkanje magnezija (znaki) vpliva na ravnovesje elektrolitov v telesu, poveča tveganje za nastanek srčnih bolezni, kapi in zniža serumski nivo kalcija in kalija. Pri raznovrstni prehrani je hujše pomanjkanje magnezija (znaki) redko, zato ob simptomih mirno obiščite zdravnika, da vam ta postavi pravilno diagnozo.

Kaj pa če se ne pokažejo za pomanjkanje magnezija znaki, temveč pride do previsokega vnosa?

Prevelika količina minerala v telesu ne bo povzročila hujših posledic - zgornja dopustna meja vnosa magnezija za zdrave odrasle namreč ni določena. Možni simptomi so diareja, bruhanja, slabost, izguba apetita, mišična nemoč, težave z dihanjem ter nepravilen srčni utrip.

Magnezij šumeče tablete

Različni načini uživanja - magnezij šumeče tablete, kapsule, ali mineral v prahu

Magnezij je pomemben mineral, ki igra ključno vlogo pri številnih funkcijah telesa. Lahko ga dobimo iz živil, vendar pa mnogi ljudje potrebujejo prehranske dodatke, saj je njegovo pomanjkanje (znaki so različni) pogosto.

Oblike uživanja prehranskih dodatkov so različne in omogočajo vsakomur, da izbere najbolj primerno možnost za svoje potrebe. Magnezij v prahu se lahko umeša v vodo in nato spije kot napitek. Številni ponudniki magnezija v prahu ponujajo tudi praške z okusom, da je zaužitje minerala še lažje.

Magnezijeve šumeče tablete vsebujejo elementarni mineral v obliki, ki ga telo enostavno absorbira. Šumeče tabletke se pogosto uporabljajo kot način za povečanje vnosa minerala, običajno pa se jemljejo z vodo in so na voljo v različnih okusih. Zanimivost - če ste ljubitelj vode z mehurčki, boste večje količine minerala našli tudi v skoraj vseh mineralnih vodah.

Na embalaži preverite, saj določena podjetja zagotavljajo še povečano vsebnost tega pomembnega minerala. Pa ne samo v mineralnih vodah z mehurčki - približno 10% priporočenega dnevnega vnosa minerala boste vnesli že s kozarcem vode iz pipe. 

Zagotovite si svoje prehransko dopolnilo in se izognite neželenemu pomanjkanju magnezija. Znaki so med seboj večinoma povezani, v vsakem primeru pa se ob zdravstvenih spremembah najprej obrnite na osebnega zdravnika.

Magnezij kapsule