Uhajanje urina – pogosta težava obeh spolov in vseh starostnih skupin

Ledvice nenehno proizvajajo urin, ki teče po sečevodih in se zbira v sečnem mehurju. Spodnji del sečnega mehurja obkroža mišica zapiralka ali sfinkter, ki preprečuje iztekanje urina. Zapiralkam so v pomoč tudi mišice medeničnega dna, ki podpirajo mehur. Ko je sečni mehur poln, živci v njem pošljejo možganom signal, da je potrebno opraviti malo potrebo. Zapiralka se sprosti in odpre izhod sečnega mehurja, mišice v njegovi steni se skrčijo in potisnejo urin v sečnico. Če ti signali niso usklajeni ali če mišice ne delujejo dobro, je njihova funkcija motena in prihaja do težav z uhajanjem urina. 


Nehoteno uhajanje urina je največkrat posledica oslabelosti mišic medeničnega dna, ki dajejo oporo sečnemu mehurju in sečnici. Ko se poveča pritisk v trebuhu, notranja mišica zapiralka enostavno ostane stisnjena, zato urin po kapljicah ali v celoti nekontrolirano uide, tudi ko ga poskusimo zadržati. Do pritiska v trebuhu lahko pride med kašljanjem kihanjem, smejanjem, hojo po stopnicah, dvigovanjem težkih predmetov, športnimi aktivnostmi in podobno. Tovrstne težave največkrat povezujemo z starostjo, statistični podatki namreč kažejo, da ima med mlajšimi od 64 let te težave samo nekaj odstotkov moških in 10 do 30 odstotkov žensk. V Sloveniji trpi za opisanimi težavami skoraj 40% žensk. Tretjina jih je mlajših od 45, polovica pa starejših od 60 let. Večinoma gre za ženske, ki so prestale več porodov, ali imajo prekomerno telesno težo.

Nekontrolirano uhajanje urina je problem, ki se ga ljudje navadno sramujejo, zato pogosto usodno vpliva na njihovo socialno življenje. Prizadeti se soočajo s strahom, da se ne bi pomočili na javnem mestu ali med znanci, nekateri se celo osamijo in izogibajo družabnemu življenju ter športnim aktivnostim. Za uspešno obvladovanje tega problema so na voljo visoko vpojni vložki Jasmin Sport. Njihov zgornji sloj je izdelan iz naravne vlaknovine Tencel, ki je izdelana iz celuloze ter preprečuje naravno rast bakterij v vlažnem okolju. So izredno mehki in prilagodljivi, zagotavljajo odličen pretok vlage in zraka, svojim uporabnikom pa med aktivnostjo omogočajo izredno udobje ter občutek suhosti. Jasmin sport vložki so lahko sredstvo s katerim si bomo olajšali tako naše aktivnosti, kot različne vrste športov.

Uhajanje urina

ALI SE TUDI V SPOPADATE Z NEKONTROLIRANIM UHAJANJEM URINA


Uhajanje urina med nosečnostjo

Raziskave pravijo, da ta težava doleti celo 30 do 50% nosečnic. Občasno uhajanje urina je nekaj, kar je v času nosečnosti popolnoma normalno, po porodu pa pri večjem delu mine. Med nosečnostjo se z navedenimi težavami srečuje polovica žensk, po porodu pa četrtina. Ledvica noseče ženske delujejo močneje kot običajno, saj tudi otrok izloča odpadne snovi, ki jih je potrebno očistiti in izločiti. S takšnim pospešenim delovanjem se povečujejo tudi količine urina, ki se najprej zbira v mehurju, ki pa ga, zaradi različnih hormonskih sprememb, povečanega pritiska maternice, povečane telesne teže ter povešenih mišičnih sten, ne more več zadrževati kakor običajno. Ko v pozni nosečnosti dojenčkova glava pritiska nanj, lahko pri kašljanju, kihanju ali smehu pride do uhajanja urina.

Zgodi se tudi, da se po porodu težave z zadrževanjem urina nadaljujejo. Sam porod pogosto oslabi in raztegne mišice, oziroma poškoduje vezivno tkivo medeničnega dna, kar lahko vodi do prekomerno aktivnega mehurja, poškodb presredka, mišic medeničnega dna in živcev, ki oživčujejo mišice.

Več o uhajanju urina med nosečnostjo

Uhajanje urina po uriniranju

Nehoteno uhajanje oziroma kapljanje urina po uriniranju se pojavi zaradi urina, ki zastaja v uretri. Ta težava je sicer bolj pogosta pri moških, pojavi pa se tudi pri ženskah, ki imajo slabe podporne mišice uretre. Pri moških je tovrstno uhajanje lahko tudi simptom povečane prostate. Normalna žleza obsečnica, ki jo najdemo le pri moških, je navadno velika kot kostanj. Nameščena je direktno pod mehurjem in okrog sečevoda. Pri večini se s starostjo poveča, kar lahko, kadar žleza blokira prehod skozi sečevod, povzroči težave pri uriniranju. S povečano prostato se spopada polovica vseh moških v starosti od 50 - 60 let, pri  80 - letnikih pa ta odstotek naraste na 80 %, kar to težavo naredi za najpogostejšo zdravstveno oziroma funkcionalno motnjo pri moških.

Nekontrolirano-uhajanje-urina