Nehoteno ali nekontrolirano uhajanje urina je pogostejša težava, kot si morda mislite

Z nehotenim uhajanjem urina se najpogosteje srečujejo ženske. Težava najpogosteje nastopi v štiridesetih ali petdesetih letih, po koncu rodne dobe, pogosto pa se uhajanje urina prične že po prvem porodu. Urin pogosto uhaja med fizičnim naporom, torej tekom ali telovadbo, kar lahko predstavlja precejšnjo težavo, pa čeprav gre le za neudobje in zadrego. Ob nekontroliranem uhajanju urina se je dobro obrniti na zdravnika ali ginekologa, ki bo opravil ultrazvočni pregled maternice, mehurja in sečevodov. Uhajanje urina je pogosto tudi posledica šibkih mišic medeničnega dna, kar lahko v veliki meri odpravimo s pravilnimi vajami, povsem pa ga pogosto ne moremo preprečiti. V teh primerih več kot prav pridejo številni produkti na trgu, ki so namenjeni omejevanju predvsem posledic teh težav.

Z nekaterimi navadami nehote prispevamo k uhajanju urina

Če ste šele pred kratkim začeli opažati uhajanje urina med telovadbo ali na primer tekom, se poleg posveta z zdravnikom posvetite tudi svojim navadam, ki bi lahko poslabšale ali izboljšale stanje. Nehoteno uhajanje urina lahko izboljšamo s kvalitetnim spancem in zdravimi prehranjevalnimi navadami, poslabšajo pa ga uživanje kofeina in alkohola ter prekomerna telesna teža. Pomaga tudi odkrit pogovor z bližnjimi, prijatelji in prijateljicami, sploh na telovadbi, kjer bi lahko uhajanje urina zaradi nerodnosti situacije sicer otežilo izvajanje vadbe. Čeprav je do neke mere še vedno tabu tema, ob odkritem pogovoru pogosto ugotovimo, da s to težavo še zdaleč nismo sami. S tem situacije ne bomo olajšali le sebi, ampak morda še komu, ki ima ravno tako težave z nehotenim uhajanjem urina, pa ga to ovira pri polnem uživanju življenja.

Higienski produkti za osebe z nekontroliranim uhajanjem urina

Najslabša možnost ob uhajanju urina med telovadbo, na primer, je opustitev te aktivnosti. Tudi sicer velja, da ohranjanje fizične kondicije ugodno vpliva na razvoj in obvladovanje te težave, zato je res najbolje najti način, kako se izogniti neprijetnim situacijam in ob tem še naprej poskrbeti za svoje zdravje. Higienski izdelki, ki so danes na voljo potrošnicam in potrošnikom, so udobni, enostavni za uporabo, neopazni in predvsem zelo učinkoviti. Najpogostejša izbira so hlačne predloge, ki zadržijo urin, poskrbijo za čistočo in preprečujejo zadrževanje urina na spodnjem perilu ter razvoj škodljivih bakterij.

uhajanje urina med telovadbo

Kaj storiti ob hujših težavah z uhajanjem urina

Kadar nekontrolirano uhajanje urina preraste iz neugodnosti v resno težavo, so poleg zdravstvenih ukrepov, kot so operativni posegi, fizioterapija ali zdravila, na voljo tudi posteljne podloge, hlačke za enkratno uporabo, vložki ali plenice za odrasle, oljne krpice in losjoni za nego kože, ki je pretirano izpostavljena urinu, pa naj bo to le med tekom ali tudi drugače. Predvsem je pomembno, da se težave lotimo čim prej, da ne pride do nadaljnih poškodb kože v predelu, kjer se navadno pojavlja tako imenovani plenični izpuščaj.

Kako vedeti, katere izdelke izbrati

Ponudba na trgu je res velika, pri čemer se je najbolje zanašati kar na lastne pozitivne ali negativne izkušnje. Pri izbiri hlačnih podlog bodimo predvsem pozorni na to, da so iz naravnih in ekološko pridelanih materialov, da “dihajo”, po domače rečeno. To bo zagotovilo dober občutek na koži in udobje med tekom ali telovadbo, kljub nehotenemu uhajanju urina med fizično aktivnostjo.

Stresna urinska inkontinenca