Pošlji povpraševanje


Prva menstruacija in higiena: najboljša izbira so bombažni vložki

Prva menstruacija se običajno pojavi med 11. in 14. letom starosti, seveda pa so možna odstopanja. Gre za povsem normalen, naraven pojav, ki ne bi smel biti razlog za paniko. Tako so zelo pomembne ustrezne priprave – pogovor, skupno branje starosti primerne literature o tej tematiki ipd. Posledično bo prva menstruacija povezana s precej manj strahovi.

Zaščitni vložki za prvo menstruacijo

Vzporedno s tem dogodkom običajno potekajo še mnoge druge telesne (seveda pa tudi psihične) spremembe. Gre za obdobje, za katerega so med drugim značilne rast dlačic pod pazduhami in na intimnih predelih, rast dojk in širitev bokov. Prva menstruacija je tako le ena izmed sprememb, a v večini primerov je ta sprememba dojeta kot nekaj, kar je še posebej pomembno oz. »prelomno«, zato gre za dogodek, ki močno zaznamuje obdobje pubertete. Priprava na ta dogodek je torej resnično izjemno pomembna, zato poskrbite, da boste začeli dovolj zgodaj …


Prva menstruacija in izbira ustreznih higienskih pripomočkov

Eden od ključnih vidikov priprave je razmislek o tem, katere higienske pripomočke uporabiti, ko bo nastopila prva menstruacija. Običajno je to precej šibka menstruacija, vendar je seveda tudi v primeru šibkega toka potrebna ustrezna zaščita. Čeprav je mogoče danes izbirati med najrazličnejšimi pripomočki, so še vedno prva izbira za punce in ženske higienski vložki, ki so vsaj na začetku zagotovo najboljša možnost. Še posebej priporočljivi so izdelki iz naravnih, organskih materialov. Praviloma gre za bombaž, ki je tudi osnovni material izdelkov iz linije Natura Femina Organic. Gre za najprestižnejšo blagovno znamko podjetja Tosama, kjer se lahko pohvalimo s skoraj stoletno tradicijo izdelovanja različnih higienskih izdelkov za zaščito med menstruacijo.Komplet izdelkov za prvo menstruacijoIzdelki Natura Femina Organic so proizvedeni iz bombaža, certificiranega po ekoloških kmetijskih standardih. Odlikujejo jih odpornejša in kakovostnejša vlakna, ki so nadpovprečno mehka in nežna. Prva menstruacija bo zagotovo precej manjši šok, če bo poskrbljeno za udobje, higieno in zdravje. Znamka Natura Femina Organic združuje proizvode, ki ne vsebujejo alergenov in drugih problematičnih snovi, hkrati pa so to izdelki, ki so izjemno vpojni in ki nimajo negativnega vpliva na pH kože. Poleg organskega bombaža, iz katerega sta izdelana jedro in zgornji sloj, sta uporabljena še koruzni škrob (za zaporno folijo) in papirni trak.


Dnevni vložki za dni, za katere je značilna šibka menstruacija

Prva menstruacija je, kot omenjeno, praviloma povezana z relativno šibko krvavitvijo, ki včasih traja zgolj krajši čas, na primer 2 ali 3 dni, v nekaterih primerih pa malce dlje. Za prvo uporabo sicer praviloma povsem zadostujejo dnevni bombažni vložki, vendar pa je to, kako šibka ali močna bo prva menstruacija, težko napovedati s popolno gotovostjo, zato je priporočljivo, da se pripravite na različne možnosti.Vložki za menstruacijo Dobro je, da so na voljo izdelki različnih značilnosti oz. vpojnosti, torej tako za šibek kot močnejši tok, da ne bo potreben urgentni obisk trgovine neposredno pred prvo uporabo. Dnevni vložki, ki jih ne smemo zamenjevati s ščitniki perila, pridejo sicer v poštev tudi takrat, ko je prisotna srednje močna menstruacija, ne zgolj ob zelo šibkem toku. Prva uporaba je običajno povezana z nekaj zmede. Čeprav je postopek preprost, je praviloma potrebna osnovna pomoč odrasle osebe. Poskrbite za sproščeno vzdušje in za nudenje potrebnih informacij, saj bo prva izkušnja posledično mnogo bolj pozitivna.


Močna menstruacija zahteva uporabo nadpovprečno vpojnih vložkov

Dnevni vložki Natura Femina Organic so sicer med najbolj vpojnimi v svoji kategoriji, a če je prisotna izredno močna menstruacija, je vendarle bolj priporočljivo, da se uporabijo nočni  vložki. Čeprav so ti, kot je mogoče razbrati že iz poimenovanja, v osnovi namenjeni za nočni čas oziroma za spanje, so ob močnem toku, ko klasični dnevni vložki za šibek in srednji tok ne bi bili dovolj, zagotovo tudi dobra rešitev za dnevno uporabo. Močna menstruacija se sicer najverjetneje še ne bo pojavila tako kmalu oziroma že prvič, vendar pa je kljub temu pametno računati na to možnost in imeti poleg dnevnih bombažnih higienskih vložkov pri roki še nočne.

Vložki za prvo mensturacijo

Poleg nočnih in dnevnih vložkov na voljo še nebeljeni bombažni tamponi

Linija Natura Femina Organic je bila ustvarjena tudi z mislijo na tiste, ki vas morda bolj kot vložki zanimajo kakovostni tamponi iz organskega bombaža. Četudi tamponi niso prva izbira na začetku oz. ob prvi menstruaciji, se nekoliko pozneje zanje odloči veliko žensk, zato je zelo pomembno, da obstaja možnost izbire naravnih tamponov, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje.

To, kako zdravju prijazni so določeni tamponi, je odvisno od različnih dejavnikov. Eden najpomembnejših je vsekakor osnovni material. Izdelava tamponov iz organskega bombaža zmanjša nevarnost za vnetja, alergijske reakcije in sorodne težave. Tamponi Natura Femina Organic so obenem priporočljivi zaradi dejstva, da gre za izdelke, ki niso beljeni s klorom, hkrati pa je zelo pomembno, da jim niso dodane umetne dišave.

Te imajo namreč izjemno negativen vpliv na občutljivo nožnično mikrofloro, saj lahko zmanjšajo kislost okolja (pH nožnice mora biti od 3,5 do 4,5). Posledično imajo določene vrste bakterij in gliv prosto pot pri razmnoževanju. To so večinoma glive in bakterije, ki so naravno prisotne v nožnici, vendar pa je problematična njihova čezmerna namnožitev. Če se to zgodi, namreč ni več daleč do izredno neprijetnih vnetij. Premišljeno izbrani tamponi in vložki vam torej prihranijo nemalo težav.