Vitamin C je prva obramba, zato nam ga ne sme primanjkovati   

Vitamin C je eden najbolj znanih vitaminov in je tudi eden prvih, ki je bil odkrit – že na začetku 20. stoletja. Ta življenjsko pomembni vitamin C sodeluje pri pomembnih procesih v telesu in ena njegovih izrednih sposobnosti je uničevanje prostih radikalov, ki v telesu delajo škodo in spodbujajo nastanek bolezni, poleg tega pa je osnovni gradnik za dvig imunskega sistema. Po raziskavah vitamin C sodeluje pri več kot 15.000 presnovnih procesih v telesu – in brez njega se vse v telesu ustavi. Moč in ključni pomen vitamina C so spoznali že v 18. stoletju, ko so mornarji po dolgih plovbah zaradi pomanjkljive prehrane brez vitamina C zbolevali za skorbutom in tudi umirali. Natančnega vzroka smrti niso poznali, so pa že takrat ugotavljali, da mornarji ozdravijo, če začnejo uživati sveže sadje in kislo zelje, bogato z vitaminom C. Tudi danes, ko imamo na voljo obilje sveže hrane, prihaja do pomanjkanja tega pomembnega vitamina, ker je občutljiv na svetlobo in toploto ter se hitro uniči. Prav vsak dan potrebujemo zadostno količino vitamina C, če želimo ohraniti zdravje ali si ga povrniti.

Vitamin C

Zakaj je vitamin C tako zelo bistven za zdravje?

Vitamin C velja za najpomembnejši antioksidant, kar pomeni, da ima ključni pomen za ohranjanje zdravja, saj ščiti celice pred oksidativnim stresom in zato uničenjem ter skrbi za dvig imunskega sistema. Poleg tega vitamin C pomembno prispeva k zdravju ožilja in h krepitvi vezivnega tkiva in tvorbi kolagena, pomembne beljakovine za zdravje kože, hrustanca, kosti in zob. Vitamin C tudi izboljšuje vsrkavanje kalcija in železa, regulira izločanje hormonov in podpira presnovo v jetrih ter po znanstvenih odkritjih sodeluje v številnih za življenje ključnih procesih v telesu. Pomanjkanje vitamina C zato vodi telo v stres, utrujenost, izčrpanost, pojavljajo se vnetja sklepov, rane se ne celijo, pojavljajo se vrtoglavice, pogosto se ponavljajo nalezljive bolezni zaradi padca imunskega sistema, srce začne popuščati in lahko sledi smrt.    

Kljub obilju hrane je ta velikokrat revna z vitaminom C

Posebej v hladnejšem delu leta ali ko je telo izpostavljeno naporom in v času nalezljivih bolezni je priporočljivo povečati vnos vitamina C. Z izbrano hrano lahko delno pokrijemo potrebe po tem življenjsko potrebnem vitaminu, vendar je današnja hrana precej osiromašena in zato lahko hitro pride do prenizkega vnosa vitamina C in drugih vitaminov za imunski sistem. Zelenjava in sadje izgubljata vredne snovi med dolgimi prevozi, vitamin C pa se uničuje tudi pri izpostavljenosti toploti, pri kuhanju in rezanju. Dodatni vnos s tabletami z vitaminom C je zato ob povečanih potrebah več kot dobrodošel.

Vitamin C NowJamieson vitamin C

Najboljša je naravna oblika vitamina C

Pri izbiri tablet z vitaminom C je treba dati prednost tistim z naravno obliko vitamina C. Dokazano je, da se naravna oblika vitamina C, to pa velja tudi za druge vitamine za imunski sistem, lažje vsrka v telo. Naše uveljavljeno podjetje Tosama, ki vedno išče najboljše rešitve za zdravje po naravni poti, ponuja izbor visoko kakovostnih tablet z vitaminom C. Posebej učinkovite so tablete z vitaminom C 1000 mg znamke Now in Jamieson, narejene iz naravnih sestavin in z revolucionarno tehnologijo počasnega sproščanja. Tablete z vitaminom C 100 mg znamke Now vsebujejo plodove šipka, ki je znan po svojih zdravilnih učinkih. Tudi tablete z vitaminom C 1000 mg Jamieson vsebujejo šipek, poleg njega pa še acerolo, rutin in limonin bioflavonoid. Tehnologija počasnega sproščanja v teh vitamin C tabletah je zelo pomembna za dvig imunskega sistema in druge koristne učinke vitamina C, ker telo naenkrat ne more vsrkati velike količine vitamina C, zato ostanek izloči, tako da je idealno, da se ta v telo sprošča počasi ter ga tako skoraj v celoti izkoristimo. To pa je za čas, poln izzivov za naše zdravje, ključno.