Pošlji povpraševanje

Pri izčrpanosti in slabem počutju nam lahko primanjkuje vitamin B

Vitamin B Viridian

Vitamin B ni eden sam, ampak gre za skupino osmih vitaminov, ki opravljajo v telesu pomembno vlogo pri številnih biokemičnih procesih. Vsak vitamin B iz te skupine ima svojo nalogo, vendar so povezani v skupno celoto. Vsi vitamini B skupine pa delujejo kot enoten mehanizem in so pomembni med drugim za delovanje živčnega sistema, možganov, sproščanje energije pri presnovi, umske in telesne zmogljivosti. Podpirajo pa tudi delovanje srca, imunskega sistema, in delitve celic. Vsak vitamin B ima svojo številko: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12.

Vitamini B so vodotopni in se v telesu ne shranjujejo, zato ob enolični prehrani ali večjih naporih in ob stresu pride do pomanjkanja vitaminov te skupine. Da to pomanjkanje vitaminov B ne začne vplivati na naše počutje ali pa celo na naše zdravje, pa je potrebno povečati njihov vnos.

To na enostaven način storimo tako, da dodajamo prehrani vitamine B-kompleksa v obliki tablet ali kapsul. Podjetje Tosama, ki skrbi za naše zdravje s svojimi izdelki in z naravnimi prehranskimi dopolnili, nas oskrbuje tudi s kapsulami B-kompleksa in s tabletami z vitaminom B, da v našem telesu vse poteka tako, kot mora.  


Kaj pomanjkanje posameznega vitamina B povzroči v organizmu

Da lahko vsi procesi v telesu in predvsem presnova nemoteno potekajo, moramo nenehno vnašati v telo zadostne količine vseh osem vrst vitamina B oziroma vitaminov B-kompleks. Za pravilno delovanje telesa so pomembni prav vsi vitamini B.


Kako pa deluje posamezni vitamin B in kakšne posledice ima njegovo pomanjkanje? 

Vitamin B1 ali tiamin skrbi za sproščanje energije pri presnovi, za delovanje živčnega sistema in srca. Njegovo pomanjkanje se kaže s hujšanjem, oslabelostjo mišic, okvarami živčevja, lahko pa vodi tudi do odpovedi srca.

Vitamin B2 ali riboflavin podpira v telesu sproščanje energije, varuje celice, živčni sistem, kožo ter tudi sodeluje pri nastanku rdečih krvničk. Z vitaminom B2 je bogata drobovina, nekateri siri in ribe. Vitamin B3 ali niacin posebej podpira zdravje kože in sluznic in pomanjkanje vitamina B3 se kaže predvsem z različnimi boleznimi kože. B5 ali pantotenska kislina je znana po spodbujanju psihičnih zmogljivosti.

Vitamin B6 podpira imunski sistem, tvorbo krvi in beljakovin. Vitamin B7 ali biotin je tudi t. i. lepotni vitamin, ker med drugim skrbi za zdravo kožo, lase in sluznice. Vitamin B9 ali folna kislina je zelo pomembna v času zanositve in za presnovo homocisteina. Zadnji med vitamini B pa je vitamin B12 ali kobalamin, ki ima veliko in pomembno vlogo pri vrsti procesov in s starostjo se njegova absorpcija zelo zmanjša. Pri starejših ljudeh je zato pomanjkanje vitamina B12 še posebej pogosto – skoraj vsak starostnik naj bi imel prenizke vrednosti.

Prav tako je pomanjkanje vitamina B značilno za ljudi, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko. Nahaja se namreč v glavnem v živilih živalskega izvora. Še posebej v teh primerih  je zelo pomembno njegovo dodajanje z dopolnili, saj preprečuje izčrpanost, podpira tvorbo kolagena, živčnega in imunskega sistema, skupaj z B9 presnavlja homocistein. Že če nam primanjkujejo majhne količine B12, smo brez energije, imamo glavobole, depresije, smo izčrpani. Iz tega razloga je ta vitamin B12 eden izmed najpogosteje dodajanih vitaminov nasploh. Njegovo pomanjkanje je namreč dokaj pogost pojav. 


Vitamini B-kompleks kot prehranski dodatek za izvrstno počutje

Vitamin B NowZavedati se moramo, da so vitamini B zelo občutljivi in jih lahko iz hrane izgubimo že z dolgim umivanjem ali namakanjem, z dolgim skladiščenjem ali kuhanjem. Zelenjavo je iz tega razloga najprimerneje podušiti v sopari, saj bo na ta način izgubila kar najmanj vitaminov skupine B. Če pa smo duševno ali telesno izpostavljeni velikim naporom, ne uživamo mesa, smo izčrpani, nam skoraj zagotovo primanjkuje kateri iz spektra vitaminov B-kompleks.

V Tosamini ponudbi najdemo kapsule B-kompleks in tablete s posameznim vitaminom B visoke razpoložljivosti, ki se v telesu odlično vsrkajo in so naravnega izvora. V širokem izboru so nam na voljo v kateri od Tosaminih prodajaln ali na dosegu klika v spletni prodajalni.

Med drugim so na voljo tudi Bioaktivni vitamini B-kompleks za dobro počutje in zvečanje energije, kapsule B-kompleks znanega podjetja Terranova z dodanim vitaminom C v visoko biološko aktivni obliki za odlično absorpcijo pa liposomski B-kompleks podjetja Ekolife natura, kapsule B-kompleks podjetij Now, Viridian in Doppelherz.

Zaradi izjemne pomembnosti in pomanjkanja vitamina B12 pri veliko ljudeh je široka ponudba tega posameznega vitamina B zelo pomembna. Tako podjetje Jamieson ponuja visoko kakovostne tablete B12 naravnega izvora, prav tako pa tudi druga vrhunska podjetja, ki si prizadevajo da so njihove kapsule in tablete z vitamini B brez umetnih konzervansov, polnil sladkorja, barvil in nekatere brez glutena, tako da ponujajo res zdrave izdelke. Z njihovo pomočjo se lahko pomanjkanje vitamina B zdravi čim bolj naravno. Primerno pa je tudi jemanje vitaminov B v namen preventive, saj je to skupina vitaminov, ki so pogosto v pomanjkanju.