Pošlji povpraševanje

Kompresijske nogavice za krčne žile so odlična pomoč in preventivno sredstvo

Krčne žile so posledica popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. Ker se v notranjosti ven veča pritisk na  njihove stene, se le-te prekomerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri v žilah zastaja. Nastajajo zaradi različnih razlogov, kot so prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten, debelost, premalo gibanja, nenehno stanje, oziroma sedenje med opravljanjem vsakdanjih opravkov ali dela itd. K njihovemu nastanku prav tako pripomore nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol), pri ženskah pa se zaradi hormonskih sprememb pojavijo tudi v nosečnosti.

Oglejte si komresijske nogavice

Kompresijske nogavice za krčne žile

Težave značilne za krčne žile so številne. Lahko gre le za modrikaste, razvejane, drobne žilice, ki so problematične zgolj z vidika estetike nog, ali pa jih občutimo kot utrujenost, ki se stopnjuje pri dolgotrajnem stoječem in sedečem položaju, kar pa že kaže na prizadetost žil, ki ležijo globje. Pogosto prihaja do otekanja v predelu gležnja in spodnjega dela goleni (predvsem zvečer), ki uplahne med spanjem, možni pa so celo občutje napetosti v mečih in nočni krči, ki so značilni za kronično vensko popuščanje.

Krčne žile preventiva

Kompresijske nogavice potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu, s čimer pomagajo pri cirkulaciji krvi. Najmočneje stisnejo področje gležnja, proti vrhu noge pa njihova kompresija postopoma popušča. Tako imenovana postopna kompresija ustvari boljši venski pretok in preprečuje utrujenost ter otekanje nog po dolgem sedenju ali stanju. Znanstvene raziskave so potrdile, da so kompresijske nogavice zelo učinkovite in veljajo za osnovo zdravljenja kroničnega venskega popuščanja. V 75% primerih kompresijsko zdravljenje zanj celo predstavlja uspešno zdravljenje, v preostalih primerih pa služi kot dopolnilni ukrep. Pomagajo nam lahko če cele dneve sedimo ali stojimo, veliko potujemo ali telovadimo, oziroma se ukvarjamo s športom.

Dokolenke za krčne žile

Na voljo so v več različicah in so lahko popoln vsakodnevni pripomoček za preventivo, boljše počutje in pomoč pri krčnih žilah. Med seboj se razlikujejo po teži tkanine, ki vpliva na njihovo kompresijo in je merjena v DEN-ih. Navadno so nogavice za krčne žile različne gostote, vse od 70 pa do 140 DEN-ov. Nekatere so izdelane s posebno tehnologijo pletenja High IQ, ki bo poskrbela za odvajanje vlage, kar bo našim nogam omogočilo, celodnevno svežino. Pri prstih imajo Izjemno tanek šiv, ki je popolnoma nemoteč, ter ojačan predel pete in prstov. S svojo pravilno stopnjevano kompresijo (13-15 mmHg) izboljšajo pretok krvi ter so dokazano učinkovita preventiva proti globoki venski trombozi in otekanju nog. Izbiramo lahko med različnimi barvami, zlasti popularne za videz gole kože, pa so kožne različice. Obstajajo tudi take, ki so izjemno odporne na mehanske poškodbe in obrabo. Navadno so na voljo v petih velikostnih razredih.

Dokolenke za krčne žile

Preventiva, oziroma kako se znebiti krčnih žil

Ko jih že imamo, jih ni mogoče povsem odpraviti, lahko le omilimo težave in preprečujemo zaplete, zato je preventiva zelo pomembna. V primeru, da med delom stojimo ali sedimo, se je vmes priporočljivo večkrat sprehoditi in razgibati stopala, kolesarjenje, hoja in plavanje pa spodbujajo pretok krvi proti srcu. Pol ure na dan počivajmo z nogami dvignjenimi nad ravnjo srca. Če nam le-te zatekajo, si jih ponoči podložimo. Če je naša telesna teža prekomerna, jo poskusimo zmanjšati. Izogibajmo se kajenju in alkoholu. Noge si večkrat dnevno tuširajmo z mrzlo vodo, ki krepi vene in zmanjša morebitno oteklino. Izogibajmo se sončenju, savnam, vročim kopelim in grelnim blazinam, saj toplota dodatno razširi žile. Ne nosimo pretesnih oblačil in pasov, ki ovirajo pretok krvi.

Preberite si o krčno žilni preventivi

Za pomoč pri že obstoječih krčnih žilah, pa poznamo različne izdelke, kot so različni geli in kreme. Konjski balzam Krauterhof nam lahko pomaga pri krčnih žilah in drugih težavah, ki spremljajo kronično vensko popuščanje. Uporablja se ga tudi proti splošnim bolečinam, občutku utrujenosti in teže v nogah.

Venagel vsebuje izvleček semen navadnega divjega kostanja. Naše noge hladi in odpravlja občutek teže ter utrujenosti.