Pošlji povpraševanje

Terapevtske/medicinske kompresijske nogavice za meča


Krčne žile so zelo razširjeno stanje. Vendar pa so terapevtske kompresijske nogavice za meča potrebne tudi takrat, ko krčne žile mogoče še niso vidne. Kaj so lahko znaki kroničnega venskega popuščanja? Kako si lahko pri tem pomagamo? Kdaj je čas za kompresijske dokolenke? Kako jih uporabljati in kako jih negovati? Berite naprej in odgovorili vam bomo na vsa ta vprašanja, mogoče pa še na kakšno drugo.


Doklenke


Znaki, da potrebujete medicinske kompresijske nogavice za meča

Boleče noge so zelo pogosta težava v modernem svetu – ocenjeno je, da ima približno 80% ljudi določene težave, ki so posledica motenj venskega obtoka v nogah. Krčne žile pa ima 4% - 15% populacije. Bolj dovzetne za tovrstne težave so ženske, vendar pa tudi vedno več moških uporablja kompresijske nogavice za meča. Ostali dejavniki tveganja pa so tudi:

  • dednost (podedovanje slabšega vezivnega tkiva v stenah ven in venskih zaklopk),
  • stoječe ali sedeče delo, ki traja dalj časa,
  • starost – pri starejših vezivno tkivo postaja vedno slabotnejše,
  • način prehranjevanja – prekomerna prehranjenost ali prehrana s premalo vlaknin
  • nošenje oprijetih oblačil, ki pritiskajo v področje dimelj,
  • izpostavljanje direktnemu soncu – vpliva na širjenje ven, kar poslabša stanje.


Znaki za kronično vensko popuščanje

Omenili smo boleče noge. Vendar pa to še ni znak, pri katerem ste lahko prepričani, da imate vensko popuščanje. Na kronično vensko popuščanje lahko zanesljivo posumite, ko imate naslednje znake:

  • občutek olajšanja bolečine v nogah, ko hodimo ali noge dvignemo,
  • povijanje nog s povoji ali kompresijske nogavice za meča bistveno izboljšajo težave,
  • poslabšanje bolečine oz. težav, ko so noge na toplem,
  • hlajenje nog težave in bolečine olajša.


Zdravljenje krčnih žil - ali so kompresijske dokolenke za krčne žile dovolj?

Pri omenjenih težavah je nujno obiskati zdravnika specialista. Dermatolog ali flebolog vam bo za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja in preprečevanje novih krčnih žil v prvi vrsti svetoval kompresijsko terapijo. Od kompresijske terapije imate na voljo kompresijsko povijanje z elastičnimi povoji ali pa medicinske kompresijske nogavice za meča. Na ta način od zunaj stisnemo vene in tako blažimo simptome. Prav tako pa s tem preprečimo poslabšanje bolezni in nastanek novih krčnih žil. Na žalost pa je tovrstna terapija doživljenjska, saj se ob prenehanju uporabe medicinskih kompresijskih nogavic težave vrnejo.


Izbira pravih kompresijskih dokolenk za vas

Kompresijske nogavice za meča

Primerne terapevtske kompresijske nogavice za meča vam bo predpisal zdravnik. 

Njegova naloga je, da za vas izbere primerno kompresijsko stopnjo in dolžino kompresijskih dokolenk. Stopnja kompresije je najmočnejša v gležnju, kjer je 100%, nato pa po nogi navzgor vedno manjša - najmanj 10%. Kompresijo merimo v enakih enotah, kot krvni tlak – mm Hg oziroma milimetri živega srebra.

Medicinske kompresijske nogavice za meča razvrščamo v štiri kompresijske razrede. Na voljo so v različnih oblikah in dolžinah - kompresijske dokolenke, nogavice do dimelj, hlačne nogavice, nogavice za nosečnice in nogavica za eno nogo s pasom. Prav tako so različnih velikosti, tako da zagotovo najdete primerne prav za vas. Izbirate lahko tudi med različnimi barvami. Za nekatere je zaradi posebnosti potrebno izdelati medicinske kompresijske nogavice po meri, saj je pravilno prileganje ključno za uspešno zdravljenje. V trgovinah Tosama vam z veseljem svetujejo ter pomagajo najti primerne kompresijske nogavice, lahko pa jih naročite tudi na njihovi spletni strani.


Kako uporabljati terapevtske kompresijske nogavice za meča?

Uporaba kompresijskih nogavic za meča  oziroma drugih medicinskih kompresijskih nogavic ni zahtevna, vendar pa je kljub temu potrebno upoštevati določena pravila. Pri obuvanju terapevtskih kompresijskih nogavic je priporočljivo uporabiti rokavice – posebne gumijaste ali pa tekstilne. V spletni trgovini Tosama jih imajo celo v različnih velikostih. Terapevtsko kompresijsko nogavico najprej previdno povlecite čez stopalo in spodnji del noge. To storite na podoben način, kot bi obuvali škornje. Nato jo vlecite naprej navzgor in gladite, pri tem pa uporabljajte rokavice.

Moške in ženske kompresijske nogaviceUporaba rokavic je priporočljiva tudi pri sezuvanju medicinskih kompresijskih nogavic za meča. Pri sezuvanju nogavico najprej primete na vrhu in jo obrnete od znotraj navzven. Nato jo potegnite navzdol preko sprednjega dela stopala. Vlecite in gladite jo navzdol – s pomočjo rokavic, ter jo potegnite preko pete in narta.

Ko svoje kompresijske nogavice - za meča ali pa samostoječe, obujete, se vam morajo popolno prilegati. To pomeni, da se rob kompresijskih dokolenk konča za širino dveh prstov pod pregibom kolena. Oprijemljiv konec samostoječih nogavic, ki se mu reče tudi grip top, pa se mora končati pet centimetrov pod predelom razkoraka.

Seveda pa je treba kompresijske nogavice za meča pravilno negovati, saj le tako lahko ostanejo v enakem stanju in čim dlje služijo svojemu namenu. Prati jih je potrebno dnevno, saj se na ta način obnovi kompresija. Zato je priporočljivo imeti več parov, da jih lahko uporabljate vsakodnevno. Perejo se ročno ali v pralnem stroju na zelo nežnem ciklu na temperaturi do 40 °C, vendar pa je zelo pomembno, da pri tem ne uporabite mehčalca za perilo. Posušite jih na zraku, a za sušenje ne uporabljajte različnih grelnih teles, sonca ali sušilnega stroja.