Pošlji povpraševanje

Kako okrepiti imunski sistem: najboljša prehranska dopolnila

O imunskem sistemu se v zadnjem letu govori več kot kadar koli prej. Glavno vprašanje, ki si ga postavljajo strokovnjaki in običajni ljudje je, kako okrepiti naš imunski sistem, da nas čim bolj varuje pred virusi in drugimi boleznimi. V iskanju najboljše tablete za imunski sistem se odpira vprašanje o dodatkih, s katerimi si lahko učinkovito pomagamo, da ga okrepimo sami, v prvi vrsti so to kapsule ali tablete vitamin C ter tudi vitamin D. Tosama ponuja kar nekaj izdelkov, ki preverjeno pomagajo najrazličnejšim generacijam. Danes je prehranska dopolnila (tudi vitamin C) možno dobiti v več različnih oblikah, tako da boste zagotovo našli najboljše tablete za krepitev imunskega sistema za otroke in zase.

Kako okrepiti imunski sistem? Z vitaminom C.


Zakaj je treba krepiti imunski sistem?

Dvig imunskega sistema je tako rekoč prva obramba pred slabim počutjem in boleznimi, pomembno vpliva na to, kako se spopadamo z novim koronavirusom (COVID-19). Ne glede na to, kako stari ste, si je v trenutni situaciji zagotovo treba prizadevati, da ste čim bolj v formi. Kako okrepiti imunski sistem ni prav velika skrivnost, je pa pomembno, da se zavedamo, da ga ni treba krepiti le zaradi koronavirusa, na pohodu so tudi viroze, gripe, prehladi ... Prehodno obdobje, ko je vreme zelo spremenljivo, je najbolj nevarno za bolezni. Da bi se izognili neprestanemu strahu in testiranju za novi koronavirus, je najbolje, da sploh ne zbolite  v nikakršni obliki. Najboljše tablete za imunski sistem vam vsakodnevno pomagajo, da je telo dobro odporno in ga tujki ne vržejo iz tira.


Najboljše tablete za imunski sistem

Tablete za imunski sistem

Ne gre sicer samo za tablete, ampak za cel spekter prehranskih dodatkov, ki so v takšnih in drugačnih oblikah: kapsule, razpršila, sirupi, praški ... Tablete so verjetno najbolj poznani način za uživanje dodatkov, a je dobro vedeti, da obstajajo tudi drugi načini. To je dobra novica predvsem za mlajše in posameznike, ki imajo težave s tem, da pogoltnejo velike tablete.

Najboljše tablete za imunski sistem so tiste, ki vsebujejo optimalno količino iskanega vitamina in dodatkov. Sodobni pripravki združujejo celo več vitaminov in mineralov za točno določeno nalogo. Takšen je na primer AminoGran Immun v obliki praška.

Priporočamo tudi Belinal Immuno ali pa konopljin cvet. Pred uporabo je vedno treba prebrati navodila, saj v nasprotnem primeru lahko telesu škodujete.

Bodite pozorni na to, kakšen odmerek je primeren (glede na starost in težo), pa tudi, kdaj morate tableto, prašek ali kapsulo zaužiti (pred jedjo, po jedi, pred spanjem ...).


Koliko C vitamina potrebujete?

Ne glede na to ali izberete vitamin C tablete ali vitamin C kapsule je učinek zelo podoben. Vitamin C je vodotopen, ima antioksidativno vlogo in nujno potreben za normalno delovanje imunskega sistema. Kar nekaj ga lahko v telo dobite tudi s pestro in uravnoteženo prehrano (veliko C vitamina imajo citrusi, paprika, jagodičevje, tudi krompir). Fizično aktivne osebe in kadilci imajo večje potrebe po vitamin C tabletah oziroma kapsulah, saj so bolj izpostavljeni primanjkljaju, prav tako sladkorni bolniki in posamezniki, ki so podvrženi hudemu stresu. Primerni dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 mg. Prehranska dopolnila z vitaminom C so odlična, ko nas ujame prehlad ali viroza. Ko se telo bori proti virusom, nivo vitamina C močno pade, zato ga je dobro dodati, da se vitamin C v levkocitih čim prej povrne na prvotni nivo. Za dvojno moč pri okrepitvi imunskega sistema sta zmagovalni par vitamin C in cink.


Preverite, kako pri dvigu imunskega sistema deluje vitamin DKako deluje imunski sistem?

Imunski sistem sestavljajo specializirane krvne celice in organi, v katerih so limfocitni skupki. To so na primer jetra, mandlji, vranica ... Njihova naloga je prepoznavanje škodljivih snovi in tudi njihovo uničenje. S škodljivci se srečujemo prav vsak dan, a niso vsi enako nevarni. Ko bakterije, virusi ali zajedavci vstopijo v telo, se pri zdravem človeku imunski sistem hitro aktivira. Limfociti so tisti, ki tvorijo protitelesa. Vežejo se na tujke in jih tako onesposobijo. Pomemben del so tudi tako imenovane spominske celice, ki si zapomnijo škodljivce, in ob ponovnem srečanju poskrbijo, da imunski sistem reagira še hitreje in učinkovitejše. Če vam torej imunski sistem dobro deluje, ste veliko bolj zaščiteni, ko je porušen, pa je telo ogroženo. Kako krepiti imunski sistem je torej nujna naloga vsakega posameznika.


Kako močen imunski sistem imate?

Nekateri imajo že prirojeno slab imunski sistem in pogosto zbolijo, spet drugi se hitro in preprosto losajo napadov na telo. Slab imunski sistem je sicer lahko tudi posledica bolezni (če ste jo ravno preboleli), kakšne poškodbe ali pa operacije.

Slabo imunsko odportnist lahko okrepite s prehranskimi dopolnili z vitaminom C.

Na imunski sistem imamo kar nekaj vpliva tudi sami. Med najpomembnejšimi slabimi dejavniki so premalo spanja, slaba prehrana, stres in premalo gibanja. Optimalno delovanje zavira tudi alkohol, debelost, kajenje, kronične bolezni ... Če ste pogosto bolni, se vam ponavljajo vnetja ali okužbe, ste kronično utrujeni, imate težave s prebavo, herpesom, glivicami ste med tistimi, ki nimajo dovolj učinkovitega imunskega sistema. Kako okrepiti imunski sistem pa danes ni le vprašanje za tiste, ki imajo z njim že od nekdaj težave, ampak pravzaprav za vse. V času pandemije so prehranska dopolnila (vitamin C, vitamin D, magnezij, cink, probiotiki) preventiva, da ostajamo zdravi in ne obremenjujemo zdravstvenega sistema.