Pošlji povpraševanje

Tamponi - uporaba in druge informacije

Uporaba tamponov je sicer enostavna, a se predvsem začetnice ubadajo z nepotrebnim strahom, kadar še nimajo dovolj izkušenj. V ta namen vam bomo v pričujočem članku predstavili navodila za uporabo tamponov, pojasnili, ali so tamponi škodljivi, kako je s tamponi ponoči, ali je bolje izbrati tampone ali vložke in še nekatera druga pogosta vprašanja.

Uporaba tamponov z aplikatorjem in brez

Uporaba tamponov je pravzaprav izjemno enostavna. V kolikor izberemo tampone za menstruacijo z aplikatorjem, je le-ta že priložen v škatli. Postopek uporabe tamponov je sledeč:

 • dobro si umijemo roke,
 • namestimo se v položaj, ki nam bo omogočal vstavitev tampona. Veliko žensk počepne ali privzdigne nogo in jo položi na školjko, bide ali kopalno kad,
 • izvlečemo notranjo cev aplikatorja, dokler ne zaslišimo klik,
 • tampon brez ovitka vstavimo v držalo in aplikator prislonimo k nožnici,
 • notranjo cev aplikatorja potisnemo v zunanjo, s čimer vstavimo tampon v nožnico.

Uporaba tamponov brez aplikatorja je prav tako enostavna in precej podobna. Najprej si dobro umijemo roke, odstranimo ovitek tampona in razvlečemo vrvico (ki naj po vstavitvi visi iz nožnice). Dvignemo nogo ter tampon previdno potisnemo v nožnico (nekako do konca prsta).

Uporaba tamponov vključuje tudi odstranjevanje, ki je še enostavnejše. Po tem, ko si umijemo roke, nežno povlečemo za vrvico (lahko tudi privzdignemo nogo), dokler tampon ne odstranimo. Po uporabi tampon zavržemo v koš.


tamponi za menstruacijotamponi ali vložki


Nekatera pogosta vprašanja uporabnic glede tamponov ali vložkov


Kljub pogostostim uporabe tamponov se uporabnice spopadajo z dilemami. Nekatera najpogostejša vprašanja bomo razjasnili v nadaljevanju.

 • Ali so tamponi škodljivi? Ob primerni uporabi tamponi niso škodljivi, priporočamo pa, da izberete le naravne eko vložke in tampone, ki so narejeni iz bombaža, so brez kemikalij ter so tako primerni tudi za tiste z občutljivo nožnico ali intimnimi težavami.
 • Lahko uporabljam tampone ponoči? Obstajajo tudi večji tamponi iz organskega bombaža, ki so primerni za uporabo ponoči, vendar v nočnem času vseeno svetujemo vložke, ne tampone.
 • Se lahko tampon »izgubi«? Uporaba tamponov je popolnoma varna. Nožnica pa se po desetih centimetrih zaključi z materničnim vratom, katerega odprtina je veliko premajhna, da bi lahko vanjo zašel tampon. Paziti je le potrebno, da tampona v nožnici ne pozabimo.
 • Se lahko vrvica pretrga? Obstaja majhna, skoraj neznatna verjetnost, da bi se pri uporabi tampona vrvica pretrgala, pri pravilni aplikaciji pa te možnosti pravzaprav ni. Če slučajno do tega pride (ali tampon pozabimo), se odpravimo hitro do ginekologa, ki nam bo pomagal. Težava vsekakor ni nerazrešljiva.
 • Kako dolgo lahko nosim tampone ali vložke? Tampone ali vložke je potrebno redno menjavati, približno na 2 do 3 ure, morda v kasnejših dneh menstruacije nekoliko manj, vsekakor pa je bolje, da jih menjate, preden bi prišlo do razrasta glivic.
 • Kako je z uporabo tamponov med plavanjem? Med plavanjem izbira med tamponi ali vložki ni sporna - seveda izberemo tampone. V Tosami lahko izberete tudi take, ki so primerni za plavanje, drugače pa jih po plavanju čimprej menjamo.
 • So tamponi ali vložki namenjeni večkratni uporabi? Nikakor! Prav vsi tamponi ali vložki (razen pralnih vložkov) so namenjeni enkratni uporabi. Menjujemo jih redno, da preprečimo možnost razrasta glivic ali baterij, po uporabi pa jih zavržemo v za to namenjeno mesto (splošni odpadki).

Tamponi ali vložki? Vseeno, le da izberete naravo!

Dandanes ni potrebno izbirati med tamponi ali vložki, pomembno je le, da se odločite za naravne, organske, bio tampone ali vložke, ki ne bodo dražili kože, izsuševali sluznice ter v vaše telo vnašali toksinov. Nekatere ženske s tamponi iz organskega bombaža tudi spijo, vendar se ponoči vsekakor priporoča uporaba vložkov, saj je potrebno tampone nekoliko pogosteje menjavati.

Naravne bio, organske tampone ali vložke dobite v Tosami, kjer vam bomo tudi pomagali izbrati najprimernejši produkt za vas.