Pošlji povpraševanje

Urinska inkontinenca- stresna se pojavlja najpogosteje

Začnimo pri osnovnih pojmih, torej kaj je urinska inkontinenca? Inkontinenca urina pomeni nehoteno uhajanje vode, pri čemer nam urin uide, ne da bi sami imeli kakršen koli vpliv na to. Pogosteje se pojavlja pri ženskah kot pri moških, zelo pogosta pa je pri starostnikih in po porodu. Inkontinenca urina bistveno vpliva na kakovost življenja, saj s seboj prinaša številne nevšečnosti, tako na zasebnem področju in pri socialnih stikih, kot tudi na poslovnem področju.

Stresna inkontinenca urina pomeni, da voda posamezniku uhaja po kapljicah, kar se pogosto dogaja med kihanjem, močnim kašljanjem in med smehom. Zelo pogosto kapljice uhajajo med hojo navzdol, pri dvigovanju težkih bremen in med spolnim odnosom. Do tega pojava prihaja zaradi preobremenitve trebušnih mišic in povečanega pritiska na trebušno votlino, v resnici pa ne obstaja povezava med stresno urinsko inkontinenco in psihičnim stresom, s katero se le-ta pogosto povezuje.

Najpogostejši vzrok za nastanek urinske inkontinence, pri kateri se voda izloča po kapljicah, je šibkost mišic medeničnega dna, ki pa jih je mogoče z vajami okrepiti. Mišice oslabijo pri porodu, prekomerni telesni teži, opravljanju napornega fizičnega dela, pa tudi zaradi določenih hormonskih sprememb v telesu.

 

Kako si pomagati v primeru urinske inkontinence?

Kadar gre za stresno obliko urinske inkontinence, nam zelo prav pride izvajanje Keglovih vaj, pri katerih stiskamo mišice medeničnega dna in jih s tem krepimo. Na tržišču obstaja ogromno pripomočkov, ki so nam v pomoč v primeru stresne urinske inkontinence. Še posebej praktične za uporabo so vpojne hlačke, ki so namenjene vpijanju izločenega urina, oblečejo pa se kot spodnje perilo, zato med uporabo niso moteče. Namenjene so pokretnim ljudem, ki še imajo delen nadzor nad izločanjem urina, primerne pa so za enkratno uporabo. Pri nepokretnih ljudeh je smiselno uporabljati anatomsko oblikovane vpojne podloge, zelo prav pa pride tudi čistilna pena za telo, ki je namenjena umivanju brez uporabe vode in mila.

Tako v primeru urinske inkontinence pri moških, kot tudi urinski inkontinenci pri starostnikih ali ženskah po porodu, se v spletni trgovini Tosame najdejo ustrezni pripomočki za izboljšanje kakovosti življenja pri bolnikih s stresno in drugimi vrstami urinske inkontinence. Na voljo so vpojne hlačke, nepremočljive posteljne podloge, krpice za umivanje in nego, mila in pene, kreme za zaščito kože in drugi pripomočki za lažje soočanje z urinsko inkontinenco.

Tosama ponuja razllične vrste pripomočkov za urinsko inkontinenco.

 

 

Ogromno lahko storimo kar sami

V primeru stresne inkontinence je izvajanje Keglovih vaj ena izmed najboljših odločitev, ki jih lahko sklenemo in tako okrepimo mišice medeničnega dna. Pri tej obliki namreč zdravljenje z zdravili nima posebnega učinka, v primeru pravilnega izvajanja Keglovih vaj oziroma vaj za krepitev mišic medeničnega dna pa je mogoče urinsko inkontinenco tako zdraviti, kot tudi preprečiti.

Konzervativno zdravljenje oziroma trening mišic medeničnega dna je mogoče izvajati tudi z vaginalnimi Femina valjčki. Med izvajanjem vaj hoteno krčimo in sproščamo mišice medeničnega dna, vključno z mišico zapiralko sečnega mehurja, z aktivnim izvajanjem vaj pa povečamo moč in vzdržljivost omenjene skupine mišic. Mišice medeničnega dna pri tem stiskamo tako, kot če bi želeli zaustaviti curek urina oziroma ga vsaj zmanjšati. Mišice stiskamo dokler zmoremo oziroma dokler same ne popustijo.

 

Pripomočki za izboljšanje kakovosti življenja pri bolnikih z urinsko inkontinenco

Če je do stresne oblike urinske inkontinence že prišlo, je mogoče z uporabo pripomočkov precej izboljšati kakovost življenja na vseh področjih, tudi na socialnem. Nepropustne hlačne podloge namreč poskrbijo, da urin, ki uhaja, ne preide na oblačila. Izbrati moramo pripomočke, ki dihajo in primerne glede na sposobnost gibanja bolnika. Ker se lahko težave odražajo tudi na čustvenem področju, je potrebno k težavi pristopiti celostno, saj se stresno urinsko inkontinenco v celoti da odpraviti.