Pošlji povpraševanje

Pralne plenice so varnejše od tistih za enkratno rabo

Bodoči starši se velikokrat znajdejo v precepu, katere plenice kupiti: tiste za enkratno uporabo ali pralne, v kakršne so svoje otroke previjale naše babice. Obe vrsti pleničk imata svoje prednosti in slabosti, zato je dobro, da se pred nakupom enih ali drugih oborožimo z vsemi potrebnimi informacijami. Plenice za enkratno uporabo so vsekakor bolj praktične, saj jih po vsaki uporabi zavržemo, vendar so zaradi vsebnosti različnih kemikalij pogosto neprijazne do otrokove nežne kože. Ta se zaradi dražilnih snovi lahko vname, pride lahko tudi do bakterijske okužbe sečil. Pomembno je opozoriti, da lahko nekatere dišave v teh plenicah motijo hormone. Vsebujejo celo snov dioksin, ki je dokazano rakotvorna. Te skrbi ob uporabi pralnih plenic odpadejo, saj so te narejene iz naravnih materialov, kot so bombaž, konoplja ali bambus. Res je, da plenice za enkratno uporabo vsebujejo supervpojne sestavine, ki zagotavljajo suhost otrokove ritke, vendar pa otrok v primeru pralnih plenic hitreje opozori na to, da je moker, in je zato hitreje previt.

Plenice za dojenčke


Pralne plenice za novorojenčke so bolj ekološke

Še ena prednost, ki jo imajo pralne plenice za novorojenčka, je, da se v njih ne pregreva ritka. Otroka lahko občasno moti mokrota, vendar velja, da se ob uporabi teh plenic tudi hitreje navadi na kahlico. Druga dva vidika, ki nam lahko pomagata pri izbiri, sta stroški in ekologija. Pri uporabi plenic za enkratno rabo se nabere veliko smeti, kar pomeni tudi večjo okoljsko obremenitev. Ena taka plenička potrebuje kar petsto let, da se razgradi, pa še to ne v popolnosti, saj se nekatere kemikalije v njej sploh ne morejo razgraditi. Primerno temu je tudi strošek nakupa plenic za enkratno rabo neprimerno višji od stroška nakupa pralnih plenic. Čeprav boste imeli več dela z njihovim pranjem, jih boste vsega skupaj potrebovali kakšnih dvajset kosov in približno pet prekrivnih hlačk. Povprečno število plenic za enkratno rabo, ki jih v življenju potrebuje dojenček, pa je čez pet tisoč.

Več o plenicah za dojenčke

Katere plenice so najboljše za novorojenčka?

Spletna trgovina podjetja Tosama ponuja preverjene kozmetične, higienske in medicinske izdelke, kamor sodijo tudi plenice za novorojenčka najrazličnejših vrst. Imajo pestro izbiro povijalnih plenic, pralnih plenic, tetra plenic, okolju prijaznih plenic za enkratno uporabo, ki ne vsebujejo alergenov, in drugih kakovostnih izdelkov za malčke. Čeprav na prvi pogled zgledajo nepraktično in se jih marsikatera mamica ustraši, se pralne plenice velikokrat izkažejo za boljšo izbiro od tistih za enkratno uporabo. Vendar pa so tudi med pralnimi plenicami razlike v kakovosti materiala in vpojnosti. Če so manj kakovostne, niso zarobljene in se posledično nitkajo. Pleničke, ki jih najdete v Tosamini trgovini, so kakovostne izdelave in iz materialov, ki ne škodujejo otroki koži in ne obremenjujejo okolja.

Udobne plenice za novorojenčke


Pralne plenice za novorojenčka začnimo uporabljati čim prej

Če se odločamo za pralne plenice, je dobro, da jih pričnemo uporabljati že v samem začetku. Navada je železna srajca in bomo kasneje težje naredili ta preskok. Za previjanje potrebujemo nepremočljive pralne plenice v obliki hlačk. Zelo praktične so tiste, ki se zapirajo z ježkom. Kadar se poveča količina izločka, v pralno plenico vstavimo vložek. Pri roki je dobro imeti tudi plenične predloge za čiščenje plenic in prekrivne hlačke, ki jih nadenemo čez pleničko, tako da ostanejo otrokova oblačila vedno suha. Če smo z otročičkom na poti, je pri sebi nujno imeti primerno vrečo, v katero bomo odložili umazano pralno plenico, če jo bomo morali zamenjati. Vsestransko uporabne plenice za dojenčke so tetra plenice. Dobimo jih v različnih velikostih in jih ne uporabljamo zgolj za previjanje, ampak tudi kot odejico, zaščito pred soncem, pri podiranju kupčka, kot podlogo za previjanje in podobno. Zadošča, če kupimo petnajst do dvajset tetra plenic, ki nam bodo prišle prav tudi kasneje, ko bo otrok že uporabljal kahlico.

že veste Katere plenice so najboljše za novorojenčka?