Pošlji povpraševanje

Bolečina v kolenu je najpogostejša oblika težav s sklepi

Koleno predstavlja največji, najbolj kompleksen, pa tudi najbolj obremenjen sklep v človeškem telesu. Kolena nam pri gibanju zagotavljajo ustrezno stabilnost in pokončno držo, obenem pa so pogosto podvržena poškodbam, bolečinam in obrabi. Bolečina v kolenu se lahko pojavi nenadoma, nastopi lahko med telesno aktivnostjo ali počitkom. Bolečina se lahko ponavlja, lahko pa traja dlje časa. Če je bolečina v kolenu prisotna tri do šest mesecev, gre za kronično bolečino, katere vzrok je potrebno raziskati.

Akutno bolečino v kolenu najpogosteje povzroči športna poškodba kolena, pojavi se lahko tudi zaradi obrabe hrustanca v kolenu (artroze), včasih pa gre za revmatska obolenja. Pri športno aktivnih odraslih je prevelika obremenitev kolen najpogostejši vzrok za bolečino v kolenu. V primeru obrabe hrustanca kolena kot posledice športnih ali drugih obremenitev ter v primeru revmatizma lahko ortopedski pripomočki kot na primer opornica za koleno uspešno blažijo bolečine v kolenu.

Bolečine v kolenu lahko omilimo tudi z izvajanjem telesnih vaj za krepitev stegenskih mišic. Pomaga tudi zmanjšanje telesne teže ter izogibanje dolgotrajni stoji. Težave uspešno lajšamo tudi s športnimi aktivnostmi, kot so plavanje ali kolesarjenje, ki zagotavljajo stabilizacijo in majhno obremenitev kolenskega sklepa.


Opornice za kolenoKolenska opornica

Kdaj potrebujemo opornico za koleno?

Opornica za koleno ima tri ključne funkcije: koleno stabilizira, zaščiti in lajša bolečine v kolenu. Pri bolečinah v kolenu je priporočljiva uporaba opornic za kolena tako med športom kot tudi pri vsakodnevnih opravilih, kar še posebej velja v primeru poškodbe kolena. Pri športnih aktivnostih lahko opornico za koleno uporabljamo v preventivne namene preprečevanja poškodbe kolena. V primeru že obstoječih težav s koleni pa ima opornica za koleno terapevtsko funkcijo zdravljenja poškodb kolena ali lajšanja bolečin kolenskega sklepa. V tem primeru opornica za koleno nudi stabilizacijsko oporo in s tem pripomore k zmanjšanju bolečine. Rehabilitacijska opornica za koleno pa je namenjena nudenju podpore pri rehabilitaciji po operaciji kolena. Učinkovito stabilizira kolenski sklep in omejuje gibljivost kolena med zdravljenjem.
Opornice za kolena so na voljo v različnih oblikah, materialih in velikostih. Posamezne vrste se med seboj razlikujejo po zasnovi in stopnji stabilizacije ter podpore kolena.

Različne opornice za kolena glede na vrsto težave

Za lajšanje težav s koleni in zagotavljanje stabilnosti so na voljo različne vrste opornic za koleno. Kompresijska opornica za koleno poskrbi za enakomerni, krožni pritisk na kolenski sklep. Za zaščito kolena pri športnih aktivnostih poskrbi opornica, ki zagotavlja delovanje kolenskega sklepa brez omejitve gibanja. Stabilizacijska opornica kolena pa je namenjena razbremenitvi celotnega kolenskega sklepa.

Pri športnih aktivnostih je izjemno dobrodošel trak za koleno, ki utrjuje pogačico in lajša bolečino ob teku ali skakanju. Trak za koleno namestimo pod pogačico, kar ustvari blagi pritisk na tetivo in pripomore k enakomerni porazdelitvi pritiska ter lajšanju bolečine. Trak za koleno je priporočljiv tudi pri razdraženi pogačici in pooperacijskih stanjih. Ortoza za koleno je posebej priporočljiva v primeru poškodb kolenskih vezi in mišic, po operativnih posegih ali pri terapiji po zvinih.

PREVERITE ŠE PREOSTALO PONUDBO IZDELKOV NAŠE SPLETNE TRGOVINE


Kako pravilno namestiti opornico za kolena?

Za zagotovitev ustrezne stabilnosti, zaščite in lajšanja bolečine v kolenu mora biti opornica za koleno pravilno nameščena. Prvi pogoj je popolno prileganje. Opornica za koleno ne sme biti nameščena preveč ohlapno, temveč se mora tesno prilegati kolenu. Le na ta način bo dosežen potreben stabilizacijski učinek kolenskega sklepa, ki pripomore k lajšanju bolečin. Po drugi strani pa opornica za koleno ne sme biti pretesna, saj to lahko povzroči motnje dotoka krvi v koleno.

Drugi pomemben dejavnik pri pravilni namestitvi je primerna velikost opornice, ki mora ustrezati telesni višini uporabnika. Zato je pred nakupom priporočljivo izmeriti obseg kolena pod pogačico. To najlažje opravimo v sedečem položaju z iztegnjeno nogo, pri čemer je koleno rahlo pokrčeno.