Kaj so opekline in katere kreme za sončne opekline poznamo?

Opekline sicer uvrščamo v ene izmed najpogostejših poškodb, ki se nam lahko pripeti praktično kjerkoli, vseeno pa moramo dobro poznati postopek oskrbe opeklin in vrte krem za sončne opekline, ki obstajajo. Ni vsaka krema za sončne opekline, morebiti celo tista najboljša krema za opekline, primerna za vsako vrsto in stopnjo opekline. Razločujemo namreč med različnimi tipi opeklin, in sicer glede na to, kako hude (katere stopnje so) in na kakšen način do njih pride.

Sončna opeklina na rokiOpekline sicer najpogosteje staknemo bodisi doma bodisi ob preveliki in predolgi izpostavljenosti sončnim žarkom; tem pravimo tudi sončne opekline. Gre torej za vrsto poškodbe, ki jo lahko povzroči izpostavljenost soncu, vročini, trenju, ognju ipd., pri čemer je najpogostejši vzrok za opekline še vedno sonce. Tem vrstam opeklin sicer pravimo tudi radiacijska opeklina.

Pri nastanku opeklin je nujno, da znamo slednjo pravilno oskrbeti, nikakor pa ne smemo brez vedenja o opeklini nanjo nanašati (hladilne) kreme za opekline, saj lahko celo najboljša krema za sončne opekline stvar bistveno poslabša. Pri oskrbi sončnih opeklin, tako kot pri oskrbi drugih vrst poškodb, velja skrajna previdnost in preudarnost pri nakupu izdelkov, denimo krem za opekline od sonca.


Poznamo različne vrste opeklin in krem za opekline

Od tipa opekline je odvisna tudi uporaba primernega izdelka za njihovo oskrbo, denimo hladilnega gela oz. hladilne kreme za opekline in ostalih krem za sončne opekline. Opekline med seboj razločujemo po resnosti in vrsti poškodbe, ki jo te povzročijo tako na koži oz. njeni povrhnjici, kot tudi na tkivu pod njo. Glede na navedeno poznamo opekline treh stopenj: opekline prve stopnje, ki so med drugim znane tudi kot površinske, opekline druge stopnje in opekline tretje stopnje.

Če lahko manjše opekline, ki prizadenejo samo povrhnjico, tj. zunanjo plast kože, zdravimo že s kremo za sončne opekline, potem pri opeklinah druge in tretje stopnje to ni mogoče. Pri slednjih sta namreč poškodovana tako zunanja plast kože, kot tudi usnjica, pojavijo pa se tudi mehurji in izcedek. Pri opeklinah tretje stopnje je uporaba celo najboljše kreme za sončne opekline odsvetovana, saj gre za zelo globoke opekline, ki ne poškodujejo zgolj tkiva, temveč celo kost pod površino same kože.


Manjše opekline zdravimo z nanosom hladilne kreme za opekline

Manjše oz. t. i. površinske opekline, ki jih sicer imenujemo tudi opekline prve stopnje, so ena izmed najpogostejših oblik opeklin. Pred nanosom kakršne koli kreme za opekline, celo hladilne kreme za opekline, ki nam morebiti najprej pade na pamet, moramo prizadeto območje namočiti v mrzli vodi oz. ga spirati pod tekočo, vodovodno vodo nekaj minut. Šele nato lahko pravilno ocenimo tudi dejansko poškodovanost kožne povrhnjice.

Površinske opekline so sprva videti bodisi kot razdražena oz. pordela koža bodisi kot blaga sončna opeklina. Ne glede na to je nujno, da površinsko opeklino pravilno oskrbimo s primerno kremo za sončne opekline. Krema pordelo in razdraženo kožo namreč pomirja in jo oskrbi z nego za prvo pomoč. Krema za sončne opekline je dobavljiva bodisi kot hladilni gel oz. hladilna krema za opekline v lončku, tudi in drugih vrstah embalaže.

Najboljše kreme za opekline so tiste, ki jih je mogoče dobiti v obliki mazila v tubi, saj imamo na ta način kremo za sončne opekline vedno s seboj. Za manjša območja zadošča že nanos kreme za opekline v velikosti naše konice prsta. Podjetje Tosama nudi najboljše kreme za opekline, izbiramo pa lahko med različnimi vrstami embalaže.

Sončne opekline

Kako delujejo kreme za opekline od sonca?

Obstaja veliko številno najrazličnejših izdelkov, s katerimi si lahko pomagamo pri sončnih opeklinah: kreme, geli in ostala mazila, ki jih med drugim najdemo tudi v spletni trgovini Tosama. Opekline prve stopnje, tj. površinske opekline, lahko oskrbimo kar sami, z zdravnikom pa se moramo nujno posvetovati, če je opeklina večja od sedmih centimetrov.

Prav tako je pomembno mesto opekline: pri opeklinah na rokah in nogah si lahko pomagamo s tekočo vodovodno vodo in najboljšimi kremami za opekline. Kreme za opekline pa ne smemo uporabiti, če je do opekline prišlo na obrazu oz. glavnih sklepih; v tem primeru moramo nujno najprej stopiti do zdravnika, ki nam bo svetoval.


Po takojšnji pomoči sledi še stalna nega s kremo za opekline

Hladilna krema za opeklineKreme za sončne opekline, sploh hladilne kreme za opekline, lahko v primeru površinskih opeklin uporabimo tako neposredno kot tudi kot nadaljnjo, tj. stalno nego po sončnih opeklinah. Po opeklini se koža sicer običajno zaceli že po enem tednu, vendar pa jo moramo ustrezno oskrbovati; le v primeru nanosa najboljše kreme za opekline bo kožna povrhnjica dovolj navlažena in se bo tudi ustrezno zacelila ter obnovila.

Krema za sončne opekline po nanosu na povrhnjico tam ustvari zaščitni bariero, ki spodbuja prenos kisika in vodne pare v kožo ter iz nje. Najboljša krema za opekline, denimo hladilna krema za opekline od sonca, vsebuje glicerin. Slednji vlaži, saj privlači vodo, na ta način pa pomaga vlago zadržati v koži. Miri in obnavlja kožo.