8 odgovorov na vprašanje kako vstaviti tampon v nožnico

Tamponi so zaradi svoje interne uporabe v nožnici precej delikatni, saj lahko z nepravilno vstavitvijo iritiramo občutljiv del spolovil.  Pri neredni menjavi tamponov se poveča tudi možnost, da pride do resnih zdravstvenih zapletov, kot je na primer sindrom toksičnega šoka. S težavo, kako vstaviti tampon v nožnico, in kako se izogniti vsem ostalim neprijetnostim, se slej kot prej sreča vsaka ženska, zato smo vam pripravili 8 priročnih odgovorov na najpogostejša vprašanja.

Tamponi

1.       Kako vstaviti tampon, da je kar se da neboleče?

Vstavljanje tampona in uporaba skozi dan v nobenem primeru ne bi smela biti boleča. Pravilno vstavljen tampon ne sme tiščati, saj ga je potrebno vstaviti vsaj 4cm v nožnico, kjer ga ne čutite več. Za najlažji način, kako vstaviti tampon, sledite naslednjim korakom:

 1. Odvijte tampon iz plastičnega ovoja in ga odvrzite v smeti (nikakor ne v straniščno školjko).
 2. Odvijte vrvico in jo večkrat rahlo potegnite. S tem preverite, da se vrvica trdno drži tampona.
 3. Tampon primite s palcem in sredincem, kazalec pa položite na spodnji del.
 4. Najlažje je tampon vstaviti v sedečem položaju ali rahlo čepe. Pomagate si lahko s sedenjem na straniščni školjki.
 5. S prosto roko razprite vaginalne ustnice, da bo tampon lažje vstaviti v nožnico.
 6. S kazalcem nežno porinite tampon v nožnico za celotno dolžino kazalca. Sledite naravni oblikovanosti nožnice in ga porinite v smeri proti križu.
 7. Če tampon še vedno čutite, ga poskusite poriniti še malo globje. Tampon vas pri hoji ali v stoječem položaju ne sme motiti.
 8. Če vas tampon še vedno tišči, poskusite ponovno. Tudi tokrat sledite navodilom, kako vstaviti tampon v nožnico.
 9. Umijte si roke.

2.       Tampon kljub pravilni vstavitvi še vedno čutim. Kaj storiti?

Če kljub sledenju navodilom, kako vstaviti tampon v nožnico, še vedno čutite tiščanje, ga niste potisnili dovolj globoko. To se lahko zgodi, če ste med vstavljanjem preveč napeti in ne sprostite vaginalnih mišic. Drugi razlog je lahko ne dovolj vlažna nožnica. Na začetku, ko se še privajate na tampone, lahko tampone uporabljate v dnevih, ko je menstruacija najmočnejša, nikakor pa tamponov ne uporabljajte v dnevih, ko nimate menstruacije. Izvlečenje suhega tampona je lahko izjemno neprijetno in lahko nožnico celo obdrgne.


3.       Kako vstaviti tampon v nožnico, ko ne morem zadostiti zadostnega nivoja higiene?

Ko taborite, ste v hribih ali ste drugače aktivni v naravi, ste pogosto podvrženi slabšim higienskim pogojem. Ker lahko z vstavljanjem tampona z nečistimi rokami v nožnico zanesete bakterije in mikroorganizme, je higiena rok ključnega pomena. Če pri roki nimate čiste vode ali razkužila oz. alkoholnih robčkov, je najboljša rešitev tampon z aplikatorjem. Ta je ustvarjen prav za situacije, ko ne morete zagotoviti čistega okolja, namenjen pa je tudi mladim ženskam, ki še niso vešče kako vstaviti tampon v nožnico.


4.       Kako vstaviti tampon z aplikatorjem?

Tamponi z aplikatorjem so za uporabo še lažji kot klasični tamponi. Z aplikatorjem nadomestite kazalec in tampon v nožnico porinete s pomočjo dvojne cevke. Osnovna navodila so enaka kot pri klasičnih tamponih, manjše spremembe pa so pri dejanskem vstavljanju v nožnico:

 1. Notranjo cevko povlecite ven, kolikor cevki to dopuščata.
 2. Tampon vstavite v nožnico in zunanjo cevko potisnite v nožnico do konca cevke.
 3. Notranjo cevko porinete v zunanjo cevko in ju skupaj izvlečete. Tampon je sedaj v nožnici.

Tamponi z aplikatorjem

5.       Ali lahko uporabljam tampone, ko se ukvarjam s športom?

Tamponi pri športu vsekakor niso odsvetovani, temveč so zaradi občutka, kot da jih v resnici ne nosite, za športnice še bolj privlačni. Najbolj primerni so za športe, kjer se uporablja noge, saj lahko tam vložki onemogočajo nemoten tek, kolesarjenje, plezanje …


6.       Ali so tamponi primerni za plavanje?

Pri plavanju so tamponi priporočeni, saj se vložek napije vode in ne vpija več menstrualne krvi. Pomembno je, da ga takoj po tem, ko zapustite bazen, zamenjate, saj tampon vpije tudi vodo iz bazena. Takšna voda lahko vsebuje razne bakterije, ki se v vlažnem okolju nožnice pospešeno širijo.


7.       Kaj je sindrom toksičnega šoka in ali ga lahko povzroči tampon?

Vzrok za sindrom toksičnega šoka je samo v polovici primerov uporaba tamponov. To je redka, vendar resna bolezen, ki jo povzročijo toksini bakterije Staphylococcus aureus, ki v telo vstopi skozi stene nožnice. Bakterija je običajno prisotna na koži, predvsem v predelu pazduh, dimelj in vagini, zato ni 100% tehnike, kako vstaviti tampon v nožnico, ne da bi vanjo morebiti vnesli tudi bakterijo. Resnemu zdravstvenemu stanju se preprosto izognete z rednim menjavanjem tamponov na 4-8 ur, kakor je priporočeno s strani proizvajalca. Če je od zadnje menjave tampona minilo več kot 8 ur, tampon nemudoma odstranite in bodite pozorni na simptome, ki so: bruhanje, nenadna povišana telesna temperatura, zmedenost, vrtoglavica … V kolikor prepoznate simptome, nemudoma kontaktirajte zdravnika.


8.       Kakšne so lastnosti tamponov iz organskega bombaža?

Tamponi iz organskega bombaža in neorganskega bombaža se po svojih lastnostih ne razlikujejo bistveno- organski ima močnejša in daljša vlakna, ki omogočajo višjo absorpcijo ter so nežnejši na dotik. Pomemben pa je tudi ekološki vidik, saj je organski bombaž pridelan po kmetijskih standardnih, kjer se ne uporablja pesticidov in kemikalij, hkrati pa tamponom niso dodana barvila ali dišave.