Naravno čiščenje in razstrupljanje jeter z rastlinami, ki imajo očiščevalni učinek

Jetra v našem telesu opravljajo različne pomembne funkcije, kot je predelovanje hemoglobina in skladiščenje železa, uravnavanje strjevanja krvi, preoblikovanje beljakovin v krvno plazmo in drugo. Na drugi strani pa so jetra znana kot tisti telesni organ, ki poskrbi za to, da se odpadne in škodljive snovi ne izločijo iz telesa. Zato je razstrupljanje jeter pomembno, saj je ta organ zadolžen za to, da razgrajuje odpadne snovi in jih s pomočjo žolča in krvi odplakne iz telesa preko urina ali blata. Čiščenje jeter s pomočjo prehranskih dopolnil in posebej zasnovanih diet, ki vsebujejo živila z očiščevalnim učinkom, je še posebej pomembno, kadar pride do preobremenjenosti in zamaščenosti organa, ko se maščoba prične nabirati in kopičiti v jetrnih celicah, telo pa teh maščob ne zmore učinkovito presnavljati. Naravno čiščenje jeterse priporoča vsem, ki uživajo veliko alkoholnih pijač, predelano industrijsko hrano polno maščob ter določena zdravila in poživila.

razstrupljanje telesa

Kdaj je smiselno opraviti čiščenje jeter?

Čiščenje jeter s prehranskimi dodatki in spremembo življenjska sloga, ki vključuje redno telovadbo in uravnoteženo prehrano, je koristno za vse, ki se soočajo s preobremenjenostjo tega telesnega organa. Naravno čiščenje jeter namreč poskrbi za to, da organ lahko še naprej opravlja svojo funkcijo razgrajevanja in izločanja škodljivih snovi, ki v nasprotnem primeru zastajajo v telesu in povzročajo številne zdravstvene težave. Za tiste, ki se soočajo s prekomerno telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2, je čiščenje jeter še posebej pomembno. Čiščenje jeter je potrebno opraviti že pri začetnih simptomih zamaščenosti, kar se kaže v napenjanju, slabši prebavi, slabosti, izgubi telesne teže in apetita, utrujenosti, nabiranju telesne teže okrog trebuha ter nečisti in suhi koži. Kadar gre že za bolj razvito simptomatiko, ki vključuje tudi bolečine v zgornjem desnem predelu trebuha, pa preventivno razstrupljanje jeter ni dovolj, saj je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Naravno čiščenje jeter s pegastim badljem

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo pegasti badelj kot eno izmed glavnih učinkovin, so v večini namenjena za naravno razstrupljanje jeter. Prehranska dopolnila s pegastim badljem poskrbijo za čiščenje jeter na naraven način, saj vsebujejo izvlečke rastline. Pegastemu badlju, ki velja za hepatoprotektiv, pravimo tudi silimarin, ki deluje kot antioksidant in ima protivnetne učinke. Silimarin je koristen za čiščenje jeter, saj snov preprečuje, da bi se toksini vezali na jetrne celice. Silimarin poskrbi za razstrupljanje jeter tako, da ohranja njihovo optimalno delovanje. Prav tako pomaga lajšati vnetja in spodbuja obnavljanje celic, kar lajša simptome jetrnih boleznih. Pegasti badelj je smiselno uživati za preventivno naravno čiščenje jeter ter takrat, ko se pojavijo prvi simptomi zamaščenosti jeter. Iz rastlinskega sveta pa so za naravno čiščenje jeter primerni tudi drugi izvlečkih rastlin, ki jih najdemo v prehranskih dopolnilih. To je golostebelni sladki koren, indijska kosmulja, artičoka, črna redkvica, regrat in sivka.

naravno čiščenje jeter

Kapljice, kapsule in tablete za čiščenje jeter

V spletni trgovini Tosama in v Tosaminih prodajalnah po vsej Sloveniji boste našli številne izdelke, ki so namenjeni za naravno razstrupljanje jeter in čiščenje jeter. Na voljo so Liverin Forte tablete za čiščenje jeter, ki poleg pegastega badlja vsebujejo še golostebelni sladki koren, indijsko kosmuljo, vitamine B kompleksa in vitamin E. Prehranska dopolnila za čiščenje jeter so na voljo tudi v kapljicah. Takšne so Epavin kapljice proizvajalca Erbenobili, ki vsebujejo rastlinske izvlečke kurkume, pegastega badlja, artičok, boldovca, črne redkvice, in regrata. Kapljice za čiščenje jeter na naraven način proizvaja tudi Soria Natural. Tekoči ekstrakt pegastega badlja se zelo dobro absorbira v telesu. Prehranska dopolnila za čiščenje jeter so na voljo tudi v kapsulah. Blagovna znamka Hafesan nudi dodatek v kapsulah, ki vsebujejo pegasti badelj, artičoko in sivko. Kombinacija rastlinskih izvlečkov pozitivno vpliva na čiščenje jeter, saj povečuje proizvodnjo žolča v jetrih in s tem pospešuje izločanje odpadnih snovi iz telesa.

tablete za čiščenje jeter