Pošlji povpraševanje

Katera so najboljša prehranska dopolnila za nosečnice in otroke?

Najboljša prehranska dopolnila so tista, ki nam pomagajo pri vzdrževanju zdravja in izboljšanju počutja tudi v dneh, ko zaradi pomanjkanja časa nimamo priložnosti izpolniti ključnih treh dejavnikov za optimalno dnevno počutje in zadostno raven energije. Glavni dejavniki za optimalno počutje in zadostno mero energije so uživanje zdrave in uravnotežene hrane, veliko gibanja, telovadbe, telesne aktivnosti ter zadostna mera spanca.
V sodobnem načinu življenja seveda ni vedno mogoče, da bi vse dejavnike vzdrževali na zadostnem nivoju. Posledica je slabše počutje, pomanjkanje energije za vsakodnevna opravila in večja izpostavljenost virusom, ki nas lahko še dodatno oslabijo. Zato so prehranska dopolnila najboljša rešitev. Vendar moramo pri izbiri prehranskih dopolnil paziti, saj so najboljša prehranska dopolnila le naravna. Izbrane blagovne znamke prehranskih dopolnil pa naj bodo take, ki so preizkušene, certificirane in narejene iz kakovostnih naravni sestavin. S tem si zagotovimo, da bomo uživali bogate in čiste dodatke, ki jih bo naše telo učinkovito uporabljalo. 

Prehranska dopolnila so še zlasti pomembna v nosečnosti. Pozabiti pa ne smemo niti na otroke, saj je močan imunski sistem pomemben v boju proti različnim boleznim, katerim so otroci izpostavljeni. Ker otroška prehrana navadno ne vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, so prehranska dopolnila za otroke odlična rešitev. Še zlasti pomembni so vitamini C, D in B.

Najboljša prehranska dopolnila za otroke in nosečnice

Najboljša prehranska dopolnila – brez vitamina C, D in B ne gre

Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki v telesu igra pomembno antioksidativno vlogo. Najdemo ga v sadju in zelenjavi (predvsem pomaranče, jagode, kivi, paprika, brokoli, ohrovt in špinača).
Priporočeni dnevni vnos vitamina C je 75 mg za ženske in 90 mg za moške. Večjo potrebo po vitaminu C imajo kadilci, različni bolniki in ljudje s povečano fizično aktivnostjo.

Običajno je priporočljivo, da se vse potrebne doze vitamina C pridobijo iz živil. Vsebnost vitamina C v živilih se izgublja s toplotno obdelavo ali z z dolgoročnim shranjevanjem. Mnogi ljudje se rajši obrnejo na prehranska dopolnila, najboljšo rešitev, da bi zadovoljili svoje potrebe.
Prednosti, ki jih prinaša uživanja vitamina C v obliki prehranskega dopolnila:
- lahko pomaga pri zmanjševanju tveganj za nastanek kroničnih bolezni,
- lahko pomaga pri uravnavanju visokega krvnega pritiska,
- lahko pomaga pri zmanjševanju tveganj za razvoj bolezni srca,
- sodeluje pri tvorbi kolagena, ki potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob,
- povečuje odpornost imunskega sistema.

Med vitamini B ima B12 zelo pomembno vlogo. Tako kot ostali vitamini skupine B tudi vitamin B12 pomaga pretvoriti hrano, ki jo jemo, v energijo, ki jo lahko uporabljajo naše celice. Pomaga tudi pri ohranjanju zdravega živčevja in zdravih krvnih celic v telesu.

Prehranska dopolnila - vitamini za otrokePrehranska dopolnila za nosečnice - folna kislina

Vitamin D zelo pomemben za otroke kot tudi za nosečnice in doječe matere

Pomanjkanje vitamina D pri nosečnicah je pomemben dejavnik tveganja za razvoj osteoporoze pozneje v življenju, pri plodu pa lahko povzroči rahitis v otroštvu. Strokovnjaki menijo, da je pomanjkanje vitamina D prisotno pri velikem delu populacije, vključno z nosečnicami, zato je za zadostno količino pomembno redno izpostavljanje soncu, vključitev živil, bogatih z vitaminom D, v prehrano, pa tudi vitaminov za nosečnice s priporočeno količino vitamina D. Hrana, bogata z vitaminom D, so rumenjaki, losos, sardine, obogateno mleko in sveže stisnjen pomarančni sok. 

Danes je na trgu na voljo veliko vitaminov za nosečnice, vse, kar potrebujete v ustrezni količini, pa se nahaja v Novalac prenatalnih kapsulah, ki so inovativna kombinacija aktivne folne kisline, železa in omega-3 maščobne kisline DHA za zdrav razvoj dojenčka. Z njimi lahko ženske v rodni dobi nadomestijo povečane potrebe po hranilih. Prehranska dopolnila za nosečnice vsebujejo tudi ključne hranilne snovi, ki jih ženska potrebuje pred zanositvijo, med nosečnostjo in dojenjem.