Pošlji povpraševanje

Prva pomoč - povijanje in pravilno ukrepanje

Prva pomoč in povijanje sta bistvenega pomena pri pravočasnem ukrepanju, da ne pride do infekcij in drugih, hujših težav. V nadaljevanju bomo pojasnili postopek pri prvi pomoči rane, prvo pomoč pri opeklinah oziroma oskrbo opeklinske rane ter predstavili najprimernejše izdelke za oskrbo rane oz. prvo pomoč.


Pravilna prva pomoč in povijanje

Učinkovita in hitra prva pomoč ter povijanje in oskrba rane sta nujni, da preprečimo okužbe in ustavimo iztekanje krvi. Prvo pomoč in povijanje rane nudimo ranjencu kar na kraju nesreče, da preprečimo poslabšanje stanja do prihoda reševalne enote. Postopek poteka v sledečih korakih:


  • Pregledamo stanje: preverimo vse poškodbe, ocenimo, zakaj je do njih prišlo in preverimo okolico.
  • Zagotovimo varen prostor: če leži poškodovanec v bližini neposredne nevarnosti ali na cesti, ga previdno premaknemo na varno. Če ne varnosti ni, pa poškodovanca čim manj premikamo.
  • Položaj: poškodovancu zagotovimo udoben položaj, položimo ga na odejo ali plašč in ga po potrebi pokrijemo. Če je nezavesten, ga položimo na bok, da ne pride do zadušitve.
  • Klic na pomoč: pokličemo reševalce, da bodo zagotovili čimprejšnjo strokovno pomoč.
  • Prva pomoč - povijanje: pred povijanjem si umijemo in razkužimo roke, če imamo na voljo rokavice za enkratno uporabo, si jih nadenemo. Rano očistimo, najbolje s fiziološko raztopino, če te ni na voljo, pa s tekočo vodo. Odstranimo vidno umazanijo, vendar bodimo previdni s tujki. V kolikor jih ne moremo enostavno odstraniti s tekočo vodo, jih raje pustimo, da jih ne potisnemo še globje v rano. Če izteka kri, na rano nanesemo kompresijsko obvezo in pritisnemo. Prva pomoč vključuje tudi povijanje, uporabimo čisto gazo, najbolje oblogo iz medicinskega medu Vivamel.

oskrba rane prva pomočprva pomoč povijanje


Pravilna prva pomoč pri opeklinah

Hitra in pravilna prva pomoč pri opeklinah je prav tako nujna. Najprej odstranimo vir toplote, torej pogasimo ogenj, ugasnemo ploščo štedilnika ali umaknemo vrelo tekočino. Če ognja ne moremo pogasiti, odnesemo poškodovanca na varno ter čimprej obvestimo gasilce in pokličemo reševalno službo. Prva pomoč pri opeklinah nato vključuje pregled poškodovanca (ocenimo, katera prvo pomoč (povijanje, oživljanje, prva pomoč pri opeklinah ...) je najnujnejša ter pričnemo s postopkom prve pomoči. Pri opeklinah odstranimo oblačila, ki niso prilepljena na kožo. Če se blago drži kože, ga ne odstranjujemo, saj bi lahko povzročili še več škode in veliko bolečin. Nato opeklino hladimo, najbolj s hladno vodo, ne nanašamo pa ledu. Če tekoče vode ni, so primerne tudi hladne in mokre brisače. Opeklino hladimo, dokler ne mine bolečina (30-60 minut), nato pa rano pokrijemo s sterilno obvezo ter poškodovanca pokrijemo, da mu je toplo.


Pripomočki za prvo pomoč - povijanje Vivamel

V Tosami je na voljo nekaj izjemnih pripomočkov za prvo pomoč (povijanje, oskrbo rane, prvo pomoč pri opeklinah idr.), ki pripomorejo k hitrejšem celjenju. Med njimi so izdelki z medicinskim medom Vivamel, ki so primerni za širok spekter ran (kronične in okužene rane, opekline, dekubitus, golenje razjede, diabetične noge itd.). Obloge z medicinskim medom Vivamel učinkujejo neposredno na rano, so sterilne in delujejo bakteriostatično. 100-odstotni kostanjev med, uporabljen v Vivamel oblogah, ima visoko vsebnost kalija, mangana, cinka, kalcija in prolina, ki spodbujajo celjenje ter učinkujejo protimikrobno. Vivamel izdelki za prvo pomoč (povijanje, prva pomoč pri opeklinah ...) učinkujejo v štirih fazah:

  • čiščenje,
  • granulacija,
  • epitelizacija in
  • zorenje rane.

V Tosami je na voljo več izdelkov, ki jih strokovnjaki priporočajo, med njimi Vivamel obloga alginatna z medom 5 x 5 cm, sterilna, Vivamel tuba medicinski med, steril 20 g, Vivamel contact mrežica z medicinskim medom 5 x 5 cm, sterilna, Vivamel contact mrežica z medicinskim medom 10 x 10 cm, sterilna, in Vivamel obloga alginatna z medom 10 x 10 cm, sterilna. Pri odločitvi, kateri izdelek izbrati za prvo pomoč, povijanje in oskrbo različnih ran, vam bodo svetovali strokovnjaki v Tosami, nudili pa vam bodo tudi dodatne informacije glede delovanja in koristnosti izdelka.