Naravna prehranska dopolnila za imunski sistem – kdaj jih uporabljati?

Prehranska dopolnila so tista živila, s katerimi dopolnjujemo običajno prehrano. Gre za koncentrirane vire posameznih pa tudi kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Prehranska dopolnila lahko najdemo v različnih oblikah. Pogosto jih uživamo v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblik. Najdemo jih tudi kot vrečke s praškom, ampule s tekočino, pakirajo pa jih tudi v kapalne stekleničke. Vrečke s praškom in sirupi so še posebej priljubljeni pri otrocih, ki imajo z uživanjem tablet in kapsul še nekaj težav.

Prehranska dopolnila za imunski sistem

Že na začetku je potrebno poudariti, da prehranska dopolnila niso nadomestek za zdravo prehrano, pač pa z njimi prehrano dopolnimo, ko zaznamo, da nam določenega hranila primanjkuje.

Ali dandanes obstajajo naravna prehranska dopolnila?

Med posamezniki se vse pogosteje postavlja vprašanje o tem ali lahko med množico izbire, ki nam jo ponuja trg najdemo naravna prehranska dopolnila. Odgovor je relativno preprost – med vso ponudbo lahko najdemo tudi nekaj takšnih prehranskih dopolnil, ki so naravnega izvora, pri njihovi izdelavi pa razni postopki prečiščevanja niso bili uporabljeni. Pri teh gre torej zgolj za koncentrirano obliko določenega živila. Lahko pa so prehranska dopolnila tudi nenaravna. O njih govorimo na primer takrat, kadar vitamini in minerali niso pridobljeni iz naravno prisotnih virov, temveč so sintetizirani kemično.

Zakaj je uživanje prehranskih dopolnil za imunski sistem koristno?

Naravna prehranska dopolnilaSeveda se nam verjetno zastavlja tudi vprašanje o tem zakaj prehranska dopolnila za imunski sistem v naši prehrani sploh potrebujemo. Že preden se odločimo za jemanje najboljšega prehranskega dopolnila za nas, se moramo zavedati, da prehransko dopolnilo za imunski sistem nikakor ni nadomestilo za določeno vrsto živila, pač pa je zgolj to, kar pove že njegovo ime – dopolnilo. Če bi se vsi prehranjevali raznoliko in zdravo, v teoriji prehranskih dopolnil sploh ne bi potrebovali. Žal v razvitem zahodnjaškem svetu hitrega tempa temu ni tako. Poleg neustrezne prehrane, ki je posledica nerednih obrokov, energetsko bogate in prehransko revne hrane, naše potrebe po hranilih zvišuje stresno življenje in cela vrsta t.i. protihranil. Protihranila naše telo siromašijo in bremenijo, zaradi česar telo potrebuje podporo. Živila, predvsem predelana, iz prečiščenih sestavin, so hranilno revna. Enako velja za sadje in zelenjavo konvencionalne pridelave. Nizka kakovost intenzivne pridelave na osiromašeni zemlji se namreč odraža v nizki hranilni kakovosti pridelkov, ki tako ne morejo ustrezno podpreti našega imunskega sistema.

Vidimo lahko, da kljub izobilju, trenutno živimo v dobi hranilne pomanjkljivosti, ki je na eni strani posledica intenzivne pridelave na hranilno revnih tleh, na drugi pa siromašenja hranil s strani prehranske industrije. Poleg tega pa na nas vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki, ki prihajajo iz okolja. Mednje lahko vsekakor štejemo stres, pa tudi nekatere strupene snovi, ki obremenjujejo naše telo.

Kombinacija obojega lahko močno vpliva na naš imunski sistem in ga slabi. S prehranskimi dopolnili bomo telesu pomagali k vzpostavitvi močnega in učinkovitega imunskega sistema.

Prehranska dopolnila sestavljajo različni vitamini in minerali

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila za imunski sistem, ki jih vnašamo v telo, lahko razdelimo predvsem na vitamine in minerale. Med minerali so najpomembnejši predvsem baker, cink, selen in železo, med vitamini pa vitamin A, B6, B12, C, D in folna kislina. Da naštete snovi prispevajo k izboljšanju imunskega sistema je potrdila tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Prav zato bomo te snovi našli v velikem številu prehranskih dopolnil za katere se bomo odločili.

Pomanjkanje vitamina A na primer povezujemo z zmanjševanjem delovanja nekaterih levkocitov. Študije so pokazale, da imajo vitamini B6, B12 in folna kislina pomembno vlogo pri nastajanju limfocitov T. T limfociti so limfociti, ki med drugim poskrbijo za imunski spomin in za uničenje z virusi okuženih celic ter s tem preprečujejo širjenje okužbe. Vitamin C v telesu deluje kot zelo močan antioksidant in naše celice ščiti pred oksidativnim stresom. Vitamin D je pomemben za uravnavanje delovanja imunskega sistema, saj ga hkrati spodbuja in zavira. Nekatere študije namreč kažejo, da njegovo pomanjkanje lahko povzroča avtoimunske bolezni, kot tudi povečano dovzetnost na okužbe.

Prehransko dopolnilo za imunski sistemSicer je res, da velja, da je naš imunski sistem pod večjim stresom pozimi, vendar se moramo tudi v poletnih mesecih zavedati, da stres, ki ga doživljamo ne izgine, zato moramo vedeti, kako podpreti naš imunski sistem in mu pomagati, da lahko le-ta poskrbi za učinkovito obrambo pred patogeni mikroorganizmi, ki bi sicer vdrli v naše telo in povzročili okužbo.

Pestra ponudba najboljših prehranskih dopolnil v spletni trgovini Tosama

V spletni trgovini Tosama vam ponujamo pester nabor naravnih prehranskih dopolnil za imunski sistem. V spletni trgovini lahko najdete tako prehranska dopolnila za odrasle kot tudi prehranska dopolnila za otroke. Izbirate lahko med dopolnili v tekočini, praških in tabletah. Oglejte si ponudbo in izberite najboljše prehransko dopolnilo zase. V primeru dodatnih vprašanj se lahko na nas obrnete po telefonu ali po e-pošti, mi pa vam bomo z veseljem pomagali z dodatnimi informacijami.