Pošlji povpraševanje

Sredstva za učinkovito celjenje ran

Ker naš vsakdanjik postaja vse hitrejši, a tudi napornejši, se lahko vsakomur izmed nas pripetijo manjše nesreče in s tem drobne poškodbe, kjer je potrebno ustrezno celjenje ran. Živimo veliko bolj dinamično, na ta način pa se najhitreje pripetijo večje ali manjše poškodbe, bodisi zgolj udarnine ali ureznine na prstu bodisi večje rane, kot so denimo hujše opekline. Vsem vrstam poškodb pa je skupno to, da je potrebno poskrbeti za pravilno celjenje ran, pri katerem se nam tkivo in kožna povrhnjica hitreje obnavljata, mi pa lahko zaživimo naprej.

Čeprav velika večina ran, sploh tistih manjših, površinskih, ne pusti opaznih sledi, pa je celjenje ran vedno zapleten proces, saj nanj vplivajo najrazličnejši dejavniki. Med najpogostejše pa sodi prav oskrbovanje poškodb, s katerim med drugim prispevamo tudi k hitrejšemu celjenju ran. Da bi znali ustrezno oskrbeti rano in obenem poskrbeti tudi za denimo hitrejše celjenje ran po operaciji oz. poškodbah, pa je dobro, da poznam proces celjenja ran. Slednji običajno poteka v štirih fazah, od katerih je odvisno tudi kasnejše zdravljenje. Način zdravljenja in uporabe zdravilnih sredstev za okrevanje po poškodbi je seveda odvisen tudi od vrste in mesta poškodbe ter resnosti.


Celjenje rane je hitrejše ob primerni oskrbi

Kako poteka proces celjenja ran?

Večina lažjih ran, denimo površinskih ran, pri katerih kost ali tkivo nista prizadeta v tolikšni meri, se celi v štirih fazah. Vsekakor gre pri celjenju ran za zapleten proces; prva faza zajema strjevanje krvi, saj se na ta način rana zapre. Med drugo fazo se vnetje razširi na tkivo rane, medtem ko pri tretji fazi nastane t. i. granulacijsko tkivo. Slednje privede tudi do četrte, zadnje, faze, pri kateri nove žile poskrbijo za prenos hranilnih snovi in kisika. Omenjeno granulacijsko tkivo pri tem zapolni prejšnjo rano, zatem pa nastopi zorenje, med katerim pride do preoblikovanja brazgotinastega tkiva.

Načeloma velja, da se površinske rane lahko zacelijo tudi same, vendar pa pri tem obstaja tveganje za nastanek raznih okužb. Prav tako obstaja tudi tveganje, da se rana ne zaceli pravilno ter da med celjenjem rane pride do poškodb v tkivu oz. kožni povrhnjici. Med samim procesom celjenja rane se lahko rana tudi umaže, vanjo pa vstopijo bakterije, zato je čiščenje skorajda nujno.


Smiselna uporaba sredstev za hitrejše celjenje ran

Za hitrejše celjenje ran (po operaciji, šivanju ali kakršnikoli drugi poškodbi) je popolnoma smiselno, da si pomagamo s sredstvi za optimalno celjenje. Slednja so na voljo tako na recept kot tudi brez recepta, najdemo pa jih v lekarni ali na spletu. Pršilo za celjenje ranPodjetje Tosama med drugim nudi najrazličnejše pripomočke in sredstva za celjenje ran po šivanju, operacijah itd.

Na spletni strani pa ne najdemo zgolj bogate ponudbe izdelkov, kot so denimo spreji, geli in kreme za rane, temveč tudi koristne informacije, ki nas podučijo o postopanju ob poškodbah. S pomočjo teh informacij se bistveno hitreje in lažje odločimo za način zdravljenja in celjenja ran, kot pa če bi ravnali zgolj po lastnih izkušnjah. Ker običajno tudi ne vemo, kako ravnati ob poškodbi oz. rani, nam tovrstne informacije pridejo še kako prav.

Najkoristnejši izdelki, ki se jih za celjenje ran po operaciji, šivanju ali katerikoli drugi poškodbi poslužuje večina, so spreji in geli, a pomembno je, da rano najprej dobro očistimo.

Izdelki za hitrejše celjenje ran


Kako ravnati v primeru poškodbe?

V primeru poškodbe, katere posledica je manjša rana, je nujno, da rano očistimo, denimo s sprejem za rane, saj je to pogoj za optimalno celjenje, ki sledi. Na ta način med drugim preprečimo tudi okužbe rane, do katerih lahko pride. V kolikor rana ni huda, sledi uporaba obliža oz. sterilne rane, pri okrevanju po operaciji oz. šivanju pa je postopek drugačen. Pri kirurških ranah je denimo celjenje ran po operaciji, tj. celjenje ran po šivanju, ključnega pomena.

Za hitrejše celjenje ran pa je vsekakor nujna uporaba kakovostnih sredstev, s katerimi rano primerno oskrbimo. Za celjenje ran po operaciji se najpogosteje uporabljajo mazila, ki jih nanesemo enkrat do dvakrat dnevno, da zmanjšamo možnost nastanka brazgotine. Zatem lahko sledi tudi nanos obliža ali gaze. Na ta način se pooperativna rana vsekakor hitreje zaceli kot pa če ne bi uporabili ničesar.


Celjenje ran po operaciji in šivanju naj bo hitro

Cilj celjenja ran po šivanju, operaciji in kateremkoli operativnem posegu je zlasti hitrost celjenja in zmanjševanja možnosti nastanka brazgotin. Tako kot pri drugih ranah in poškodbah pa je nujno, da spremljamo proces celjenja rane in opazujemo morebitne spremembe, ki bi lahko vodile do razvoja okužb, denimo rdečine ali oteklin. Z nanosom zdravilnih sredstev (krem, mazil, gelov in sprejev) lahko ne le pospešimo celjenje ran po operaciji, temveč preprečimo brazgotinjenje. Izdelki so na voljo tako v fizičnih prodajalnah, kot tudi na spletu.

Podjetje Tosama med drugim nudi pester izbor izdelkov, s katerimi pospešimo zdravljenje in poskrbimo za hitrejše celjenje ran (po šivanju, operaciji idr.). Vsi izdelki so na voljo brez recepta, pred nakupom pa se lahko podučimo tudi o njihovi učinkovitosti. Tako kot drugod pa tudi tu velja previdnost, saj je vsak izdelek namenjen svojemu tipu rane in poškodbe.