Krema za mišice bi morala biti del osnovne opreme vsakega športnika

Utrujene mišice so težava, s katero se srečuje čisto vsak posameznik, eni bolj, drugi manj pogosto. Kljub ustreznemu ogrevanju in ohlajanju ob telesni aktivnosti zato pogoto posežemo po kremah in gelih, ki te težave blažijo. Na trgu so na voljo v različnih oblikah, od gelov in krem do losjonov, masažnih olj in obkladkov. Katero bomo izbrali je seveda odvisno od osebnih preferenc, a verjetno ne bo odveč nekaj informacij o kremah za masažo mišic, za njihovo ogrevanje ali sprostitev. Poleg bolečin po športnih naporih so izjemno učinkovite tudi pri lajšanju drugih težav z mišicami, ki so lahko posledica prepiha ali napačne lege med spanjem, če omenimo samo dva najpogostejša primera, ki povzročita bolečine v mišicah, kadar te niso povezane s športom.

Zdravilne učinkovine v kremah in gelih za mišice

Kreme za masažo mišic zelo pogosto vsebujejo izvlečke zdravilnih rastlin, za katere so že naše babice in dedki vedeli, da nekatere blagodejno delujejo na sproščanje mišic, druge pa na hlajenje ali segrevanje, spet tretje pospešujejo celjenje in skrajšajo obdobje okrevanja. Med zdravilnimi zelišči, ki jih bomo pogosto srečali v kremah za mišice, so (med drugimi) izvleček divjega kostanja, mete, arnike, gabeza ... Eterična olja so prisotna tako v gelih kot kremah in oblogah, pomembno pri njih pa je, da za razliko od domačih pripravkov vsebujejo preverjene sestavine, kadar je le mogoče ekološke pridelave, sama priprava krem in gelov za mišice pa poteka v kontroliranem okolju, kar zagotavlja varnost izdelkov.

krema za ogrevanje mišic

Masaža ali obloga za različne bolečine

Kadar gre za utrujene mišice, je dobrodejna masaža z olji ali geli, tudi kremami. Ročna masaža dodatno stimulira mišice, da se prej sprostijo ter ogrejejo, okrevanje je zato bistveno krajše. Masaža mišic je zelo dobrodejna tudi pred samo športno aktivnostjo, sploh kadar smo v preteklosti že izkusili poškodbe. S kremo za ogrevanje mišic te kar najbolje pripravimo na povečano obremenitev in bistveno zmanjšamo možnost ponovitve poškodbe, bolj kot s samim fizičnim ogrevanjem. Kadar sumimo na poškodbo sklepa ali mišice, se raje zatečemo k uporabi oblog, ki enako dobro učinkujejo na mišice, le da pri njih ne tvegamo dodatnih poškodb ali poslabšanja stanja.

Kreme za mišice tudi ob bolečinah v križu in hrbtenici

Tudi bolečine v križu so najpogosteje posledica napačne obremenitve mišic, zato kreme za masažo in sprostitev mišic bistveno prispevajo k izboljšanju stanja v kar se da kratkem času. Pri bolečinah v hrbtu moramo biti poleg uporabe gelov za masažo pozorni tudi na čim bolj pravilno držo, raztezanje in pravilni položaj pri spanju oziroma počitku. Kreme za boleče mišice delujejo tudi rahlo protibolečinsko, zato je njihova uporaba priporočljiva pred raztezanjem in razgibavanjem hrbtenice. Čeprav je uporaba krem in gelov za masažo mišic zelo varna, se je v primeru dlje trajajočih, hudih ali pogosto ponavljajočih se bolečin potrebno posvetovati z zdravnikom o varnem načinu uporabe krem za boleče mišice.

gel za sprostitev mišic

Aromaterapija, masaža in protibolečinska terapija v enem

Vsebnost krem in gelov za mišice zagotavlja tudi aromaterapevtsko izkušnjo. Ta je lahko sproščujoča ali poživljajoča, ali oboje v enem, odvisno od tega, katero kremo in na kakšen način uporabljamo. O izbiru pravega gela za masažo ali sprostitev mišic se je najbolje posvetovati s farmacevtom ali drugim strokovnjakom, saj bomo le tako deležni maksimalnega učinka njihove uporabe.