Oskrba rane - nujnost hitrega ukrepanja


Oskrba rane je nujno potrebna tudi takrat, kadar se nam rana ne zdi ogrožajoča. Če odrgnine in poškodbe ne oskrbimo pravočasno, lahko namreč v kri in s tem v centralni živčni sistem vdrejo mikrobi, kar lahko vodi v hujše zaplete. Ločimo več vrst ran, med njimi so lahko majhne in površinske (praske, odrgnine) in tiste, ki segajo v globlje plasti tkiv. Glede na nastanek ločimo med akutnimi ranami (kirurške, travmatske - poškodbe, opekline) in kroničnimi ranami (golenja razjeda, preležanina, maligna kožna rana, diabetično stopalo). Oskrba rane je odvisna od vrste, tako se oskrba kronične rane razlikuje od oskrbe kirurške rane ali oskrbe opeklinske rane, v vsakem primeru pa je potrebno zagotoviti čistočo in sterilnost.

NUDIMO TUDI OBLAČILA ZA DOJENČKA!

Pravilna oskrba rane - prask, odrgnin


Oskrba rane, ki ni hujša, lahko poteka kar doma. Najprej si temeljito očistimo roke, in sicer z (antibakterijskim ali nevtralnim) milom in vodo, če to ni na voljo pa z antiseptičnimi vlažilnimi robčki. Če imamo na voljo rokavice za enkratno uporabo, jih pred kakršnokoli oskrbo rane uporabimo. Nato previdno očistimo poškodovano mesto. Uporabimo lahko kar milo in obilo tekoče vode, najbolje pa je, da uporabimo fiziološko raztopino. Ko smo poškodovani del telesa očistili, obolelo mesto previdno osušimo. Nato oskrba rane vključuje zavarovanje mesta, in sicer uporabimo oblogo za oskrbo rane, s čimer preprečimo vdor bakterij. Oskrba opeklinske rane prav tako vključuje čiščenje in uporabo oblog, oskrba kirurške rane pa v sodobnem času vključuje tudi uporabo izdelkov, ki pospešujejo celjenje.

oskrba kronične rane


Na voljo je več produktov za oskrbo rane, zelo priporočljive so na primer obloge Vivamel z medicinskim medom, ki so jih razvil v podjetju Tosama d. o. o. v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, oddelkom za biologijo, Univerzitetnim kliničnim centrom v Ljubljani, Kliničnim oddelkom za kirurške okužbe in Čebelarstvom Božnar.


Oskrba kronične rane in vplivi na celjenje


Kronična rana
je tista, pri kateri celjenje poteka dlje časa. Na celjenje rane lahko vpliva več dejavnikov, med njimi okužba, motnje prekrvavitve, mrtvine v rani in spremljajoče sistemske bolezni. Na celjenje vplivajo tudi bolnikova starost, telesna teža (podhranjenost ali debelost), nepomičnost, kronično vensko popuščanje in splošno stanje telesnega zdravja. Začetna oskrba kronične rane vključuje umivanje z milom in tekočo vodo ter obkladki s fiziološko ali Ringerjevo raztopino. Nadaljnje oskrbe kronične rane pa vključujejo več metod (encimski način, avtolitično metodo, biološki način in kirurško oskrbo rane). Oskrba kronične rane vključuje tudi izpiranje in prevezovanje.


Oskrba rane z oblogami iz medicinskega medu


Oskrba rane z oblogami iz medicinskega medu Vivamel vključuje več faz:

 • čiščenje, del katerega je zaustavitev krvavitve ter odstranitev odmrlega in poškodovanega tkiva,
 • granulacijo, ki je faza proliferacije in dozorevanja celic,
 • epitelizacijo, ki je faza rasti povrhnjega sloja oziroma brazgotine ter
 • zorenje rane in preoblikovanje tkiva.

oskrba rane


Medicinski med, ki je prisoten v Vivamel medicinskih pripomočkih za oskrbo rane je sterilen in klinično testiran ter dokazano deluje na najpogostejše seve Gram pozitivnih in Gram negativnih bakterij, visoke vsebnosti elementov v njem (encim glukozne oksidaze, kalij, mangan, cink, kalcij, prolin, kinurenska kislina, fenolne spojine) pa prispevajo k hitrejši obnovi tkiv in celjenju.


Prednosti uporabe Vivamel pripomočkov za oskrbo rane so še:

 • omogočanje vlažnega celjenja ran,
 • bakteriostatično delovanje,
 • čiščenje okužene rane,
 • preprečevanje okužb,
 • spodbujanje granulacije in epitelizacije,
 • spodbujanje celjenja brez brazgotinjenja,
 • zmanjševanje neprijetnega vonja in
 • stroškovna učinkovitost.


Vivamel pripomočki za oskrbo rane (tudi za oskrbo kronične rane, kirurške rane ali opeklinske rane) se z ranjenim mestom ne zlepijo in bolniku ne povzročajo bolečin pri menjavi preveze ter so na splošno enostavni za uporabo. Za več informacij o pravilni oskrbi rane in primernih izdelkih se lahko obrnete na podjetje Tosama d. o. o. Z vami bomo delili bogate izkušnje ter vam svetovali o najprimernejših izdelkih.

Vas zanima katere plenice so najboljše za vašega novorojenčka? Več tukaj:https://www.vsi.si/tosama/katere-plenice-so-najboljse-za-novorojencka