Pošlji povpraševanje

Ortoze in trakovi za zapestje kot pomoč pri bolečini v zapestju


Skoraj vsakdo se je v svojem življenju verjetno že srečal z bolečino v zapestju. Zapestje je namreč zelo izpostavljen del telesa, ki ga uporabljamo skoraj pri vsakem opravilu. Zelo pogosto se to lahko zgodi takrat, ko se človek med padcem ujame na roke in si pri tem poškoduje zapestje. Poškodbe in posledično bolečine v zapestju pa lahko prizadenejo ljudi vseh starosti. Otroci, ki raziskujejo svet, se lahko hitro poškodujejo. Prav tako odrasli, ki so aktivni, seveda pa se lahko nesreča zgodi tudi pri čisto običajnih opravilih. Še posebej pa to velja za starejše, katerih kosti so še toliko bolj občutljive in so posledično še bolj dovzetni za različne poškodbe, še posebej takšne, ki vodijo v bolečino v zapestju. V vseh primerih so v veliko pomoč lahko ortoze za zapestje ali trakovi za zapestje.

Ob prvih bolečinah v zapestju posezite po oprnici za zapestje

Kaj storiti ob bolečini v zapestju?

Bolečina v zapestju je lahko bolj mile narave, lahko pa je hujša. V tem primeru samo ortoza za zapestje morda ne bo dovolj. Lahko jo spremlja oteklina, zmanjšana moč roke, slabša gibljivost ter bolečina ob gibu in pritisku na predel. Takrat je nujen obisk zdravnika, ki bo tudi odločil o primernem načinu zdravljenja. Ta se razlikuje glede na starost pacienta, način njegovega življenja in seveda naravo same poškodbe. Zdravnik vas lahko glede na značilnost poškodbe pošlje na rentgen, ki bo pokazal, ali gre za zlom, zvin ali izpah v zapestju.

Po postavitvi diagnoze se začne rehabilitacija. Njen namen je  zmanjševanje bolečine v zapestju, takojšnja aktivacija prostih sklepov in čimprejšnja povrnitev gibljivosti, moči in uporabnosti roke. V začetku bo verjetno potrebna imobilizacija zapestja, ki se lahko naredi z mavcem, ortozo za zapestje ali pa trakom za zapestje. Takojšnje gibanje vseh prostih sklepov je zelo pomembno zato, ker na ta način preprečujemo otekanje roke. Ko roka počiva, jo lahko nosimo v ruti pestovalki, kar zaradi dviga tudi preprečuje otekanje. Večkrat na dan jo lahko hladite z ledom. Po potrebi vzemite protibolečinsko tableto, ki vam jo predpiše zdravnik.


Različne ortoze za zapestje

Ortoze za zapestje se med seboj razlikujejo v mnogih podrobnostih, saj je zelo pomembno, da opornica ustreza posameznikovim potrebam in naravi poškodbe. Stabilizacijska ortoza za zapestjeNudijo večjo oporo, kot trakovi za zapestje. Obstajajo opornice za desno in levo roko, v različnih številkah za različne obsege zapestij. Nekatere so namenjene le kot opora šibkemu, togemu ali bolečemu zapestju. Spet druge so na primer namenjene bolečini v zapestju v primeru sindroma karpalnega kanala. Večina ortoz za zapestje kljub stabilni opori omogoča polno gibljivost palca in prstov, ki je zelo pomembna.

Gibljivost palca pa onemogočajo tiste opornice, katerih namen je natanko to – stabilizacija palca in zapestja. Te se pogosto uporabljajo pri športnikih, predvsem košarkarjih in odbojkaših za preprečevanje poškodb in pri ponovni aktivnosti po poškodbi.

Na voljo so tudi ortoze za zapestje, ki so namenjene nočni uporabi. Nošnja teh se priporoča kot počivalna opora pri sindromu karpalnega kanala, pri zvinu in po zlomu. Tako vas čez noč ne bo skrbela bolečina v zapestju in morebitne dodatne poškodbe.


Trakovi za zapestje

Za bolečino v zapestju pa je zelo učinkovit tudi trak za zapestje. Na voljo so različni trakovi, ki v glavnem služijo opori in stabilizaciji zapestja. Ti fiksirajo manj, kot ortoze za zapestje, ter za razliko od le-teh manj ovirajo gibanje. Trak za zapestjeSo veliko lažji, zračnejši ter posledično udobnejši za nošnjo. Iz teh razlogov so tudi primerni za vsakodnevno uporabo. Trakovi za zapestje se lahko uporabljajo pri športnih aktivnostih, pri povečani fizični dejavnosti in tudi kot stabilizator zapestja pri sindromu karpalnega kanala ali kakšnem drugem bolezenskem stanju, ki povzroča bolečino v zapestju. Nekateri so univerzalne velikosti, zato vam ni potrebno meriti roke pred nakupom.

Za močnejšo oporo šibkega, togega ali poškodovanega zapestja pa lahko izberete tudi dvojni trak za zapestje. Ta gibanje omeji malo bolj ter s tem zagotovi močnejšo stabilizacijo. Ker ga sami ovijete okrog roke, lahko prilagodite tudi raven kompresije. Imajo tudi penasto blazinico, katere namen je dodatna stabilizacija, udobje in zaščita. Tudi tovrsten trak za zapestje ima prilagodljivo oziroma univerzalno velikost. Primeren je za desno ali levo zapestje.

Lahko pa se odločite tudi za trak za zapestje, ki ima v tkanini posebne keramične delce. Njihov namen je, da odbijajo telesno toploto v obliki infrardeče toplote. Na ta način se tkivo globinsko pregreva, kar pa dokazano deluje tako preventivno, kot kurativno. Deluje namreč protivnetno, stimulira celice in tkiva, pospešuje prekrvavitev, pospešuje zdravljenje po poškodbah, sprošča mišično napetost in lajša bolečine v zapestju. Tovrsten trak za zapestje deluje tako pri akutnih stanjih, kot tudi pri kroničnih. Pred nakupom pa je treba izmeriti obseg zapestja, da lahko izberete primerno številko.


Skrb za trakove in ortoze za zapestje

Vsak izdelek, kot je trak za zapestje ali ortoza za zapestje, ima priložena navodila za uporabo in vzdrževanje, ki jih je treba skrbno upoštevati. Navodila se razlikujejo pri vsakem pripomočku, vendar pa obstajajo neke splošne smernice, ki jih je treba upoštevati pri vseh. Pri pranju se ne sme uporabljati belila in mehčalcev. Izdelke sušite na zraku in ne na grelnih telesih oziroma na soncu.