Najboljša sončna krema za obraz prepreči poškodbe na ravni celic

 

Čezmerna izpostavljenost sončni svetlobi vpliva na našo kožo na celični ravni, zato je vsakodnevna uporaba sončne kreme za obraz izredno pomembna, tako poleti kot pozimi. Povrhnjica kože na obrazu je tanjša, občutljivejša in bolj izpostavljena poškodbam, ki jih povzročajo UV žarki, zato moramo izbrati najboljšo sončno kremo za obraz z visokim zaščitnim faktorjem.

Toda kaj pravzaprav je zaščitni faktor SPF? Zaščitni faktor oziroma SPF (Sun protection factor) je čas zaščite pred negativnimi vplivi UVB žarkov, po uporabi sončne kreme. Čas zaščite je odvisen tudi od UV sevanja, si smo mu izpostavljeni, saj nas bo enak zaščitni faktor ob 10 uri zjutraj ščitil dlje časa kot opoldne. 


Sončna krema za obraz


Kakšna je naloga pravilno izbrane kreme za sončenje za obraz?

Koža na obrazu je izjemno tanka, a vendarle nas nenehno varuje pred mehanskimi poškodbami, mikrobi, izsušitvijo in UV žarki. Škode, ki jo povzroči dolgotrajna izpostavljenost soncu in UV žarkom, ni moč popraviti, zato jo moramo ustrezno zaščititi s kvalitetno sončno kremo za obraz.

Ustrezna zaščita pomaga preprečiti hiperpigmentacijo, fotostaranje, sončne opekline in poškodbe na ravni celic. Sončne opekline so posledica čezmerne izpostavljenosti soncu, katere vidimo s prostim očesom. Opečena koža je občutljiva, saj so UV žarki poškodovali povrhnjico in s tem obrambne funkcije. Poškodbe na ravni celic so še posebej nevarne, saj UV žarki poškodujejo gradbene elemente beljakovin, dele DNK, celičnih ovojnic in proteinov. Zaradi celičnih poškodb je koža tanjša, gubasta in manj prožna.

S sončno kremo za obraz učinkovito zaščitimo kožno povrhnjico in preprečimo pojav pigmentnih madežev in gubanja kože. Toda ali ste vedeli, da moramo za učinkovito delovanje sončno kremo namazati na obraz vsaj 30 minut pred izpostavljenostjo soncu? Šele po 30 minutah se namreč krema za sončenje za obraz popolnoma vpije v kožo in nudi maksimalno zaščito.

 

 

Najboljša sončna krema za obraz mora biti skrbno izbrana

Pred izpostavljanjem sončnim žarkom je pravilna izbira sončne kreme za obraz ključnega pomena. Vsi smo že kupili sončno kremo ter jo uporabili za zaščito telesa in obraza. Pomislimo, bi enako storili z mlekom za telo ali z nočno kremo za obraz? Verjetno ne. Koža na obrazu je občutljivejša, tanjša in vedno znova izpostavljena vsakodnevnim vplivom okolja, zato mora biti sončna krema za obraz nežnejša, zaščitni faktor pa nekoliko višji.

Pri izbiri najboljše sončne kreme za obraz moramo upoštevati svojo polt, tip kože ter temu prilagoditi teksturo, gostoto, zaščitni faktor in sestavo kreme. Pri nepravilni izbiri kreme za sončenje za obraz se namreč lahko zgodi, da se zamašijo pore, povzročijo nečistoče in sprožijo alergijske reakcije. Za optimalno zaščitno moramo sončno kremo nanašati vsakodnevno, saj smo nenehno izpostavljeni UV žarkom - tudi med oblačnim vremenom.