Pošlji povpraševanje

Razstrupljanje telesa z delnim postenjem: učinkovito čiščenje telesa z javorovim sirupomRazstrupljanje telesa je izjemno pomembno. Kopičenje strupenih snovi, ki smo jim izpostavljeni vsakodnevno, pogosto privede do zdravstvenih težav in celo do kroničnih bolezni. Čeprav ima naš organizem vzpostavljen sistem za odstranjevanje toksinov, je občasno potrebna dodatna pomoč. Za najboljše rezultate je priporočljivo celostno čiščenje telesa, ki zajema različne vidike in metode. Ena od možnosti je denimo postenje.


Razstrupljanje telesa s postenjem – da ali ne?

Postenje velja za eno od najstarejših metod za čiščenje oz. razstrupljanje telesa. Pomaga pri razbremenitvi črevesja oziroma prebavnega sistema, posledično pa je proces odstranjevanja toksinov učinkovitejši. Postenje je med drugim zelo koristno za imunski sistem, saj se v našem črevesju nahaja kar približno 70 odstotkov vseh imunskih celic. Vendar pa ima klasično postenje, med katerim se vnos hranilnih snovi povsem ustavi, določene slabosti. Čeprav poskrbi za učinkovito razstrupljanje telesa, vas lakota ovira pri vsakodnevnih aktivnostih, še posebej če se ji pridružijo utrujenost, glavoboli in/ali nemir.


razstrupljanje telesa


Precej boljši pristop za večino je zato t. i. delno postenje. Ena od najbolj priljubljenih metod delnega postenja temelji na uživanju napitka, pripravljenega iz javorovega sirupa Madal bal, ki so mu dodani drevesni sirupi petih različnih vrst palm. Gre za pripravek, ki ga je naturopat Stanley Borrough, utemeljitelj priljubljene limonine diete, ustvaril v sodelovanju s švicarskimi zdravniki in drugimi znanstveniki, in sicer v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Preprosti naravni sladkorji preprečujejo neprijetno lakoto, vendar je kalorični vnos dovolj nizek, da je možno uspešno razstrupljanje. Čiščenje telesa pa je še učinkovitejše po zaslugi številnih koristnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v sirupu.


Dodatni nasveti za čiščenje telesa

Za učinkovitejše razstrupljanje organizma lahko poskrbijo tudi izvlečki nekaterih rastlin. Odlična izbira so na primer izvlečki artičok in belušev ter izvlečki kurkume in ingverja. Če vas zanimajo predvsem pripravki za čiščenje jeter, pa je še posebej priporočljiv pegasti badelj. Vsebuje namreč snov, imenovano silimarin, ki prispeva k zaščiti, razbremenitvi in hitrejši regeneraciji jeter. Poleg pegastega badlja pa je lahko za jetra prav tako zelo koristen antioksidant, imenovan glutation. 

čiščenje telesa

Kot je znano, imajo jetra ključno vlogo pri odstranjevanju strupenih snovi, zato je pomembno, da jim zagotovite ustrezno podporo. Če so preobremenjena ali celo poškodovana, je namreč razstrupljanje telesa močno oteženo. Da bo čiščenje telesa karseda uspešno, se priporoča tudi obiskovanje savne, suho ščetkanje kože, redno ščetkanje jezika, povečanje vnosa vlaknin in pitje zelenega čaja. Seveda pa pri tem ne smete pozabiti na osnovne ukrepe, ki vključujejo urejeno prehrano s čim večjim deležem svežega sadja in zelenjave (najbolje iz ekološke pridelave), zadosten vnos tekočine, izogibanje stresu, redno telesno aktivnost in skrb za kakovosten spanec.