Repelent proti komarjem za brezskrbne poletne večere

Repelent proti komarjem je nujen pripomoček, ki mora biti poleti in v zgodnji jeseni vedno pri roki, da lahko odženemo te nadležne žuželke. Nekatere ljudi grizejo bolj, nekatere manj, a prav vsem je znan občutek, ko ob bolj vlažnih lokacijah ti insekti začnejo piti kri in tako pustijo neprijetno oteklino in srbečico. To lahko na morju, v kampu, ob reki, jezerih ali kar na domačem vrtu popolnoma uniči izkušnjo uživanja in sproščanja. Ravno zato je pomembno, da imamo ves čas pri roki na voljo sredstvo za odganjanje teh insektov - tako bomo poskrbeli za brezskrbno preživljanje toplih poletnih večerov.

repelent proti komarjem za otroke

Repelent proti komarjem je eno izmed najučinkovitejših orodij

Repelent proti komarjem je zraven raznih baterijskih vložkov, sveč, zapestnic in visokofrekvenčnih naprav eno izmed najboljših orodij za zaščito pred temi žuželkami. Komarji so vsako poletje neprijetni gostje, ki nam lahko pokvarijo zunanje aktivnosti in spanje.

Poleg tega, da so nadležni, so tudi lahko prenašalci različnih bolezni, kot so na primer malarija, denga in vročica Zahodnega Nila, zato so sredstva za zaščito še posebej esencialna, če potujete v južnejše kraje. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da se primerno zaščitimo pred piki teh insektov.


Kako pa delujejo spreji proti komarjem?

Repelent proti komarjem je snov, ki odbija omenjene žuželke in v mnogih primerih tudi nekatere druge vrste insektov. Njihov mehanizem delovanja temelji na ustvarjanju vonja, ki je za žuželke neprijeten in jih ohranja na varni razdalji. Obstaja več vrst repelentov, odvisno od aktivne sestavine, ki je uporabljena.

Najpogosteje se ta zaščitna sredstva uporabljajo na osnovi kemikalij, kot sta DEET (dietil-meta-toluamid) in IR3535 (etil butilacetilaminopropionat). Učinkoviti so proti številnim vrstam žuželk in nudijo dolgotrajno zaščito. Poleg tega pa so na voljo tudi repelenti na naravni osnovi, ki vsebujejo naravne sestavine, kot so olje evkaliptusa, citronela in limonska trava. Ti so sicer bolj prijazni do okolja, vendar imajo lahko krajšo obstojnost.


Repelent proti tigrastim komarjem - ali se razlikuje od navadnega?

Repelent proti tigrastim komarjem se zares razlikuje od tistega proti navadnim, saj slednji prihajajo iz drugačnega geografskega območja in imajo drugačne lastnosti. Nekatere aktivne sestavine, ki sestavljajo repelent proti tigrastim komarjem so na primer pikaridin, metoflutrin, permetrin ali kombinacije teh sestavin.

Izbrane so zaradi njihove specifične učinkovitosti pri odganjanju teh žuželk. Repelent proti tigrastim komarjem lahko deluje tudi kot zaščita proti navadnim, ne pa obratno, saj je za odganjanje te vrste potrebna na primer 30% koncentracija DEET, za navadno vrsto pa je lahko tudi manjša.

repelent proti tigrastim komarjem

Sprej proti komarjem - katere vrste poznamo?

Sprej proti komarjem se nahaja v več različnih oblikah in je lahko sestavljen iz veliko različnih sestavin. Kljub temu pa obstaja nekaj vrst, ki se najpogosteje uporabljajo:

  • na osnovi DEET: DEET je ena izmed najbolj raziskanih in učinkovitih kemikalij za odganjanje teh insektov. Na voljo so sredstva v različnih koncentracijah, od 10% do 100%. Večja koncentracija DEET-a zagotavlja daljšo zaščito, vendar je priporočljivo, da se uporablja koncentracija okoli 30-50%, saj večja koncentracija od te ne nudi bistveno daljše zaščite. Repelenti na osnovi DEET so primerni za odrasle in otroke, vendar se ne smejo uporabljati pri dojenčkih, mlajših od dveh mesecev,

  • na osnovi IR3535: IR3535 je snov, ki je prav tako učinkovita pri odganjanju teh nadležnih žuželk. Je manj toksična od DEET-a in jo lahko uporabljajo tako odrasli kot otroci. Sprej proti komarjem na tej osnovi je prav tako na voljo v različnih koncentracijah, priporočljiva koncentracija pa je okoli 20%,

  • na naravni osnovi: sprej proti komarjem na naravni osnovi je alternativa kemikalijam in je bolj prijazen do okolja. Vsebuje naravne sestavine, kot so olje evkaliptusa, citronela, limonska trava, meta in lavanda. Te sestavine oddajajo vonj, ki žuželke odbija, zaščitna sredstva na naravni osnovi pa so primernješa za uporabo pri otrocih in ljudeh z občutljivo kožo.


Repelent proti komarjem za vsakega

Sprej proti komarjem je na voljo v več različicah, z različnimi sestavinami in koncentracijami, zato je mogoče najti zaščitno sredstvo za te nadležne insekte prav za vsakega. Nekateri ljudje imajo bolj občutljivo kožo, zato morajo nekoliko bolj paziti, katere snovi nanašajo na svojo kožo. Prav tako so nekatere sestavine in koncentracije, ki nekoliko bolj škodijo dojenčkom, zato je tudi v tem primeru priporočljivo posvetiti malo več pozornosti pred nakupom zaščitnega sredstva proti žuželkam. Zaščitna sredstva so na voljo tudi glede na žival, pred katero se želimo zaščitit: na voljo je repelent proti tigrastim komarjem, navadnim, takim ki deluje tudi proti ostalim žuželkam, kot so klopi, muhe, obadi, ose in tako naprej.

Vsi se strinjamo, da so komarji ena izmed najbolj nadležnih žuželk v poletnih dneh. Zato je pomembno, da se s pravim repelentom proti njim zavarujemo in tako poskrbimo za prijetne poletne dni in večere. V vsakem primeru pa se je pred nakupom repelenta potrebno pozanimati o sestavinah, ki lahko povzročijo morebitne alergijske reakcije in drugih nevšečne telesne odzive. Na srečo so repelenti na voljo za vse individualne potrebe in tipe kože.

sprej proti komarjem