Klimatske naprave na splošno - Vitanest d.o.o.

Vitanest d.o.o.

Zrak je mešanica suhega zraka (elementov, ki ne kondenzirajo) in vodne pare. Ko govorimo o vlažnem zraku, uporabljamo termin, s katerim označujemo zrak, ki nas obkroža in ga dihamo (soparno, megleno, oblačno, ..).

Delovanje klimatske naprave

kako delujejo klimatske naprave. Ko prostor klimatiziramo, odvzamemo del zraka iz njega in ga obdelamo, tako da vzpostavimo idealno temperaturo in vlažnost. Hladen zrak v prostoru ogrevamo, topel zrak pa hladimo in razvlažujemo. Vse to zmore ena sama naprava, ki jo imenujemo klimatska naprava. Klima naprave hladijo in grejejo 12 mesecev na leto, saj nekateri modeli učinkovito delujejo tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah, celo do -25°C.

Klima naprave za termično udobje

Klimatska napravaUgodne klimatske razmere v prostoru imajo velik pomen, Klimatske razmere so odvisne od temperature zraka, premikanja zraka in vlažnosti zraka. Idealna temperatura v bivalnih in pisarniških prostorih se giblje okrog 20°C, v proizvodnih prostorih pa okrog 18°C. Zaradi slabega zraka in vročine se splošna storilnost zmanjša za ca 30%, produktivnost se pri 24°C zmanjša že za 10%, nevarnost nesreč pri delu pa se poveča za ca 23%. Vsako odstopanje od idealnih termičnih pogojev namreč pomeni poslabšanje termičnega udobja, kar vpliva na splošno telesno počutje in zmanjšanje telesnih in psihičnih sposobnosti. Posebno je termično udobje pomembno za pisarniške delavce, delavce v proizvodnji, šolarje in dijake, bolnike in starejše ljudi, zato so klimatske naprave tu še posebej pomembne.

Tehnološki napredek je omogočil razvoj posebnih sredstev in klimatskih naprav, ki absorbirajo toploto in vlago, tako da termično udobje več ni nedosegljiva želja. Ravno zaradi želje po napredku in doseganju vedno boljših življenjskih pogojev in rezultatov so klima naprave postale sestavni del vsakega prostora z dobro klimo. Dejansko nepogrešljive so v prostorih, kjer se zbira veliko ljudi in v prostorih z opremo, ki lahko obratuje le pod idealnimi termičnimi pogoji (računalniški centri, laboratoriji, operacijske sobe). Marsikateri prostor se lahko greje in hladi le s klimatsko napravo, kar za potrošnika pomeni enostavno upravljanje in velik prihranek energije, saj klime delujejo s pomočjo obnovljivega vira energije.

Vgradnja klimatske naprave

Investicija v klima napravo je dolgoročna, vgradnja klime enostavna in hitra, ravno tako upravljanje, ki ga potrošnik izvaja prek daljinskega upravljalnika. Vgradnjo naprav izvedejo pooblaščeni monterji klimatskih naprav. Pri vgradnji klimatske naprave je zelo pomembna primerna namestitev tako notranje kot zunanje enote sistema v deljeni izvedbi, tako imenovanega split sistem. Potrošnik lahko izbira med enojnimi ali multi split sistemi. Pri enojnem split sistemu je na eno zunanjo enoto vezana ena notranja enota, pri multi sistemih pa na eno zunanjo enoto vežemo tudi do osem notranjih enot. Izvedbe notranjih enot so lahko: stenska, talna, vgradna, kasetna, kanalska.

Izbira moči naprave, tipa notranje ali zunanje enote in kraja namestitve klima naprave je odvisna od želja potrošnika, termičnih lastnosti in potreb določenega objekta ter razporeditve prostorov. Ponavadi monter pred namestitvijo klime najprej opravi strokovni ogled prostora ali projekta in se o izbiri posvetuje z naročnikom. Pred izbiro klimatske naprave je priporočljivo pregledati cenik, tehnične podatke na prospektih ter z monterjem ovrednotiti namestitev in zagon. Sama investicija v klimatsko napravo zajema vrednost klimatske naprave, vrednost vgradnje in zagona ter ustrezni DDV. Ob prodaji in vgradnji se obračuna 22% DDV, razen pri vgradnji investitorjem v socialna stanovanja pod 120 m2 uporabne površine in stanovanjske hiše pod 250 m2 uporabne površine, ko se obračuna 9,5% DDV.

Vitanest d.o.o. | Klimatska naprava, klima naprava, klimatske naprave, klime, klima naprave - povezave do naše spletne strani:
Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje