Pošlji povpraševanje

BACHOVE CVETNE ESENCE

Avtor Edvard Bach je želel zdravilo, ki bi bilo naravno in brez škodljivih stranskih učinkov in bi ga lahko vsak pripravil sam. Razmišljal je, da je treba zdraviti vzroke, in ne samo simptomov bolezni. S pomočjo uradne medicine in kemičnih zdravil simptomi lahko izginejo, a se dostikrat vrnejo ali pa jih nadomestijo novi, stranski učinki zdravil pa povzročijo dodatno škodo. Želel je najti zdravilo, ki bi zdravilo prave vzroke, te pa je videl v negativnih čustvenih stanjih, ki trajajo dalj časa. Negativna čustva so nam po njegovem dana kot kažipot, kot opomin, da v življenju kaj spremenimo. Mišljeno je, da se z njimi ukvarjamo na duševni ravni. Včasih tega nočemo ali ne moremo in takrat nam grozi, da se prenesejo na telo, kjer postanejo bolezenski znaki toliko moteči, da jih ne moremo več ignorirati. Bach pozna 38 negativnih vzorcev obnašanja, ki jih cvetne kapljice pomagajo preobraziti v pozitivne. Cvetnih esenc je 37, 38. esenca je studenčnica, ki je pripravljena na enak način kot cvetovi, 39. esenca pa so rešilne kapljice.

Bachova cvetna terapijaZA VSAKO BOLEZEN ...

Esenca trepetlike pomaga, ko se človek pretirano občutljivo odziva na vse iz okolice - kot da bi imel pretanko kožo. Začuti energije v prostoru, v drugih ljudeh, ne ve pa, od kod to prihaja in to ga moti in vznemirja. S pomočjo trepetlike se zave, da je njegova senzibilnost dar in da mora znati z njo ravnati. Esenca macesna nas okrepi pri težavah s samozavestjo. Krinkar pomaga razvijati pogum. Gorjušica je cvet svetlobe, jemljemo jo takrat, kadar se nam zdi, da je v naše življenje prišel črn oblak in vse prekril. Omogoči nam videti luč na koncu tunela. Hrast je za ljudi, ki imajo močan čut dolžnosti in vztrajajo pri delu tudi takrat, ko vsi ostali odnehajo, se umirijo in počivajo. Takim ljudem esenca hrasta pomaga umiriti se in si dovoliti počitek. S pomočjo esence tavžentrože zaščitimo svoj osebni prostor, se naučimo reči ne. Pomaga nam do zavedanja, da je prav, da sebe postavimo na prvo mesto, in da lahko šele iz lastne polnosti dajemo tudi drugim. Rožič ali himalajska plavica je edina rožica, ki ni divje rasla, ampak jo je Bach našel gojeno na vrtovih. Pomaga začutiti sebe, svoj notranji glas, in zbrati pogum, da tisto, kar začutimo kot pravo za nas, v resnici tudi živimo. Pri žalosti pomaga betlehemska zvezda; ime je prevod iz angleščine, botanično se imenuje kobulasto ptičje mleko. Olajša predelovanje hudih stvari, ki smo jih v življenju doživeli, travm, ki v nas delujejo kot zapora, ki nam onemogoča iti naprej v življenju.

ŽIVLJENJE ZDRAVNIKA BACHA

Bachovo življenje je zanimivo. Bil je človek, ki je začutil notranje znanje in bil nanj pozoren. Že v otroštvu so ga zanimali ljudje in to, kaj povzroča njihove bolezni. Pozneje je kot zdravnik, imunolog in bakteriolog ugotavljal, da se določeni rodovi črevesnih bakterij pojavljajo samo pri ljudeh, ki imajo določen karakter. Kasneje je postal homeopat, a je še vedno želel najti zdravilo, ki bi bilo povsem naravno, ne bi vsebovalo strupov in bi zdravilo v osnovi - torej vzroke in brez stranskih učinkov. Opustil je uspešno zdravniško prakso v Londonu, se preselil na podeželje ter začel iskati to pravo zdravilo. Moral je imeti veliko zaupanja in poguma, da si je z vsem svojim medicinskim znanjem upal ljudi zdraviti s preprostimi rastlinicami. Grozilo mu je, da bo izgubil zdravniško licenco, vendar ga to ni ustavilo. Na opomine zdravniške organizacije je odgovarjal, da bo svoje znanje širil naprej, oni pa naj naredijo, kar menijo, da je prav. Popolnoma se je prepustil svoji intuiciji, svojemu notranjemu občutku. Postal je tako senzitiven, da je cvet rože, drevesa ali grma le položil na jezik in začutil, pri čem bi lahko pomagal. Sledove svojega dela pa je Edward Bach zapustil tudi v homeopatiji. Umrl je star petdeset let, takoj po tem, ko je oznanil, da je njegovo delo zaključeno.

KAKO DO CVETNE ESENCE?

Obstajata dve metodi, po katerih se izdelujejo cvetne esence: sončna in metoda prekuhavanja. Tisti cvetovi, ki cvetijo zgodaj spomladi, ko sonce še ne doseže svoje polne moči, se prekuhavajo, tisti, ki cvetijo kasneje v letu, pa se pripravijo po sončni metodi: cvetovi se položijo v studenčnico na sonce za tri, štiri ure. Ta voda se potem v razmerju ena proti ena zmeša z alkoholom in tako dobimo matično tinkturo. Dve kapljici matične tinkture damo v 30-mililitrsko stekleničko alkohola (domačega žganja, ne več kot 45-odstotnega), tako dobimo koncentrat, ki pa ga za terapevtsko uporabo še enkrat redčimo z vodo. Bachove esence najbolje delujejo razredčene, podobno kot pri homeopatiji. V razredčino damo dve do sedem esenc. Štirikrat na dan jemljemo po štiri kapljice s kapalko na jezik. Uživanje razredčin je pristen način jemanja po Bachu.

REŠILNE KAPLJICE

Koncentrate kapljic jemljemo le izjemoma za akutna, prehodna stanja. Večinoma uživamo kot koncentrat le rešilne kapljice - edino mešanico, ki jo je Bach sam pripravil iz petih zelo učinkovitih esenc za prvo pomoč. Uporabimo jih takrat, ko potrebujemo hitro pomoč, ko nimamo časa razmišljati, kaj nam bo pomagalo in kako bomo spreminjali svoje življenje. Rešilne kapljice kot koncentrat delujejo hitro in močno, a ko največjo energijsko škodo popravijo, ne delujejo več; za dolgoročno terapevtsko pomoč tudi rešilne kapljice redčimo.

NISO ČUDEŽNO ZDRAVILO

Bachove esenceOriginalen Bachov pristop je, da človeka gledamo kot posameznika, kot celoto, in zanj pripravimo esence, ki ustrezajo njegovemu trenutnemu čustvenemu stanju. Esence izbiramo glede na pomanjkljivost, ki jo zaznamo v svojem življenju. Kadar na primer opazimo, da nas v zadnjem času nekaj ali nekdo zelo moti, takrat si lahko izberemo esenco bukve, da nam pomaga pri razvijanju večje tolerantnosti. Če ne izberemo najbolj primernih esenc, ni nevarnosti, to pomeni le, da bo mešanica manj učinkovita. Učinki Bachovih cvetov so zelo nežni. Običajno takoj začutimo večji mir, prinesejo nam olajšanje, tudi večjo jasnost. Delujejo na naše ozaveščanje. Niso pa čudežno zdravilo, ki bi za nas v hipu vse rešilo. Navznoter nas krepijo; vse, kar je potrebno, pa naredimo sami. Bachove esence so primerne za nas takrat, ko smo se pripravljeni poglobiti v svojo situacijo in tudi kaj spremeniti. Z esencami moramo sodelovati.«
Ne moremo trditi, da Bachove kapljice zdravijo neposredno telesne bolezni, njihovo mesto delovanja so namreč čustvena stanja. Dejstvo pa je, da je nekdo, ki je umirjen, živi izpolnjeno življenje in sledi svojemu veselju, tudi bolj zdrav. Kapljice tudi niso nadomestilo za zdravniško pomoč, kadar je ta potrebna. Vendar se priporoča, da ob pomoči uradne medicine jemljemo tudi kapljice; te gredo namreč skupaj z vsemi oblikami zdravljenja. Bolnike krepijo v njihovem zaupanju in optimizmu in to so kvalitete, ki pomagajo pri vsakršni vrsti zdravljenja. Poleg tega pomagajo odstranjevati stranske učinke kemičnih zdravil.

OMOGOČAJO PRISTEN STIK S SABO

Na bachovo cvetno terapijo prihajajo ljudje s čustvenimi težavami, strahovi, nemotiviranostjo, z jezo, mnogi se znajdejo v življenjski stiski, pred neko odločitvijo, in Bachove kapljice jih lahko podprejo v teh stanjih in jim pomagajo do večje harmonije, notranjega miru in izpolnjenosti. Mnogi pridejo tudi s telesnimi težavami in tem pojasni, kako delujejo in da niso nadomestilo za klasično zdravljenje. Cvetne esence so učinkovite pri alergijah, te se pogosto omilijo, saj imajo pogosto izvor v čustvenih stanjih. Zelo učinkovito in hitro delujejo Bachove kapljice pri otrocih (živalih, rastlinah), ki so zanje odprti in nimajo razumskih predsodkov o njihovem delovanju.

Ko živimo tako, da se zavedamo svoje vrednosti pa tudi svojih želja in jim sledimo, smo mirnejši in bolj zdravi. Vendar pa Bachove esence ne morejo rešiti težav, če ob tem ničesar ne spremenimo v življenju. Esenca oljke na primer pomaga regenerirati človeško telo in duševnost pri izčrpanosti. Seveda ni smisel v tem, da bi človek jemal to esenco, hkrati pa iz sebe hotel iztisniti še zadnje atome moči. Oljka mu bo pomagala ozavestiti, da potrebuje počitek in da drugače ne gre. Kapljice torej niso namenjene temu, da bi jih izrabljali za doseganje nekega cilja samega po sebi. Človeku omogočajo pristnejši stik s samim sabo, potem pa iz notranje modrosti počne tisto, kar je zanj najbolje. In tisto, kar je najbolje zanj, je posledično najbolje tudi za vse okoli njega.

PRAVI IZBOR

Kako izbira pravo mešanico zdravil? Obstaja več metod, ena je pogovorna, ki jo uporabljam tudi sama. Podobno dobro, včasih celo boljše, delujejo tudi senzitivne metode izbiranja, intuitivne. Vendar je za človeka premalo, da mu nekdo v petih minutah izbere zdravilo in z njim ne spregovori besede. Menim namreč, da človek ne potrebuje le stekleničke, ampak zdravilno deluje že pogovor. Pogovor je torej osnova. Včasih lahko vključimo tudi slepi izbor, zlasti otroci do osmega ali devetega leta na slepo zelo dobro izberejo pravo esenco. Na ta način pa lahko izbirajo tudi odrasli, če jim je metoda blizu.

Uživanje Bachovih kapljic lahko podpremo tudi s plesi v krogu za Bachove cvetove, ki jih prireja Irena. Plesi so preprosti in ne zahtevajo plesnega predznanja. So meditacija v gibanju, ob kateri doživljamo podobne energije kot ob zaužitju kapljic. Umirjajo nas, sproščajo, celijo.

Maja Korošak

Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje