Vrhunski teran je slovenska vinska posebnost - Teran Prestige

Vinakras Sežana Vinakras Sežana


Vinogradništvo in vinarstvo na Krasu ima že dolgo tradicijo - tudi v vinski kleti Vinakras Sežana se že vrsto let ukvarjamo s to dejavnostjo. V zadružni kleti tako pridelujemo in donegujemo večino grozdja s Krasa, naš glavni adut pa je vino teran. Prevzemamo pa tudi bele sorte grozdja, iz katerih pridelujemo odlična bela vina, kot so sauvignon, chardonnay, malvazija, sivi pinot in od nedavnega tudi vitovsko. V ponos so nam tudi peneča vina, kot sta Marmorna in Kraška penina, in sladke posebnosti, kot je teranov liker.

TeranVino teran - slovenska vinska posebnost, ki se prideluje izključno na kraški planoti

Vinorodni okoliš Kras leži v osrednjem delu Primorske. Tukaj se prepletajo vplivi celinskega in mediteranskega podnebja. Zaradi suhega, mrzlega severnega vetra je kraško podnebje suho, bližina morja pa vpliva na blagodejne temperature, ki ne škodujejo vinski trti. Vrhunski teran, ki ga v skladu z zakonodajo lahko imenujemo »izbrani teran«, pridelujemo iz trte refošk, ki svojo moč črpa iz značilne rdeče prsti, bogate z minerali in železom, imenovane jerina ali »terra rossa«. Od tod tudi izvor njegovega imena terrano (terra - zemlja). Kraški teran je vino, ki ga odlikuje intenzivna karminasto rdeča barva, v kateri lahko najdemo tudi vijolične odtenke, prijetna sadna cvetica in okus po jagodičevju. Zaradi večje vsebnosti mlečne kisline je vino mehko, polno in bogato. Vrhunski teran je tako sad kraške prsti in podnebja, pa tudi sad vinogradnikovega dela. Kraški teran v vseh pogledih izraža svojo kraško srčnost. Šampion med terani pa je vsekakor Teran Prestige, ki je pridelan iz posebno odbranega, odlično dozorelega grozdja, ki raste na najboljših legah Krasa.

Teran in pršut sta že tradicionalna kombinacija, teran pa se odlično ujame tudi z rdečim mesom, kolinami, suhimi mesninami in mesnimi jedmi z žara. Ker ima teran nižjo vsebnost alkohola, si ga boste lahko privoščili kakšen kozarček več. Mlečna kislina bo pripomogla, da bo vino blagodejno vplivalo na vaš prebavni sistem. V naši ponudbi rdečih vin boste lahko našli še Teranton, Kraško (teranovo) penino in aromatizirano desertno vino teranov liker, ki je odličen dodatek k sladicam.

Obiščite nas!

Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje