Fasada - tankoslojni zaključni fasadni omet ščiti objekt pred zunanjimi vplivi

Fasadni ometFasada ni le okras stavbe, ki ga vizualno zaznamujeta struktura in barva izbranega zaključnega sloja. Njena primarna naloga je onemogočiti prehod toplote med zunanjim in notranjim delom hiše in tako preprečiti toplotne izgube objekta. Toplotna izolacija zunanjih sten je najpomembnejši korak na poti k energetski učinkovitosti. Fasada mora zagotoviti tudi požarno zaščito in zvočno izolacijo, predvsem pa ustvariti zdravo bivalno okolje. Fasadni omet onemogoča propadanje gradbenih elementov, hkrati pa ohranja vrednost nepremičnine.
Fasadni sistem sestavljajo toplotna izolacija, materiali, kot so lepilo, lepilna malta in armirna mrežica, ter osnovni premaz, na katerega nanesemo zaključni fasadni omet. Različni načini uporabe in različne fasadne podlage zahtevajo individualne odločitve o materialih. Pomembno pa je, da so vse komponente med seboj združljive, saj lahko le tako zagotovimo ustrezno paroprepustnost, želeno toplotno izolativnost stene in mehansko odpornost. Pri izvedbi fasade moramo biti pozorni predvsem na tip gradbene konstrukcije, saj različni fasadni sistemi bolje izkoristijo lastnosti posamezne podlage.

Tankoslojni zaključni fasadni omet najbolj obremenjen del fasade

Najbolj obremenjen ter izpostavljen del fasade je zaključni sloj, saj je podvržen stalnim temperaturnim spremembam, močenju ter naravnim biološkim dejavnikom. Njegova osnovna naloga je trajna zaščita fasadnega sistema pred vremenskimi vplivi, sekundarna pa videz stavbe. Zaradi neposredne povezanosti so zaključni sloji odvisni od kakovosti podlage, na katero so nanešeni. Omet je na podlago prilepljen skozi kombinacijo absorbcije in mehanske vezave, kar pomeni, da se tudi giblje z njo. Nedokončan proces sušenja v armirnem sloju povzroči krčenje podlage, posledica pa so lahko razpoke na zaključnem sloju.

Fasada z akrilnim zaključnim slojem najpogostejša izbira

Zaključni sloji se razlikujejo po sestavi, paroprepustnosti, higroskopičnosti / hidrofobnosti, barvni obstojnosti, elastičnosti in trdnosti, številu barvnih odtenkov, vezavi na podlago in občutljivosti na vremenske pogoje. Poznamo silikonske, silikatne ter akrilne zaključne sloje in njihove kombinacije.
Akrilni zaključni fasadni omet v primerjavi z apneno-cementnimi sloji omogoča enostavno vgradnjo in vodoodbojnost. Gre za površinsko zelo trden sloj. Dodatek aditiva skrajša čas sušenja, vključuje lahko tudi dodatek proti algam in plesnim. Velika prednost pa je tudi v številu barvnih odtenkov.

Naložba v izdelavo fasade se povrne v zelo kratkem času, odvisno od debeline vgrajenih izolacijskih plošč ter klimatskih razmer. Kakovostna fasada pa prinaša tudi bistveno manjšo obremenitev za okolje.
V podjetju Sejateh d.o.o. vam lahko ponudimo izolacije in fasadne materiale priznanih proizvajalcev na trgih Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije.

Vabljeni k ogledu naše spletne strani!


Sejateh d.o.o. | Kakovostna toplotna izolacija hiše za učinkovito rabo energije - povezave do naše spletne strani:

Prikaži več ... Prikaži manj ...

Pošlji povpraševanje