Pošlji povpraševanje

Vrste čajev - vse kar ste si želeli vedeti o čajih in razlikah med njimi

Naša čajna hiša ponuja več različnih vrst čajev. Zeliščni, beli, zeleni in črni čaji so tisti, ki nam najprej pridejo na misel, ko izrečemo besedo čaj. Pa veste kakšne so razlike med njimi?

Vrste čajev od črnih in zelenih do zeliščnih


Zeliščni čaji

Zeliščni čaji so čaji, ki za razliko od t.i. pravih čajev (beli, zeleni, črni, rumeni, oolong) niso narejeni iz listev čajevca, prav tako pa ponavadi ne vsebujejo kofeina oziroma teina. Poudariti pa velja, da nekatere rastline vseeno vsebujejo kofein oziroma kakšno drugo poživilo. Zeliščni čaji so tako največkrat narejeni iz mešanice več vrst zelišč, začimb in/ali drugih rastlin, poznamo pa tudi takšne, ki so narejeni le iz enega samega zelišča. Nekaj zeliščnih poparkov ima tudi splošno znana imena, kot so rooibos in mate. Oba čaja dobite tudi pri nas.

Zeliščni čaj je lahko narejen iz svežih ali posušenih listov, semen, cvetov, plodov in korenin. Prilijemo jim vrelo vodo in nato počakamo nekaj minut. V naših prodajalnah med drugim dobite zeliščni čaj Veseljak, ki je mešanica zelišč (meta, jagodnjak, malinjak, robida), plodov (šipek, janež, koščki jabolka) in cvetov (sončnica, ognjič), ponujamo pa tudi čaje iz ene same sestavine, kot je naprimer Maroška menta.

Zeliščni čaji se lahko uporabljajo tudi kot domača zdravila, previdnost pri izbiri zeliščnih čajev pa priporočamo nosečnicam in mlajšim otrokom.


Beli čaji

Definicija belega čaja ni enoznačna, nekako pa velja, da je beli čaj napitek pripravljen iz brstov in mladih listev čajevca, sami listi pa niso bili podvrženi večji obdelavi. Prav tako ne gre za čaj, ki bi ga pred sušitvijo zvijali ali pa bi ga prepustili oksidaciji, kar posledično privede do nekako blažjega okusa v primerjavi z zelenim ali črnim čajem. Velikokrat je beli čaj tisti čaj, ki se ga pobere zgodaj in pusti, da se naravno posuši na soncu. Ime je dobil po belkastih laskih na neodprtih popkih čajevca, barva samega napitka pa je rumenkasta. Večina belega čaja je proizvedenega na Kitajskem, in sicer v znameniti provinci Fujian, v zadnjem času pa so ga pričeli obdelovati tudi v Indiji, Nepalu, na Tajskem in v Tajvanu. Beli čaji, ki jih ponujamo v naših prodajalnah so po večini iz province Fujian na Kitajskem, ponujamo pa tudi White Nepal Shangri-la iz Nepala.


Rumeni čaji

Pri nas dobite tudi rumeni čaj Yellow sun. Rumeni čaj je tisti zeleni čaj, ki se ga fermentaciji in oksidaciji prepusti za dlje časa kot zelene čaje.

Rumeni, predvsem pa beli čaji so znani kot antioksidanti, pri tem pa naj bi beli čaji vsebovali več aminokislin kot zeleni čaji.

Rumeni čaji Yellow Sun


Zeleni čaji

Najbolj znani zeleni čaji prihajajo iz Kitajske, Japonske in Koreje. Zeleni čaj in njegovo pitje sicer izvirata iz Kitajske, kjer knjigo o zelenem čaju in njegovi zgodovini najdemo že v času dinastije Tang (618-907). Poznamo več vrst zelenih čajev, ki se med seboj razlikujejo predvsem po načinih pridelave, žetve, časa žetve in obdelave samih listov čajevca. O pozitivnih učinkih rednega pitja zelenega čaja na telo je bila narejena vrsta raziskav. Močan antioksidant naj bi blagodejno vplival na bolnike s kardiovaskularnimi obolenji, nižal naj bi raven sladkorja v krvi, pomagal pa naj bi tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. V naših prodajalnah ponujamo pester izbor zelenih čajev, med njimi japonske zelene čaje, za katere je značilno, da čajne lističe po obiranju kratek čas segrevajo v pari in jih med nadaljnjo obdelavo stisnejo, pa tudi kitajske čaje, katerih napitek za razliko od japonskih ni moten. Japonski Genmaicha je zeleni čaj sencha, ki mu je primešan pražen riž, le ta pa daje čaju manj trpek in mehkejši okus, prav tako pa vsebuje manj kofeina. 


Črni čaji

Črni čaj je najbolj oksidiran med pravimi čaji, napitek in oksidirani listi pa so značilno rdeče barve. Črni čaj svoj okus obdrži vrsto let, zato je bil v zgodovini tudi predmet prekomorske trgovine. Kot ostali pravi čaji, tudi črni čaj izvira iz Kitajske, danes pa ga najdemo v večini držav vzhodne in jugovzhodne Azije, od Indonezije do Singaporja. Večina črnih čajev je poimenovanih po provinci v kateri so bili pridelani, saj so različne regije znane po različnih okusih. Poznamo pa tudi mešanice črnih čajev, včasih so zmešani tudi z drugimi rastlinami ali okusi. Med najbolj znanimi so Earl Grey, ki je mešanica črnega čaja in olja Bergamota, Masala chai pa je mešanica čaja in Indiji lastnih začimb, napitek pa je sladkan z medom ali sladkorjem in zmešan z mlekom.   

V naših prodajalnah vam nudimo tudi pester izbor cejlonskih čajev (črni čaji iz Šrilanke), Darjeelinga iz Himalaje, ter iz Indijskega Assama. Čaj English breakfast pa je mešanica cejlonskih, assamskih in vzhodnoafriških čajev.

Črni čaji izvirajo iz Kitajske


Oolong čaj

Nekje med zelenim in črnim čajem je t.i. oolong čaj. Le ta je napol fermentiran, pol-fermentacijo pa se doseže s tem, da se liste čajevca pred oksidacijo, ki poteka na močnem soncu, zvije, pri čemer se izločijo naravna olja. Stopnja fermentacije ima lahko velik razpon, nekje med 8 in 85%. Različni oolong čaji imajo različne okuse, poznamo takšne s cvetlično, skoraj sadno noto, takšne s svežo zeleno noto in celo takšne s težjo aromo, ki lahko spominjajo na oreške in so bolj mlečnega okusa. Pri nas vam nudimo oolong čaje iz Fujiana na Kitajskem, ter čaje in Tajvana (nekdanje Formose), ki so med vsemi najbolj cenjeni.

Za razliko od zeliščnih čajev vse prave čaje pustimo v vroči vodi (nekje med 60 in95°C) zelo kratek čas, le 30 sekund oziroma najdlje 5 minut, odvisno od vrste čaja, ki ga pripravljamo.


Čajnica Cha

V naših prodajalnah vam poleg omenjenih vrst čajev nudimo tudi ajurvedske, wellness čaje in rooibos čaje, prav tako pa tudi sadne in prave čaje z aromami.

Prikaži več ... Prikaži manj ...

Izdelki

Pokaži vse >
Zeliščni čaj
Zeliščni čaj

Zeliščni čaj je napitek, ki ga poznamo prav vsi. Z njim nam je rada postregla babica in tudi zdravniki...

Več
Črni čaj
Črni čaj

Črni čaj je lahko vaš najboljši sopotnik, v kolikor se borite s pomanjkanjem energije in morate...

Več
Beli čaj
Beli čaj

Beli čaj sodi med prave čaje, ki lahko prispevajo k izboljšanju našega zdravja, saj nas oskrbijo...

Več
Trgovina s čaji
Trgovina s čaji

Trgovina s čaji že nekaj 100 let ni več le trgovina z zelenimi čaji. Oolong čaj, ki ga včasih...

Več
Prodaja čajev
Prodaja čajev

Prodaja čajev je pri nas zelo v porastu, saj je tudi kultura pitja čaja postala bolj razširjena....

Več
Čajnik
Čajnik

Čajnik je v nekaterih deželah izjemno pomemben, zato jih je skorajda toliko vrst kot je čajev. Vsak...

Več
Pokaži vse >
Zeleni čaj
Zeleni čaj

Zeleni čaj je ena najbolj priljubljenih oblik tako imenovanega pravega čaja. Poleg zelenega,... Več >

Čajnik
Čajnik

Čajnik je pripomoček za katerega ste morda prepričani, da ga poleti ne boste potrebovali,... Več >

Zeliščni čaji
Zeliščni čaji

Zeliščni čaji so odlični za čas, ki prihaja. Prihaja je pravi letni čas za lahkotnejše... Več >

Čajnik in skodelica sta idealno darilo
Čajnik in skodelica sta idealno darilo

Dodobra smo že zakorakali v december in s tem v čas obdarovanj, veselja, prešernega razpoloženja... Več >

Pokaži vse >
Priprava črnega čaja
Priprava črnega čaja

Naša čajna hiša ponuja več različnih vrst čajev. Med njimi zeliščne, bele, zelene... Več >

Kdaj piti zeleni čaj
Kdaj piti zeleni čaj

Zeleni čaj naj bi bila ena najbolj zdravilnih in zdravih pijač na svetu. V naši ponudbi... Več >

Pošlji povpraševanje