Pošlji povpraševanje

Vitamini v obliki dopolnila kot pomoč pri pomanjkanju vitamina B

Vitamini so snovi, ki jih moramo nujno vnašati s hrano, saj jih naše telo praviloma ni zmožno sintetizirati, kot to stori v primeru nekaterih drugih spojin. Če naša prehrana ni ustrezna, nam začne zato hitro primanjkovati pomembnih hranil. To se sprva kaže v obliki simptomov, ki morda niso pretirano moteči, vendar pa se nato postopoma razvijejo  resnejše težave, zato je zelo važno, da pazite na to, da uživate polnovredna živila, predvsem veliko svežega sadja in zelenjave. V določenih primerih pa pride kljub raznovrstni prehrani do težav – če se npr. vitamini kljub zadostnemu vnosu ne morejo absorbirati, kar je običajno povezano s presnovnimi motnjami, boleznimi jeter ipd. Tokrat se osredotočamo predvsem na pomanjkanje vitamina B oz. vitaminov, ki sodijo v to skupino. Kakšni so najpogostejši znaki pomanjkanja in kako ukrepati?

B kompleks – vitamini, ki so izjemno pomembni za številne procese v telesu

Vitamini, ki jih uvršamo v skupino B, sodelujejo pri številnih procesih, ki se nenehno odvijajo v našem telesu. To so vitamini, ki imajo izredno pomembno vlogo pri normalnem delovanju našega živčnega sistema, posledično pa močno vplivajo na naše psihično stanje. To velja še posebej za folno kislino, B12, B6, niacin, tiamin in riboflavin). Obenem so vitamini B12, B6 in folna kislina zelo važni za ohranjanje močnega imunskega sistema, ki je nujen, če želimo, da se naš organizem uspešno ubrani pred zdravje ogrožajočimi tujki. Omeniti je treba vsaj še to, da sta B12 in B6 važna tudi za nemoteno tvorbo rdečih krvničk. Mnogi vitamini iz skupine B pa za povrh močno vplivajo na to, kako močni in zdravi bodo naši lasje, in nam pomagajo pri zmanjševanju nevarnosti za težave s kožo.

težave z lasmi

Po čem najhitreje prepoznamo pomanjkanje vitamina B?

Na podlagi funkcij, ki smo jih na kratko povzeli zgoraj, lahko verjetno sklepate, da se pomanjkanje vitamina B odrazi v obliki najrazličnejših težav. Konkretni simptomi so odvisni od tega, kateri vitamini natančno so v telesu prisotni v nezadostnih količinah. Znaki, ki kažejo na pomanjkanje vitamina iz skupine B, segajo od povečane utrujenosti, blede kože, težav z zbranostjo in nemira do čezmernega izpadanja las ter izredno suhe kože. Na pomanjkanje pa včasih kaže tudi to, da pogosto zbolevate, kar je povezano z že omenjenim vplivom na imunski sistem oziroma na tvorbo imunskih celic.

Kdaj je smiselno uporabiti kapsule oz. tablete B kompleks?

Svetujemo vam, da se v primeru tipičnih znakov, ki opozarjajo na pomanjkanje, najprej obrnete na svojega zdravnika. Analiza odvzetega vzorca krvi je namreč edina, ki ponudi zares natančen odgovor na vprašanje, ali je prisotno pomanjkanje ali ne. Hkrati pa vam bo zdravnik pomagal pri ugotavljanju, zakaj natančno se je razvilo pomanjkanje in kakšno ukrepanje bi bilo najbolj smiselno. Včasih pomaga že sprememba prehrane, v določenih primerih pa so smiselna prehranska dopolnila, ki vsebujejo večje koncentracije posameznih snovi, kar pomeni, da je možna hitrejša in učinkovitejša vzpostavitev ravnovesja. Tablete B kompleks, kapsule in podobne izdelke boste našli tudi v ponudbi Tosame – tako v naših fizičnih trgovinah kot na spletu. Gre za prehranska dopolnila priznanih znamk, kot so Now, Jamieson in G & G, ki so primerna za vegane. Na podlagi vaših konkretnih potreb oziroma priporočil vašega zdravnika vam pomagamo ugotoviti, katere tablete B kompleks oz. kapsule bi bilo najbolj smiselno izbrati, da dosežete kar najboljše rezultate in da v čim krajšem času odpravite pomanjkanje tistega vitamina B, ki ga trenutno v vašem telesu ni dovolj.

b kompleks vitamini

V ponudbi še mnogi drugi vitamini v obliki prehranskega dopolnila

Seveda pa naše ponudbe prehranskih dopolnil ne sestavljajo zgolj tablete in kapsule B kompleks. Vitamini, ki jih najdete v našem prodajnem programu, so zelo raznoliki in pokrivajo širok spekter potreb človeškega organizma (podobno pa velja za nabor mineralov v obliki prehranskih dopolnil). Tako smo pravi naslov za pomoč pri pomanjkanju različnih hranilnih snovi. Pri tem je pomembno poudariti, da smo vam na voljo za strokovno svetovanje glede tega, kako in kdaj uporabljati posamezni izdelek. Prevelika doza je seveda lahko prav tako problematična, zato je nujno, da se prepričate, kakšen odmerek je ustrezen za vas. To velja še posebej v primeru, ko se uporabljajo vitamini, topni v maščobah. Morebitni presežek se namreč ne more preprosto izločiti z urinom, kot se to zgodi pri t. i. vodotopnih vitaminih, ampak se počasi kopiči v maščevju in v jetrih, kar privede do težave, imenovane hipervitaminoza. Pomembno je torej, da se uporaba prilagodi vašim dejanskim potrebam, pri čemer se morajo upoštevati specifične individualne okoliščine, kot so denimo nosečnost, morebitne kronične bolezni, vaša starost, življenjski slog ipd. Če nakupujete v spletni trgovini Tosama in niste popolnoma prepričani, kateri izdelek bi bilo najbolje izbrati, vas vabimo, da pokličete na našo številko, namenjeno pomoči pri naročilih. Prijazni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali s strokovnim nasvetom in z napotki glede pravilne uporabe posameznega prehranskega dopolnila.