Pošlji povpraševanje

Vitamin C: za imunski sistem, tvorbo kolagena in presnovo


Vitamin C je eden pomembnejših, če ne celo najpomembnejši vitamin, ki ohranja naše telo zdravo. Naše telo je namreč za svoje pravilno delovanje odvisno od vsakega najmanjšega vitamina ali minerala, saj je vsak delček košček mozaika.

Čeprav je potreben dnevni vnos posameznih vitaminov in mineralov skoraj ničen, je njihovo pomankanje takoj občutiti. Če stvar zelo posplošimo, so vitamini in minerali podobni ščepcu soli, ki ga dodamo pecivo- prav ta ščepec soli namreč vpliva na vse ostale sestavine, da med seboj pravilno delujejo in na koncu je rezultat dobro pecivo.


Katere so naloge vitamina C?

Vitamin C ima v našem telesu ogromno vlog, največ je povezanih z dvigom imunskega sistema, tvorbo kolagena in pa samo presnovo. Če vam vitamina primanjkuje, ga lahko preprosto dodatno vnesete v prehrano v obliki vitamin C spreja, vitamin C tablet ali liposomskega vitamina C. Nekaj glavnih nalog, ki jih vitamin C opravlja, je:

  • delovanju imunskega sistema,
  • sodelovanje v procesu tvorbe kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob,
  • antioksidativna vloga (ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom),
  • normalno delovanje živčnega sistema,
  • zmanjševanje utrujenosti,
  • absorpcija in metabolizem hranil,

Vitamin C sprej ali vitamin C tablete so pogosto povezane s prehladom in preprečitvijo le-tega. V znanstvenem svetu ni nobenega dokaza, da bi uživanje vitamina C v večjih količinah preprečil prehlad ali skrajšal njegovo trajanje, vsekakor pa pomaga pri pravilnem delovanju imunskega sistema.

Zdrav imunski sistem

Kateri vitamin C vzeti?

Na tržišču poznamo ogromno različnih vrst za uživanje vitamina C, zato si lahko preprosto najdete tistega, ki vam najbolj ustreza. Ponudba omogoča izbiro med vitamin C spreji, vitamin C tabletami, liposomskim vitaminom C in tudi vitaminom C za otroke.


Vitamin C sprej

Največkrat se vitamin C sprej jemlje kot prehransko dopolnilo, ki podpira imunske funkcije in zaščito celic pred oksidativnim stresom. Vitamin C sprej je potrebno razpršiti neposredno v usta ali kakor je priporočeno v navodilih. Poleg vitamina C sprej kot prehransko dopolnilo poznamo tudi vitamin C sprej za zunanjo uporabo. Ta se razprši na površinske ali globoke rane za hitrejše celjenje. V obeh primerih so vitaminu C dodani ostali vitamini in kisline, ki pomagajo vitaminu C do skupnega cilja.


Vitamin C tablete

Morda bolj poznana oblika prehranskega dopolnila so vitamin C tablete. Te se zaužije pred ali po jedi, kakor je navedeno v navodilih. Vitamin C tablete imajo navadno visoko vrednost vitamina C, zato bodite pozorni, da vzamete zgolj dovoljeno število vitamin C tablet na dan.

Jamieson tablete z vitaminom CVitamin C tablete

Liposomski vitamin C

Tekoča oblika prehranskega dopolnila je ti. liposomski vitamin C. Temu je največkrat dodano še nekaj ostalih vitamin, kislin in tudi sladil, ki skupaj dosežejo vaš željeni cilj. Tudi pri liposomskem vitaminu C se držite navodil o priporočenem dnevnem vnosu. Za katero vrsto vnosa vitamina C se boste odločili, je odvisno od vaših želja in prehranjevalnih navad.


Vitamin C za otroke

Kateri vitamin C za otroke je neprimernejši?

Ker želimo za naše najmlajše le najboljše, v naši spletni trgovini najdete tudi vitamin C za otroke. Ta je največkrat pakiran v steklenički s kapalko, saj je za različno stare otroke potrebno različno število kapljic vitamina C. Za otroke tako poskrbite, da bo njihov razvoj pravilen in zdrav ter bodo prejeli zadostno količino vitamina C.


V kateri hrani se skriva vitamin C?

Kot vsem znano, se ogromno vitamina C skriva v citrusih, vendar pa je ta podatek še vedno malce netočen. Veliko več se ga namreč nahaja v jagodičevju ali papriki, so pa limone, pomaranče, limete in ostali citrusi še vedno odličen vir vitamina C. Na področju Slovenije je za uživanje vitamina C izredno pomemben tudi krompir, ki ga sicer ne štejemo v z vitaminom C bogato hrano.

Največ vitamina C se skriva v sveži hrani, saj se z obdelavo sadja in zelenjave njegova količina zmanjša. S kuhanjem zmanjšamo količino vitamina C za 30%, še več pa z dolgotrajnim shranjevanjem (zmrznjeno v skrinji, kor suho sadje).

Vitamin C v hrani

Kateri so simptomi pomanjkanja ali prekomernega uživanja vitamina C?

Priporočen dnevni vnos za vitamin C pri odrasli osebi znaša 80 mg. Navadno z uravnoteženo prehrano dnevni vnos zlahka dosežemo, za nekatere skupine ljudi pa je potrebno še uživanje vitamin C spreja, vitamin C tablet ali liposomskega vitamina C. Dnevni vnos vitamina C za otroke stare 3 leta znaša 20 mg, za 8 letnike pa 45 mg. Povečano potrebo po uživanju vitamina C je moč zaznati med kadilci, pri ljudeh z večjimi fizičnimi napori, duševnem in umskem stresu, alkoholikih, ob uživanju nekaterih zdravil, okužbah in pri nekaterih bolezenskih stanjih, npr. sladkorna bolezen in ledvične bolezni.

Pomankanje vitamina C je izjemno redko, je pa seveda še vedno mogoče. Izraža se kot motnja pri proizvajanju kolagena- pri dojenčkih je to Moeller-Barlowova bolezen, pri odraslih pa skorbut. Previsok vnos vitamina C nima hujših simptomov (lahko draži želodec in črevo, v daljšem obdobju povzroča ledvične kamne), je pa prevelik vnos nesmiseln. Črevo bo namreč absorbiralo toliko vitamina C kot ga telo potrebuje za delovanje, ostalega pa bo izločilo v urinu ali blatu.